Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιωάννης Σαρίδης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούκλατζη-Μητρετώδη

Ο Ιωάννης Σαρίδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Ιωάννη Σαρίδη*

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 69 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα και η Τουρκία γινόντουσαν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ήταν 9 Αυγούστου του 1949 όταν Ελλάδα και Τουρκία υπέγραφαν ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στο νεοσύστατο τότε Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον επόμενο χρόνο υιοθετούσαν μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου την Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ). Πάνω στο περιεχόμενο αυτής ιδρύθηκε το -μοναδικό στο είδος του και στα χρονικά- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα δικαστήριο στο οποίο μπορούν να καταφύγουν απλοί πολίτες εναντίον ολόκληρων κρατών. Καταστατικός σκοπός αυτού του Συμβουλίου είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον ευγενικό αυτό σκοπό του τον υπηρετεί κυρίως φροντίζοντας να παρακολουθεί το αν γίνονται σεβαστά το πνεύμα και το γράμμα της ΕΣΔΑ από τα κράτη μέλη του.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ερντογάν με το που έληξε η φαρσοκωμωδία που ονομάστηκε "αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016" ήταν να κηρύξει την Τουρκία σε τρίμηνη (που αποδείχτηκε δίχρονη) κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ενημερώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης πως αναστέλλει την ισχύ της ΕΣΔΑ στην χώρα του. Μάλιστα εξηγήθηκε αρμοδίως και δημόσια πως ο λόγος ήταν για να είναι "πιο αποτελεσματικές οι τουρκικές αρχές στην προσπάθεια τους να φέρουν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης τους προδότες." Βλέπετε τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν εμπόδιο για την απονομή της δικαιοσύνης αλά εξπρές του μεσονυχτίου...

Όταν λοιπόν την 1η του περασμένου Μάρτη οι Κούκλατζης και Μητρετώδης έπεφταν σε τουρκικά χέρια η ΕΣΔΑ στην Τουρκία ήταν επισήμως ακόμη στον πάγο. Από τα μεσάνυχτα όμως της περασμένης Τετάρτης (αφού πρώτα άλλαξε το σύνταγμα, κέρδισε τις εκλογές και έκλεισε φυλακή όποιον αντιμιλούσε) ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα έπρεπε να ξεπαγώσει και η ισχύς της ΕΣΔΑ. Αυτό όμως όχι μόνον δεν έγινε αλλά την ίδια κιόλας μέρα κατατέθηκε στη νέα τουρκική βουλή ένα νομοσχέδιο (με την υποστήριξη των εθνικιστών) σύμφωνα με το οποίο όλες εκείνες οι προσωρινές διατάξεις που ίσχυαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετατρέπονται σε μόνιμες, σε νόμο του κράτους, ώστε να ισχύουν χωρίς την ανάγκη για κήρυξη έκτακτης ανάγκης...

Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων για πέντε μήνες χωρίς την απαγγελία κατηγορητηρίου αποτελεί ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα "...όπως η υπόθεσίς τους δικασθή δικαίως, δημοσία και εντός λογικής προθεσμίας υπό ανεξαρτήτου και αμερολήπτου δικαστηρίου."

Ως μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας ξεκίνησα από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα την θρασύδειλη ενέργεια των τούρκων να εξετάζω με τους συνεργάτες μου όλες τις πιθανές επιλογές της χώρα μας με σκοπό την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών μας. Πρόκειται για έναν αγώνα τον οποίο δεν προτίθεμαι να εγκαταλείψω μέχρι την επιτυχή του ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν πιστεύω πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκδιωχθεί η Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης επί τη βάσει της κατάφωρης παραβίασης της ΕΣΔΑ.

Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω στον αναγνώστη πως τον Δεκέμβριο του 1969 η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε αναγκαστεί να βγάλει την Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης έπειτα από την καταγγελία 4 ευρωπαϊκών χωρών -της Σουηδίας της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας- περί παραβιάσεων της ΕΣΔΑ αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο περίτρανα πως στην Ελλάδα η Δημοκρατία είχε καταλυθεί. Επρόκειτο για ένα ηχηρό ράπισμα κατά των πραξικοπηματιών και μια ουσιαστική άρνηση της Ευρώπης να δεχτεί ως αληθή τα δημοκρατικά προσχήματα που προσπαθούσε να διατηρήσει μέσω προπαγάνδας η δικτατορία.

Ο Ερντογάν μπορεί να συνεχίσει να λέει τα ψέματά του μέχρι την πτώση του αλλά η Ευρώπη δεν υποχρεούται να τα ανέχεται. Η αλήθεια για το τί συμβαίνει στη γείτονα χώρα πρέπει να σταματήσει να ακούγεται μόνο στα καφενεία και τις ιδιωτικές συζητήσεις και να εκφρασθεί με κάθε επισημότητα, σε κάθε τόνο και με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες.

*Ο Ιωάννης Σαρίδης είναι βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»