Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας – Κοτζιάς διαιωνίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων

Ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Αριστείδη Χ. Φωκά*

Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν εγείρει μόνο ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση και για την ελλιπέστατη προάσπιση των διαχρονικών εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, γεννά και θέματα μείζονος συνταγματικής τάξης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμφωνία καθώς δίνει το όνομα Βόρεια Μακεδονία στη γείτονα χώρα, ονομάζει τους πολίτες της Μακεδόνες, τη γλώσσα τους μακεδονική, παραχαράσσει την ιστορία και προκαλεί νέα επεισόδια στο… σήριαλ του αλυτρωτισμού.

Είναι φαιδρό η κυβέρνηση να κάνει λόγο για απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όταν αποδέχεται το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού που είναι το όνομα της εθνότητας/γλώσσας. Προφανώς ο κ. Κοτζιάς όλο αυτό το διάστημα της εν κρυπτώ διαπραγμάτευσης, έχασε τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που είχε, προέταξε τη λογική του ‘δίνω τα πάντα’ προκειμένου να φέρω μία λύση κακήν κακώς και αδιαφόρησε για το πόσο επιζήμια θα ήταν για τη χώρα μας. Για το μόνο στο οποίο έδειξε ζέση ο κ. Κοτζιάς ήταν στην επιβολή μία σύνθετης ονομασίας, όποιας και αν ήταν.

Άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε περιχαρής πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επέλεξε το όνομα για τη χώρα του. Αυτό που λησμονεί ο κ. Κοτζιάς είναι πως ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει την παραμικρή σημασία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποδέχεται τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα.

Είναι, μάλιστα, πρωτόγνωρο για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, που αντιμετωπίζεται με περίσσια επιπολαιότητα, και άγνοια από την πλευρά του πρωθυπουργού (υπέπεσε στο ατόπημα να θεωρήσει συζητήσιμη ακόμη και την ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν") να μην υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση του Κοινοβουλίου και της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπεφρασμένη αντίρρηση του ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων, των ΑΝΕΛ..

Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός προωθεί μία συμφωνία, για την οποία το ένα κόμμα της κυβέρνησης δηλώνει κάθετα αντίθετο. Ο κ. Καμμένος ξεχνά πως η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν είναι "αλά καρτ". Προφανώς αυτό που ενώνει τα δύο κόμματα είναι η αγάπη για την εξουσία, η ανευθυνότητα, η ελαφρότητα με την οποία χειρίζονται την τύχη μίας χώρας καθώς και η αδιαφορία για τη λαϊκή βούληση.

Η στάση της κυβέρνησης διχάζει το λαό και οι αποφάσεις της δημιουργούν τετελεσμένα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ας αναλογιστούν τη ζημιά που πάνε να προκαλέσουν στη χώρα.

*Ο Αριστείδης Χ. Φωκάς είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων και σύμβουλος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ