Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νίκος Αλιβιζάτος: «Άψογος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε στον realfm 97,8 και απάντησε στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει με βάση το Σύνταγμα κάποια προνόμια ή κάποια δυνατότητα παρέμβασης στην κοινοβουλευτική διαδικασία και εάν μπορεί να προκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής, ζητώντας να συζητηθεί κάποιο θέμα, με αφορμή το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο αρχηγός της ΝΔ για το Σκοπιανό ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο κύριος Αλιβιζάτος είπε «Όχι. Η απάντηση έχει δοθεί σε ανύποπτο χρόνο, όχι τόσο παλιά, πριν από δύο τρεις εβδομάδες στην Ιταλία, όταν ο κύριος Ματαρέλα έκανε αυτά που έκανε.

Νομίζω οι πάντες συμφώνησαν στην Ελλάδα ότι παρά το ότι οι διατάξεις μοιάζουν στην Ιταλία, ο δικός μας Πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να συμπεριφερθεί κατά τρόπο ανάλογο γιατί οι διατάξεις αυτές όλα αυτά τα χρόνια ερμηνεύονται στην Ελλάδα πάντοτε με τον φόβο της επανάληψης Ιουλιανών, για να μην πούμε του 1915».

Και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου επισήμανε: «Αν τυχόν έκανε αυτά που ζήτησε πρώτον ο κύριος Σαμαράς, μου έκανε τρομερή εντύπωση η δήλωση Σαμαρά χτες, λες και δεν είχε καμία εμπειρία για το που βρίσκεται το πολίτευμά μας σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και εάν έκανε αυτά που περίπου, τα είπε εάν θέλετε πολύ πιο προσεκτικά από τον κύριο Σαμαρά, ο κύριος Μητσοτάκης, πάλι έχω την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν εκτός Συντάγματος, έτσι τουλάχιστον, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι από αυτή την άποψη η διαδικασία που ακολουθείται είναι άψογη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euro 2024: Χωρίς Έλληνα διαιτητή η τελική φάση
Ανακοινώθηκε η λίστα των διαιτητών της UEFA για τους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος - Δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό όνομα
Euro 2024: Χωρίς Έλληνα διαιτητή η τελική φάση