Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Λάζαρου Κυρίζογλου*

Ζούμε κάθε χρόνο το φαινόμενο της παρέλασης του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και Υπουργών, λόγω της ΔΕΘ. Κυκλοφοριακά η πόλη αναστατώνεται και δημιουργείται μία, από ένα σημείο και μετά, αδικαιολόγητη ανατροπή στην ροή της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Είναι αυτονόητο ότι αναφερόμενος στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής βιώνουν τις δυσμενείς συνέπειες της παρατεταμένης (8 χρόνια) οικονομικής κρίσης. Παραμένουν άδεια κουφάρια τα κτήρια των Βιομηχανιών και των Βιοτεχνιών που έκλεισαν. Συνεχίζουν να διακόπτουν τη λειτουργία τους επαγγελματικές, εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.

Τα λουκέτα που υπάρχουν στην αγορά το μαρτυρούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο. Οι μετρόπληκτοι καταστηματάρχες στενάζουν και διαμαρτύρονται πίσω από τις λαμαρίνες και τις σκαλωσιές. Η μεγάλη φορολογία, η προκαταβολή φόρου (100%) για την επόμενη χρονιά, ο αυξημένος ΦΠΑ (24%), ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. έχουν δημιουργήσει ένα καταθλιπτικό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη κλίμα. Και τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται και η φοροδιαφυγή διογκώνεται.

Η πραγματική ανεργία (καταγεγραμμένη και αφανής) βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό εγκαταλείποντας την περιοχή μας. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει και εξακολουθούν να μεταναστεύουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξαιτίας του δυσμενούς φορολογικά και επενδυτικά περιβάλλοντος, με ότι αυτό σημαίνει και για την περιοχή μας και για την εθνική μας οικονομία.

Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά των Ελλήνων και των πολιτών της περιοχής μας οι εξαγγελίες του νυν πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβρη του 2014 από το βήμα της ΔΕΘ, για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λόγια που αποδείχθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους και μεγάλα και ψεύτικα. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις ομιλίες του νυν πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2014 (τότε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης), αλλά και των επόμενων ετών και δει τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του, είτε αυτές αφορούν το σύνολο της χώρας είτε την περιοχή μας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις του και τα αποτελέσματα της πολιτικής του, δυστυχώς, δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι ελέγχεται πολύ σοβαρά για την αξιοπιστία του.

Χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει τη ΔΕΘ ως ένα επικοινωνιακό βήμα. Μετά τη ΔΕΘ «αδειάζει το θέατρο και πέφτουν τα φώτα». Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Το γνωρίζουμε. Δεν περιμένουμε τίποτε.

Θα αναφέρω ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μία συνάντηση με τον ίδιο και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε μαζί του το πολύ σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης στους δήμους της Π.Κ.Μ.

Καταθέσαμε έγγραφα μας, τα οποία έχουμε αποστείλει πριν στους καθ’ ύλη αρμόδιους υπουργούς, μαζί με πίνακα στον οποίο καταγράφονταν τα προβλήματα και στους 38 δήμους της Περιφερειακής μας Ένωσης. Προτείναμε μάλιστα και συγκεκριμένους τρόπους εξεύρεσης χρημάτων για την αντιμετώπισή του.

Έκτοτε, μολονότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός μας αλλά και τη σοβαρότητα του προβλήματος, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους υπουργούς λάβαμε καμία γραπτή ή άλλη απάντηση.

Δηλαδή πέρασαν 20 μήνες και δεν έγινε τίποτε. Ζητήσαμε εγγράφως το 2017 να ξανασυναντηθούμε μαζί του ενόψει της έλευσής του στη ΔΕΘ και μας ελέχθη ότι, κατά το πρόγραμμά του, θα συναντηθεί μόνο με παραγωγικούς φορείς. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι εμείς, οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε «αντιπαραγωγικοί» φορείς;

Φυσικά η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες. Η Θεσσαλονίκη, γεωγραφικά και στρατηγικά, βρίσκεται σε, πλεονεκτικότερη θέση από την Αθήνα. Πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί στη Βαλκανική σε κέντρο της ανάπτυξης, της παιδείας, της έρευνας, των νέων τεχνολογιών. Αυτό όμως δεν γίνεται με τις αντιλήψεις και τις πολιτικές των κυβερνώντων.

Τί νόημα έχει να αναφερθούν ξανά, όταν η από την κυβέρνηση εφαρμοζόμενη οικονομική και φορολογική πολιτική είναι αντιαναπτυξιακή; Τί νόημα έχουν οι από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγελίες κάθε χρόνο, χωρίς να γίνεται τίποτε ουσιαστικό για την περιοχή μας, που να οδηγήσει σε αναστροφή του κλίματος που υπάρχει;

Ας είναι όμως. Καμιά φορά γίνονται και θαύματα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία….

*Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
georganti
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)
Ο πατέρας της Μαριάννας Γεωργαντή, Μιχάλης, της έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο ακούστηκε στον «αέρα», με την ίδια να ξεσπά σε λυγμούς
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)