15

AUG
2018

Τι αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, σε ερώτησή του προς τον υπ. Υγείας, Ανδ. Ξανθό

Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα στον εφοδιασμού του Παπαγεωργίου με ραδιοφάρμακο

15 May 201815.50
Τις αρνητικές επιπτώσεις ενός παράλογου, μονοπωλιακού καθεστώτος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τον εφοδιασμό του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για κάθε εξέταση (PET) στηλιτεύει σε ερώτηση του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων προς τον υπουργό Υγείας, Αντρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, αναφέρεται πως η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση αποτελεί "αγκάθι", αφού γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στην Αττική, μεταφέρεται οδικώς κάθε μέρα και έχει υψηλό κόστος, ενώ σε περίπτωση που καθυστερήσει η παράδοσή του, ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παπαγεωργίου, όπου λειτουργεί τομογράφος ποζιτρονιακής εκπομπής (PET), στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και κυρίως η ταλαιπωρία των ασθενών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

α) Το ραδιοφάρμακο για ΡΕΤ στην Ελλάδα παράγεται μόνο σε ιδιωτικό βιομηχανικό κυκλοτρόνιο στο Λαύριο Αττικής και έχει σύντομη ζωή με υποδιπλασιασμό κάθε 110 min. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόσταση έως τη Θεσσαλονίκη ,αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων που απαιτούνται, δυσκολεύουν σημαντικά τον εφοδιασμό του Παπαγεωργίου. Για κάθε εργάσιμη μέρα, απαιτείται νυχτερινή οδική μεταφορά για εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας και αεροπορική μεταφορά της υπόλοιπης δόσης μερικές ώρες αργότερα, οπότε και υπάρχει πτήση cargo, για την απογευματινή λειτουργία. Το περίπλοκο αυτό σχήμα είναι ευαίσθητο σε κάθε είδους αναποδιά και προκαλεί, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, προβλήματα προγραμματισμού και τελικά απαξίωση, λόγω ακύρωσης εξετάσεων της όλης διαδικασίας στην Β. Ελλάδα. Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι κοντινές στον παραγωγό μονάδες ΡΕΤ της Αθήνας.

β) Ακόμα σημαντικότερο, είναι το πρόβλημα του πολύ υψηλού κόστους του ραδιοφαρμάκου, μονοπωλιακού επιπέδου, με τιμή ανά εξέταση της τάξης των 800 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι πολλαπλάσια των μέσων ευρωπαϊκών τιμών. Σε συνδυασμό, δε, με τις, μονοπωλιακώ δικαίω, πιέσεις ως προς τους όρους πληρωμής, συνιστά άμεσο κίνδυνο, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μαρασμού και ακύρωσης της προσφοράς ανταγωνιστικών υπηρεσιών ΡΕΤ από τον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει ο κ. Φωκάς, προτεινόμενη λύση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που απηχεί απόλυτα στην κοινή λογική, είναι η εγκατάσταση στο Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο, μικρού ή baby κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή (in-house production) ραδιοφαρμάκου.

Τα οφέλη που θα προκύψουν συνοψίζονται σε δραματική μείωση του κόστους του ραδιοφαρμάκου συγκριτικά με τις ζητούμενες τιμές του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή και διαθεσιμότητα και ποσότητα ραδιοφαρμάκου επαρκή για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Παπαγεωργίου. Ο εφοδιασμός και της μονάδας ΡΕΤ του Θεαγενείου από την ίδια πηγή θα κάνει αυτονόητα το εγχείρημα ακόμα συμφερότερο.

Σε αριθμούς, σύμφωνα με την ανάλυση του Παπαγεωργίου, με πάγιο κόστος εγκατάστασης της τάξης των 2-2,5 εκατ. ευρώ και με υπόθεση πλήρους λειτουργίας δύο δημόσιων ΡΕΤ στη Θεσσαλονίκη:

α) καλύπτονται οριακά οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών της Β. Ελλάδας

β) μειώνεται το ανά εξέταση κόστος ραδιοφαρμάκου από 800 σε 100 ευρώ και

γ) συρρικνώνεται το ετήσιο κόστος προμήθειάς του από 3, 2 εκατ. ευρώ σε 400.000 ευρώ, εξοικονομώντας για το δημόσιο 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό δηλαδή της τάξης της επένδυσης.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας,

Για ποιό λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προαναφερθείσα λύση, δεδομένου πως η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ενημερώσει για τα οικονομικά αλλά και λειτουργικά οφέλη;

Λαμβάνετε η απαραίτητη μέριμνα για όλους τους ασθενείς, ή γίνεται διαχωρισμός σε ασθενείς δύο ταχυτήτων;


Ερωτάται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,

Τι εννοούσε σε δηλώσεις του, στις 29 Μαρτίου, αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» του νοσοκομείου για την προμήθεια μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου;

Αν έχει ενταχθεί το νοσοκομείο στο εν λόγω πρόγραμμα, πότε θα υλοποιηθεί η προμήθεια του μηχανήματος και γιατί δεν το γνωρίζει η διοίκηση του Παπαγεωργίου;

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΤσίπρας: «Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» (ΦΩΤΟ)

Πολιτική14 Aug 201819.40

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών


ΕΚΤΑΚΤΟ – Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, λένε οι Τούρκοι

Πολιτική14 Aug 201819.27

Τι αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu


Πάνω από 3.830 οι αιτήσεις για το επίδομα στους πυρόπληκτους

Πολιτική14 Aug 201813.30

Σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πολιτική14 Aug 201813.20

Στις 74.692 εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ 

Κ. Γκιουλέκας: Οι εκλογές είναι η μόνη λύση

Πολιτική14 Aug 201812.20

Αυτή η κυβέρνηση στα μάτια του ελληνικού λαού έχει χρεοκοπήσει εντελώς, είπε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ

Τα κριτήρια για τη δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά

Πολιτική14 Aug 201811.40

Ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Ν. Παππάς: «Η ΕΡΤ κρίσιμος παίχτης του τηλεοπτικού πεδίου και όχι παρίας»

Πολιτική13 Aug 201823.15

Με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε με προσυμβατικό έλεγχο την προμήθεια 135 ψηφιακών πομπών της ΕΡΤ

Π. Σκουρλέτης: «Τα πράγματα είναι πιο καλά από το 2010 και το 2015»

Πολιτική13 Aug 201823.05

Η αποτελεσματικότητα είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών. Η ακραία λιτότητα υπεύθυνη και για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική, λέει.

Αλ. Τσίπρας: «Οι αναλύσεις του Σαμίρ Αμίν τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης»

Πολιτική13 Aug 201822.55

Αποχαιρετά τον κορυφαίο οικονομολόγο και θεωρητικό του μαρξισμού, που έφυγε από τη ζωή

Κ. Τζαβάρας για πυρκαγιές: «Αφού ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έπρεπε να παραιτηθεί»

Πολιτική13 Aug 201822.45

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


Μασούτης

Mediterranean CosmosBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία