Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαξίμου για Σκοπιανό: Σαφείς όροι η σύνθετη ονομασία και το erga omnes

Πρώτα αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, μετά είσοδος σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής.

Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων». «Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» σημειώνουν. «Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καταλήγουν.

Μ. Σπυράκη: «Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα όπλα της στο Σκοπιανό»

«Δεν νοείται οποιαδήποτε προκαταβολική συναίνεση για μια μελλοντική συμφωνία σε δόσεις» στο Σκοπιανό δήλωσε εξάλλου, η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. Ξεκαθαρίζοντας την θέση της ΝΔ ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις.

Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει επαναλαμβάνω ότι φαίνεται ότι, ελληνική πλευρά η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διάστασης στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Εξ' αρχής έχουμε επισημάνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται με τον κ. Ζάεφ, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Κυβέρνησή του που στηρίζεται στην υποστήριξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν έχει την ενιαία άποψη για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. Αυτό το έχουμε επισημάνει εξ’ αρχής, και έχουμε επισημάνει εξ’ αρχής προς την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί, ως πλειοψηφία.

Ωστόσο η κυβέρνηση το κάνει, αναβάθμισε τις διαπραγματεύσεις, στο επίπεδο των Υπουργών, τώρα πάμε σε μια συνάντηση νέα συνάντηση Πρωθυπουργών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σόφια».

ΣΥΡΙΖΑ: «Προκλητική υποκρισία της Ν.Δ.»

Στο μεταξύ, για προκλητική υποκρισία από πλευράς της Ν.Δ., «σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλαδή την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ», κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. και ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση του θέματος, υποχωρώντας από την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί το 2008, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος, υποστηρίζει με πλήρη επισημότητα εκδηλώσεις που αναφέρουν τη γείτονα χώρα με το όνομα “Μακεδονία”».

Συγκεκριμένα, «στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο “Brussels tastes the Balkans”, που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχουν 9 εστιατόρια από 9 χώρες των Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα “Μακεδονία”». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση η Ν.Δ. μετέχει, μέσω του ΕΛΚ, σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα…», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κομισιόν: Δεν υπαγορεύουμε όρους και προϋποθέσεις στο θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία, χωρίς να υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ με 180 βουλευτές, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Κομισιόν έχει υπόψη της τα σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλή των Ελλήνων:

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας». Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει μέρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ