Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ

Οι εξελίξεις με τη Ρωσία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κοτζιά -«Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ», απαντά η Αθήνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις που περνούν τις χειρότερες στιγμές τους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε εκτάκτως σε συνάντηση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν σε ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών που διοργανώθηκε στο υπουργείο και αμέσως εκλήθη στο Μαξίμου, ενώ αργότερα αναμένονταν και δημόσια παρέμβασή του.

ΥΠΕΞ: «Καλοδεχούμενος στην Αθήνα»

Νωρίτερα, επικαλούμενο τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, το πρακτορείο Tass είχε μεταδώσει ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναβάλλεται. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, δεν είναι πλέον κατάλληλη η χρονική περίοδος του φθινοπώρου για έλθει στην Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μασλόφ προανήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες. Ανέφερε, πάντως, πως ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν και η ημερομηνία που αυτό θα συμβεί δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. «Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν αντίποινα» πρόσθεσε.

Με αφορμή δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν μιλώντας στο ΑΜΠΕ ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Ρωσική πρεσβεία: «Η Αθήνα ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ»

Η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter παραθέτει παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"», σημειώνει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα απάντησε -σε υψηλούς τόνους- στις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα.

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρει και συνεχίζει:

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει»

Όπως εξήγησε το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες». «Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.

Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης», συνεχίζει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

ΚΙΝΑΛ: «Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό. Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ