18

JUL
2018

Ο Μανόλης Λαμτζίδης στον «Τ.Θ.»: Κάθε μέρα γινόμαστε και περισσότεροι!

Οι 32 δικηγόροι της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη

13 Jul 201800.30

Άρθρο του Μανόλη Λαμτζίδη*

Στις αρχές Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήσαμε μια   ομάδα με τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ,ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» αποτελούμενη στην αρχή από 28, σήμερα από 32, που όμως αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.  Φαίνεται «χτυπήσαμε υπόγεια φλέβα»!

 

Σκοπός της ομάδας  είναι η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία), η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις, του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μια θεμελιωδώς σημαντική εγγύηση για κάθε δημοκρατική κοινωνία, η  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των κρατών-μελών μέσα από κλίμα συνεννόησης, η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και  η εγγύηση απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.

Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση . Δεν δρούμε ανταγωνιστικά προς τους επίσημους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά δρούμε παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.

Το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία. Και στα  Βαλκάνια έχουμε ανάγκη ΚΑΙ την ειρήνη ΚΑΙ  τη δημοκρατία, τα οποία δεν  μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.

Πολλοί αναρωτήθηκαν: Γιατί τώρα, γιατί στη Θεσσαλονίκη, γιατί οι δικηγόροι και γενικότερα νομικοί;

Γιατί, τελευταία ακούγονται συχνά στους δρόμους και στις πλατείες της  πόλης μας τα συνθήματα «Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», «Σκοπιανέ, σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και «Αλήτες, προδότες πολιτικοί» αφενός προτρέποντας  την κοινή γνώμη να υιοθετήσει απόλυτα εχθρική στάση  απέναντι στους Βαλκάνιους βόρειους γείτονες θέτοντας το αγαθό της ειρήνης σε κίνδυνο και αφετέρου να  εγκαταλείψει τη δημοκρατία και να καλέσει τους «στρατιωτικούς» να σώσουν τη χώρα- γιατί η ειρηνική διαπραγμάτευση σημαίνει «προδοσία».

Γιατί, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος πολίτης δέχθηκε δολοφονική επίθεση μόνο και μόνο επειδή οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν άρεσαν σε ορισμένους, εδώ εβραϊκά μνημεία γίνονται αντικείμενο βανδαλισμών από «γνωστούς-αγνώστους» και πετάχθηκαν άτομα στο Θερμαϊκό μόνο και μόνο για το διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές. Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών δίνοντας έτσι πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια της διαβαλκανικής συνεργασίας.

Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι να συναντηθούμε τη Διοίκηση του ΔΣΘ και  το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξή μας στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σε όλους τους πιο πάνω δικηγορικούς συλλόγους και ενώσεις , αλλά και στις διεθνείς δικηγορικές ενώσεις και συλλόγους.

Να αποστείλουμε επιστολή στον αδελφό ΔΣ της Αδριανούπολης με σκοπό να συμβάλει στην περίπτωση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου και της «δίκαιης δίκης»   στην ταχεία προσαγωγή τους σε «δίκαιη δίκη» και στην απελευθέρωσή τους. Η ενέργεια αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με επιτόπια επίσκεψη στην Αδριανούπολη και συνάντηση με την ηγεσία του ΔΣ και άλλους παράγοντες της δικαιοσύνης.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις με άλλους Συλλόγους  ,όπως του Μπλαγκόεβγκραντ, του Βελιγραδίου και άλλους με σκοπό να ανταλλάξουμε εμπειρίες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με αιχμή σε θέματα διακρατικής συνεργασίας και οργάνωσης απονομής πχ της ποινικής δικαιοσύνης.

Καλούμαστε να βαδίσουμε για το καλό όλων μας τους δρόμους της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.  

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης, είναι πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΒ. Κικίλιας: «Πανηγυρίζουν στα Σκόπια αλλά όχι στην Ελλάδα»

Πολιτική17 Jul 201822.15

O τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας για τη συμφωνία των Πρεσπών

Γ. Κατρούγκαλος: «Εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία μόνο με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών»

Πολιτική17 Jul 201822.05

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην αυστριακή πρωτεύουσα στο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Σε μετόχι στη νήσο Άμπελο τίμησε τη μνήμη της Αγ. Μαρίνας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Πολιτική17 Jul 201821.55

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στ. Θεοδωράκης: «Τον Σεπτέμβριο θα καταθέσουμε μια δυναμική καινοτόμα πρόταση»

Πολιτική17 Jul 201821.35

Τι είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»

Πολιτική17 Jul 201821.25

Επίσκεψη - εξπρές στη... μισή Κρήτη θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


Ημερίδα ΥΠΕΞ για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πολιτική17 Jul 201821.15

Θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών

Ανησυχίες Παπαδημούλη για την αυστριακή Προεδρία και την πολιτική συνοχή

Πολιτική17 Jul 201821.05

Απουσία σαφών απαντήσεων από την εκπρόσωπο της Αυστριακής Προεδρίας

Σε εξέλιξη διαγωνισμός για 100 νέα ασθενοφόρα - Και στην Κ. Μακεδονία

Πολιτική17 Jul 201819.00

Διατάχθηκε έρευνα για ανάρτηση ανακοίνωσης στο ΕΚΑΒ ΙωαννίνωνCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία