19

OCT
2018

Τι αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, σε ερώτησή του προς τον υπ. Υγείας, Ανδ. Ξανθό

Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα στον εφοδιασμού του Παπαγεωργίου με ραδιοφάρμακο

15 May 201815.50
Τις αρνητικές επιπτώσεις ενός παράλογου, μονοπωλιακού καθεστώτος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τον εφοδιασμό του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για κάθε εξέταση (PET) στηλιτεύει σε ερώτηση του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων προς τον υπουργό Υγείας, Αντρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, αναφέρεται πως η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση αποτελεί "αγκάθι", αφού γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στην Αττική, μεταφέρεται οδικώς κάθε μέρα και έχει υψηλό κόστος, ενώ σε περίπτωση που καθυστερήσει η παράδοσή του, ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παπαγεωργίου, όπου λειτουργεί τομογράφος ποζιτρονιακής εκπομπής (PET), στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και κυρίως η ταλαιπωρία των ασθενών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

α) Το ραδιοφάρμακο για ΡΕΤ στην Ελλάδα παράγεται μόνο σε ιδιωτικό βιομηχανικό κυκλοτρόνιο στο Λαύριο Αττικής και έχει σύντομη ζωή με υποδιπλασιασμό κάθε 110 min. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόσταση έως τη Θεσσαλονίκη ,αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων που απαιτούνται, δυσκολεύουν σημαντικά τον εφοδιασμό του Παπαγεωργίου. Για κάθε εργάσιμη μέρα, απαιτείται νυχτερινή οδική μεταφορά για εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας και αεροπορική μεταφορά της υπόλοιπης δόσης μερικές ώρες αργότερα, οπότε και υπάρχει πτήση cargo, για την απογευματινή λειτουργία. Το περίπλοκο αυτό σχήμα είναι ευαίσθητο σε κάθε είδους αναποδιά και προκαλεί, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, προβλήματα προγραμματισμού και τελικά απαξίωση, λόγω ακύρωσης εξετάσεων της όλης διαδικασίας στην Β. Ελλάδα. Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι κοντινές στον παραγωγό μονάδες ΡΕΤ της Αθήνας.

β) Ακόμα σημαντικότερο, είναι το πρόβλημα του πολύ υψηλού κόστους του ραδιοφαρμάκου, μονοπωλιακού επιπέδου, με τιμή ανά εξέταση της τάξης των 800 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι πολλαπλάσια των μέσων ευρωπαϊκών τιμών. Σε συνδυασμό, δε, με τις, μονοπωλιακώ δικαίω, πιέσεις ως προς τους όρους πληρωμής, συνιστά άμεσο κίνδυνο, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μαρασμού και ακύρωσης της προσφοράς ανταγωνιστικών υπηρεσιών ΡΕΤ από τον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει ο κ. Φωκάς, προτεινόμενη λύση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που απηχεί απόλυτα στην κοινή λογική, είναι η εγκατάσταση στο Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο, μικρού ή baby κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή (in-house production) ραδιοφαρμάκου.

Τα οφέλη που θα προκύψουν συνοψίζονται σε δραματική μείωση του κόστους του ραδιοφαρμάκου συγκριτικά με τις ζητούμενες τιμές του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή και διαθεσιμότητα και ποσότητα ραδιοφαρμάκου επαρκή για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Παπαγεωργίου. Ο εφοδιασμός και της μονάδας ΡΕΤ του Θεαγενείου από την ίδια πηγή θα κάνει αυτονόητα το εγχείρημα ακόμα συμφερότερο.

Σε αριθμούς, σύμφωνα με την ανάλυση του Παπαγεωργίου, με πάγιο κόστος εγκατάστασης της τάξης των 2-2,5 εκατ. ευρώ και με υπόθεση πλήρους λειτουργίας δύο δημόσιων ΡΕΤ στη Θεσσαλονίκη:

α) καλύπτονται οριακά οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών της Β. Ελλάδας

β) μειώνεται το ανά εξέταση κόστος ραδιοφαρμάκου από 800 σε 100 ευρώ και

γ) συρρικνώνεται το ετήσιο κόστος προμήθειάς του από 3, 2 εκατ. ευρώ σε 400.000 ευρώ, εξοικονομώντας για το δημόσιο 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό δηλαδή της τάξης της επένδυσης.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας,

Για ποιό λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προαναφερθείσα λύση, δεδομένου πως η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ενημερώσει για τα οικονομικά αλλά και λειτουργικά οφέλη;

Λαμβάνετε η απαραίτητη μέριμνα για όλους τους ασθενείς, ή γίνεται διαχωρισμός σε ασθενείς δύο ταχυτήτων;


Ερωτάται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,

Τι εννοούσε σε δηλώσεις του, στις 29 Μαρτίου, αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» του νοσοκομείου για την προμήθεια μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου;

Αν έχει ενταχθεί το νοσοκομείο στο εν λόγω πρόγραμμα, πότε θα υλοποιηθεί η προμήθεια του μηχανήματος και γιατί δεν το γνωρίζει η διοίκηση του Παπαγεωργίου;

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Ενισχυτική διδασκαλία σε 6 μαθήματα στα Γυμνάσια

Πολιτική19 Oct 201818.20

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση 

Μήνυμα Πολάκη προς κάθε κατεύθυνση για τα voucher για τα οπτικά

Πολιτική19 Oct 201818.10

Ανακοίνωση του αν. υπουργού Υγείας για υλοποίηση του μέτρου

Αύριο ορκίζεται υπουργός Εξωτερικών ο Τσίπρας

Πολιτική19 Oct 201817.46

Στις 11.00 η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Τσίπρας: Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν

Πολιτική19 Oct 201816.35

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής 

Ν. Κοτζιάς: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2»

Πολιτική19 Oct 201815.00

Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες δαπάνες, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

Μ. Σπυράκη: Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά

Πολιτική19 Oct 201814.30

Τι ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών

Πολιτική19 Oct 201813.30

Μετά τη διαρροή πληροφοριών για τον τρόπο διάθεσής τους 

Καταπέλτης το πόρισμα για το Μάτι: Προλάβαιναν να εκκενώσουν την περιοχή

Πολιτική19 Oct 201812.50

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της 

Πέρα από τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη

Πολιτική19 Oct 201800.30

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Ποιοι πρωθυπουργοί διετέλεσαν και υπουργοί Εξωτερικών

Πολιτική18 Oct 201822.15

Έχει συμβεί άλλες τρεις φορές στην εποχή της Μεταπολίτευσης
ΜασούτηςMediterranean CosmosMollers


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία