Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρ. Μηταφίδης: «Φυσικά αποδέχομαι τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα»

«Τι πάει να πει Σκοπιανό, είναι Μακεδονικό», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις, προέβη ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Μιλώντας στον Real FM, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αρχικά ότι «ασχολούμαστε με το ζήτημα της ονομασίας επειδή υπάρχουν οι πιέσεις από έξω; Είναι ένα πραγματικό ζήτημα. Εγώ δεν το έχω ονομάσει και ούτε πρόκειται να το ονομάσω Σκοπιανό. Τι πάει να πει Σκοπιανό, είναι Μακεδονικό.

Είναι ανιστόρητο αυτό και περιφρονητικό για τους γείτονές μας. Ποιος, ως τροχονόμος της Ιστορίας να το πω έτσι, μπορεί να τους απαγορέψει να έχουν ένα σημείο εθνικής αναφοράς; Με ποιο δικαίωμα; Έχουμε μετατραπεί σε ένα είδος ιστορικού δικαστηρίου; Το θέμα είναι να μην υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις, ανόητοι μεγαλοϊδεατισμοί, έχω πει ότι έχουμε παλαβούς σε αυτόν τον τόπο που λένε ότι τα ελληνικά σύνορα θα φτάσουν στον Ινδό ποταμό. Ο εθνικισμός είναι ένα πράγμα που δεν μπορεί να τον τετραγωνίσεις».

Κληθείς να απαντήσει αν δέχεται την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, ο κ. Μηταφίδης τόνισε «φυσικά, ποιος μπορεί να τους το απαγορέψει αυτό; Με συγχωρείτε, οι Αμερικανοί όταν λέει ο Πρόεδρος τους ότι απευθύνθηκε στο αμερικανικό έθνος, μερικοί θα κρατούσαν την κοιλιά τους παλαιότερα.

Πώς έγιναν έθνος οι Αμερικανοί; Με όρους φυλετικούς, θρησκευτικούς, κοινής καταγωγής; Όχι. Πολεμώντας την εγγλέζικη αποικιοκρατία. Οι νεότερες εθνογενέσεις έτσι έχουν γίνει. Πρέπει να το αποδεχθούμε. Την ίδια στιγμή που θέλουμε εμείς να καθορίσουμε την εθνική ταυτότητα των γειτόνων μας, από την άλλη έχουμε πρόβλημα με την δική μας. Δεν έχουμε αποδεχθεί επιτέλους ότι πρέπει να γίνουμε το κράτος των πολιτών χωρίς τις διαιρέσεις».

Ο κ. Μηταφίδης σχολίασε και την επίθεση εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, αναφέροντας ότι «κινδυνεύει το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, αυτό που κερδίσαμε με αγώνες και με βαρύ τίμημα. Όπως κινδυνεύει και στην Ευρώπη. Κυβερνάνε ακροδεξιοί στην Ευρώπη. Αυτό είναι το θέμα. Η άλλη Θεσσαλονίκη, όπως την ονομάζουμε, δίνει μάχη για να μην είναι αυτή η πόλη φυτώριο αυτού του ακροδεξιού φασιστικού εσμού.

Αυτός ο εσμός πάντα λειτουργεί με πολιτικές πλάτες, κάποιοι προσφέρουν κάλυψη με διαφόρων ειδών δικαιολογίες. Είναι παλιά ιστορία και στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί. Κανενός είδους άλλοθι σε τέτοιου είδους βάρβαρες συμπεριφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέκος: Ο Δήμος Θερμαϊκού από ουραγός θα γίνει σταδιακά πρωταγωνιστής
Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο για την νέα εποχή για το δήμο - Έμφαση σε τουρισμό, πολιτισμό, κοινωνικές δομές και έργα υποδομής
Τζέκος: Ο Δήμος Θερμαϊκού από ουραγός θα γίνει σταδιακά πρωταγωνιστής