Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Να δώσουμε φωνή στον απανταχού Ελληνισμό!

Ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα*

Είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο αποφεύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε συζήτηση για το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού! Ο κ. Τσίπρας αρνείται ακόμη και την συζήτηση για το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Ομογένειας να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά της προκειμένου να συνδιαμορφώνει την τύχη της πατρίδας μας. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από το 2016, όμως, οι κυβερνώντες, για λόγους άγνωστους, δεν την φέρνουν καν προς συζήτηση στην Βουλή.

Οι απόδημος Ελληνισμός έχει δικαίωμα ψήφου και ο κ. Τσίπρας τους το αρνείται! Αυτός είναι ο σεβασμός του πρωθυπουργού προς την Ομογένειά μας, προς τους φωτισμένους συμπατριώτες μας που αποφάσισαν να κατοικήσουν και να εργαστούν σε ένα άλλο σημείο της γης, μακριά από την Ελλάδα, έχοντας όμως κλείσει μέσα στην καρδιά τους την Πατρίδα, την Ιστορία, τη Γλώσσα, την Ορθοδοξία, τη Πίστη στο Θεό.

Οι Ομογενείς έχουν διαπρέψει και χαίρουν του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν την γλώσσα, ήταν συνεπείς επαγγελματίες, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανάπτυξαν έντονη επιχειρηματική και κοινωνική δράση.

Οι Ομογενείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού. Σε όλες τις γωνιές της γης μπορεί κανείς να βρει Έλληνες, που είναι περήφανοι για την καταγωγή τους αλλά και για την παρουσία τους στη νέα τους πατρίδα.

Οι Ομογενείς με το καινοτόμο πνεύμα τους, την εργατικότητα, τη συνέπεια, το ήθος, και την αγάπη τους για την πατρίδα κάνουν περήφανη την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Και, όμως, η πατρίδα, στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, τους αρνείται το δημοκρατικό δικαίωμά τους!

Και, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να δοθεί δικαίωμα ψήφου, καταρχήν στους νέους ανθρώπους που κατά εκατοντάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης, αλλά και να ολοκληρωθεί σε όλους τους ομογενείς που εδώ και δεκαετίες ζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις εκλογές είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και προϋπόθεση για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα.

Με την πρόταση της ΝΔ που κατέθεσε στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνεται επιτέλους το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας.

Ας αφήσει πλέον η κυβέρνηση τις φαιδρές δικαιολογίες για την σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Κι αν ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις υπεκφυγές η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με μόνο θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων. Ο απανταχού Ελληνισμός πρέπει να αποκτήσει φωνή!

*Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι δημοσιογράφος-δικηγόρος, βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης, αν. Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ