Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους και μνημόνια;»

Ο Γ. Λαζαρίδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιώργου Λαζαρίδη* 

Είτε παραφράσουμε, είτε όχι, το γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, έφτασε η στιγμή που βγαίνουμε, μετά από μια μακροχρόνια κρίση, από τα μνημόνια. Σε αυτούς που είχαν επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης και στην καταστροφή και χρεοκοπία της χώρας, δεν αρέσει αυτή η στιγμή.

Αντιθέτως, η είσοδος στα μνημόνια και στο χείλος της χρεοκοπίας, είχε γίνει με τυμπανοκρουσίες, διαγγέλματα από το ακριτικό Καστελόριζο, πολιτικές δηλώσεις του τύπου “δυστυχώς επτωχεύσαμεν(!)”, απανωτά τρομοκρατικά ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της διαπλοκής.

Ήταν πριν 8 χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, της εισόδου της χώρας στα μνημόνια και στην εξαθλίωση του λαού, “πανηγύριζε” για το κατάντημα της κυβέρνησής του και όλων των προηγούμενων, των 2 δηλαδή κομμάτων που ευθύνονται για αυτή την περιπέτεια της χώρας.

Το παρουσίασε σαν αναγκαίο κακό για να «γλυτώσουμε από την καταστροφή».

Το ερώτημα βεβαίως που δεν απαντήθηκε ποτέ, είναι αν θα μας έσωζαν αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Παρά τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία για να παραμείνουν στο προσκήνιο και να ολοκληρώσουν το έργο τους, ο ελληνικός λαός δεν τους επέτρεψε να επανέλθουν.

     Έχοντας πάντα αλάνθαστο κριτήριο και το αισθητήριο επιβίωσης, έδωσε αντ’ αυτού, τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια συμμαχική κυβέρνηση, στο μεγαλύτερο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜ ΒΙΒΑΣΜΟ διακυβέρνησης που έγινε ποτέ, Πανευρωπαϊκά τουλάχιστον, που μόνον 2 περιπτώσεις μας τη θυμίζουν.

 Το 1980 στην Ιταλία η απόπειρα ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την Αριστερά του Ενρίκο Μπερλίγκουερ, με ηγέτη τον Άλντο Μόρο, που δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, πριν ολοκληρωθεί αυτή η πολιτική πρωτοβουλία και στην συνέχεια το δυστυχές παράδειγμα με τον Παύλο Μπακογιάννη.

Η συμμαχία αυτή, μιας αριστερής παράταξης - ΣΥΡΙΖΑ κι ενός πατριωτικού, κεντροδεξιού  κινήματος – ΑΝ.ΕΛΛ., πέρα από το ότι δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε ιστορικό προηγούμενο, δεν άφησε προφανώς ακυβέρνητη τη χώρα.

Στο κατεστημένο σύστημα που κατασπατάλησε τον πλούτο της χώρας και έφερε το λαό στα όρια της εξαθλίωσης, δεν άρεσε αυτό το «ετερόκλητο πείραμα» όπως το χαρακτήριζε κ το χαρακτηρίζει. Διαπίστωσε γρήγορα, ότι δεν είχαμε πλέον «αριστερή παρένθεση» λίγων μηνών και τα κόμματα της διαπλοκής (που χρωστάνε ακόμα τα δάνειά τους στις τράπεζες και δεν έχουν πληρώσει ούτε Ευρώ) δεν θα επανέλθουν, να ολοκληρώσουν την εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού.

Το όραμα δύο εμπνευσμένων νέων ηγετών, να πετύχουν στην πρωτόγνωρη αυτή  προσπάθεια διακυβέρνησης, που υποτιμήθηκε, λοιδορήθηκε, πολεμήθηκε και πολεμιέται με λυσσαλέο μένος, έγινε πράξη.

Το διαρκές και επαναλαμβανόμενο αίτημα για εκλογές από τα κόμματα της διαπλοκής, την επομένη κιόλας ημέρα της οραματικής συγκυβέρνησης, το μόνο που κατάφεραν ήταν ο εξευτελισμός τους. Όχι μόνο δεν επήλθε καμία καταστροφή, όχι μόνο η χώρα επιβίωσε, αλλά η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΑΞΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Βεβαίως η κρίση δεν έχει περάσει και προβλήματα υπάρχουν. Όμως η χώρα αλλάζει σελίδα, η πατρίδα μας αποκτά και πάλι την αξιοπρέπειά της, ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, σταθεροποιητικό επίπεδο, δίνονται νέες δυνατότητες για προκοπή, πρόοδο και ανάπτυξη .

Οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ που επίκεινται για εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, διαμορφώνοντας πολλά νέα δεδομένα για τις νέες εξελίξεις.

Ο Αύγουστος του 2018, είναι πολύ κοντά, είναι ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

     Το τι θα γίνει στο μέλλον εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Θα πέσουμε στην παγίδα να επανέλθουμε στα λάθη που μας έφεραν στο χείλος της κατάρρευσης, ή θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να προοδεύουμε και αλλάζουμε τη μίζερη κατάσταση που βιώναμε για τόσα χρόνια; .

     Ας μην ξεχνάμε τόσο γρήγορα, το τι περάσαμε, γιατί η διαπλοκή θέλει να επανέλθει, θέτοντας νέα ψευτοδιλήμματα. Το 2019 είναι επίσης πολύ κοντά, και χρειάζεται να συνεχίσουμε να δίνουμε τολμηρές και γενναίες απαντήσεις στα κόμματα της διαπλοκής.

Η Ιστορική αυτή συγκυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει από δώ και πέρα, παρά την ρητορική της αντιπολίτευσης, ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Γιατί όταν χρειάστηκε, έβαλε πλάτη και τα κατάφερε!

  

*Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ