Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Τζανακόπουλος: «H Τουρκία παίζει με τις ζωές των δύο στρατιωτικών μας»

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μια μέρα μετά την απόρριψη από την τουρκική δικαιοσύνη και του έκτου αιτήματος αποφυλάκισής τους

Ο Τούρκος πρόεδρος «χρησιμοποιεί την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για να διαπραγματευθεί άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μία ημέρα μετά την απόρριψη από την τουρκική δικαιοσύνη και του έκτου αιτήματος αποφυλάκισης των δύο αξιωματικών. Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Τζανακόποπουλος παρατήρησε πως «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια».

«Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα μια μεταστροφή της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό. Όπως εκτίμησε, «ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών». Από τη μεριά της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα πολιτικής πίεσης, όλες τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες που έχουμε, τόνισε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Έρχονται φοροελαφρύνσεις μετά την έξοδο από το μνημόνιο»

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν, μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, πέραν των άλλων, υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα». «Έχουμε» τόνισε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης». Δήλωσε ότι η 4ετία θα εξαντληθεί και πως «η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της, γιατί βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο τού προγράμματος και βγαίνει σε μια φάση που θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης».

Για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Βερολίνου στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ανέφερε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα» μετά τις 20 Αυγούστου. Επισήμανε παράλληλα ότι καθώς ζητούνται ισοδύναμα, δηλαδή πάγια μέτρα, «ανοίγει πόρτα» ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει «παγωμένος» και το 2019.

Για την προσφυγή στις κάλπες

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με φόντο και τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς για την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δέχεται και σέβεται τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «σκοπιμότητες» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία – όπως είπε - εγείρει διαρκώς ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Για την εταιρεία των αδερφών του πρωθυπουργού

Ως προς το προχθεσινό σημείωμα της ΝΔ για την εταιρεία των αδερφών του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Η ΝΔ εξέδωσε μια ανακοίνωση που στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο», «ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα». «Σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, η ΝΔ προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε αυτό το σκοτάδι» προσέθεσε και απέκρουσε αναλυτικά μια-μια ως «ψευδείς», «ανυπόστατες» και «συκοφαντικές» τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: «Διαψεύδονται οι προσδοκίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους Έλληνες στρατιωτικούς»

Στο μεταξύ, μεγάλη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας χαρακτηρίζει την τελευταία εξέλιξη με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που απειλούνται με τουλάχιστον δύο έτη φυλάκισης, το ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του το κόμμα του Περισσού τονίζει, ακόμη, πως «αποτελεί και μια μεγάλη διάψευση όσων, με υπερβολικό τρόπο, καλλιέργησαν προσδοκίες, επειδή δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ, το οποίο με τη στάση του ανέχεται -αν δεν σιγοντάρει- την όλη υπόθεση».

Ένωση Κεντρώων: «Η κατάσταση για τους δύο Έλληνες χειροτερεύει»

«Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, η κατάσταση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα στην Αδριανούπολη χειροτερεύει» εκτιμά εξάλλου σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων και επισημαίνει. «Ο κ. Ερντογάν ζητάει ανταλλαγή με τους οκτώ που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, ζητάει επίσης νέο τρόπο εκλογής των μουφτήδων και απαιτεί όσοι καταφεύγουν φυγόδικοι Τούρκοι στην Ελλάδα να παραδίδονται άνευ όρων στην Τουρκία. Επίσης, η κ. Μπακογιάννη έκανε το λάθος και την ακολούθησαν και πολλοί άλλοι Νεοδημοκράτες στα κανάλια και πρότειναν να ανταλλάξουμε τους εννέα φυγόδικους με τους δυο έλληνες στρατιωτικούς. Δηλαδή, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ άρχισαν να μασάνε τα λόγια τους και να υποκύπτουν στις αξιώσεις Ερντογάν για ανταλλαγή, ενώ γνωρίζουν ότι το σύστημα δικαιοσύνης στην Τουρκία, είναι σύστημα βασανισμού και εξόντωσης των αντιφρονούντων» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Άλλη μία φορά η Ελλάδα προσανατολίζεται να κάνει τα χατίρια της Τουρκίας σε βάρος της τιμής και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ