24

MAY
2018

Τι αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, σε ερώτησή του προς τον υπ. Υγείας, Ανδ. Ξανθό

Θεσσαλονίκη: Πρόβλημα στον εφοδιασμού του Παπαγεωργίου με ραδιοφάρμακο

15 May 201815.50
Τις αρνητικές επιπτώσεις ενός παράλογου, μονοπωλιακού καθεστώτος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου με τον εφοδιασμό του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για κάθε εξέταση (PET) στηλιτεύει σε ερώτηση του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων προς τον υπουργό Υγείας, Αντρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, αναφέρεται πως η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση αποτελεί "αγκάθι", αφού γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στην Αττική, μεταφέρεται οδικώς κάθε μέρα και έχει υψηλό κόστος, ενώ σε περίπτωση που καθυστερήσει η παράδοσή του, ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Παπαγεωργίου, όπου λειτουργεί τομογράφος ποζιτρονιακής εκπομπής (PET), στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής θα μπορούσε να δημιουργηθεί μονάδα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και κυρίως η ταλαιπωρία των ασθενών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

α) Το ραδιοφάρμακο για ΡΕΤ στην Ελλάδα παράγεται μόνο σε ιδιωτικό βιομηχανικό κυκλοτρόνιο στο Λαύριο Αττικής και έχει σύντομη ζωή με υποδιπλασιασμό κάθε 110 min. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόσταση έως τη Θεσσαλονίκη ,αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων που απαιτούνται, δυσκολεύουν σημαντικά τον εφοδιασμό του Παπαγεωργίου. Για κάθε εργάσιμη μέρα, απαιτείται νυχτερινή οδική μεταφορά για εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας και αεροπορική μεταφορά της υπόλοιπης δόσης μερικές ώρες αργότερα, οπότε και υπάρχει πτήση cargo, για την απογευματινή λειτουργία. Το περίπλοκο αυτό σχήμα είναι ευαίσθητο σε κάθε είδους αναποδιά και προκαλεί, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, προβλήματα προγραμματισμού και τελικά απαξίωση, λόγω ακύρωσης εξετάσεων της όλης διαδικασίας στην Β. Ελλάδα. Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι κοντινές στον παραγωγό μονάδες ΡΕΤ της Αθήνας.

β) Ακόμα σημαντικότερο, είναι το πρόβλημα του πολύ υψηλού κόστους του ραδιοφαρμάκου, μονοπωλιακού επιπέδου, με τιμή ανά εξέταση της τάξης των 800 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι πολλαπλάσια των μέσων ευρωπαϊκών τιμών. Σε συνδυασμό, δε, με τις, μονοπωλιακώ δικαίω, πιέσεις ως προς τους όρους πληρωμής, συνιστά άμεσο κίνδυνο, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μαρασμού και ακύρωσης της προσφοράς ανταγωνιστικών υπηρεσιών ΡΕΤ από τον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει ο κ. Φωκάς, προτεινόμενη λύση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που απηχεί απόλυτα στην κοινή λογική, είναι η εγκατάσταση στο Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο, μικρού ή baby κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή (in-house production) ραδιοφαρμάκου.

Τα οφέλη που θα προκύψουν συνοψίζονται σε δραματική μείωση του κόστους του ραδιοφαρμάκου συγκριτικά με τις ζητούμενες τιμές του μονοπωλιακού ιδιώτη προμηθευτή και διαθεσιμότητα και ποσότητα ραδιοφαρμάκου επαρκή για την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Παπαγεωργίου. Ο εφοδιασμός και της μονάδας ΡΕΤ του Θεαγενείου από την ίδια πηγή θα κάνει αυτονόητα το εγχείρημα ακόμα συμφερότερο.

Σε αριθμούς, σύμφωνα με την ανάλυση του Παπαγεωργίου, με πάγιο κόστος εγκατάστασης της τάξης των 2-2,5 εκατ. ευρώ και με υπόθεση πλήρους λειτουργίας δύο δημόσιων ΡΕΤ στη Θεσσαλονίκη:

α) καλύπτονται οριακά οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών της Β. Ελλάδας

β) μειώνεται το ανά εξέταση κόστος ραδιοφαρμάκου από 800 σε 100 ευρώ και

γ) συρρικνώνεται το ετήσιο κόστος προμήθειάς του από 3, 2 εκατ. ευρώ σε 400.000 ευρώ, εξοικονομώντας για το δημόσιο 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό δηλαδή της τάξης της επένδυσης.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας,

Για ποιό λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προαναφερθείσα λύση, δεδομένου πως η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ενημερώσει για τα οικονομικά αλλά και λειτουργικά οφέλη;

Λαμβάνετε η απαραίτητη μέριμνα για όλους τους ασθενείς, ή γίνεται διαχωρισμός σε ασθενείς δύο ταχυτήτων;


Ερωτάται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,

Τι εννοούσε σε δηλώσεις του, στις 29 Μαρτίου, αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» του νοσοκομείου για την προμήθεια μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου;

Αν έχει ενταχθεί το νοσοκομείο στο εν λόγω πρόγραμμα, πότε θα υλοποιηθεί η προμήθεια του μηχανήματος και γιατί δεν το γνωρίζει η διοίκηση του Παπαγεωργίου;

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΠαρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Δικηγόρων για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

Πολιτική23 May 201822.35

Επιστολή προς τους δύο Τούρκους συνηγόρους των Ελλήνων στρατιωτικών

Δ. Καμμένος: «Ανεξέλεγκτη η δράση του Ρουβίκωνα – Επίκαιρη ερώτηση στον Τόσκα»

Πολιτική23 May 201822.25

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κάνει λόγο για απουσία προσπάθειας καταστολής της ομάδας

Δικαστές ΣτΕ για επίθεση: «Όταν υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό καλύπτει η βία»

Πολιτική23 May 201822.15

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου αφήνουν σοβαρές αιχμές

Κώστας Ηλιάκης: 12 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα πιλότου

Πολιτική23 May 201822.05

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας

Τρ. Μηταφίδης: «Φυσικά αποδέχομαι τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα»

Πολιτική23 May 201821.55

«Τι πάει να πει Σκοπιανό, είναι Μακεδονικό», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για κατάργηση των Πανελλαδικών

Πολιτική23 May 201821.45

Τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου

Προκήρυξη για 588 υπαλλήλους στις φυλακές

Πολιτική23 May 201821.35

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Να αυξήσουμε τον έλεγχο των συνόρων στον Έβρο»

Πολιτική23 May 201821.25

Τι δηλώνει για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ


Ν. Τόσκας: «Ιδεολογικό μωρό που μπουσουλάει ο Ρουβίκωνας»

Πολιτική23 May 201821.15

Μίλησε για «ακτιβιστική δράση», αλλά και «παράνομες πράξεις»

Ευθείες απειλές του Ρουβίκωνα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πολιτική23 May 201821.05

Τι αναφέρει ηγετικό στέλεχος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook


ΜασούτηςΕΛΠΕhemaplex
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία