Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Γιούνκερ στη Βουλή: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη»,

Μήνυμα σε Τουρκία: «Να απελευθερωθούν οι έλληνες στρατιωτικοί» - «Η Τουρκία συνεχίζει τις παρανομίες σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», τόνισε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής

Μήνυμα ότι στην Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να αρθούν οι παθογένειες και το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ενώ χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μία Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Ζήτησε επίσης επιτακτικά την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και επισήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν». Για να προσθέσει: «Μην μου λένε εμένα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια», είπε.

Έστειλε μήνυμα στήριξης, λέγοντας ότι «αυτό που τώρα δομείται είναι η προπαρασκευή για το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν γίνει σήμερα θα γίνει με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο από τα παιδιά σας». «Συνεχίστε την προσπάθεια μην αφήσετε τις θυσίες να πάνε χαμένες» πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτιά της χώρας ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.

«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα»

Ανατρέχοντας στα οχτώ χρόνια της κρίσης είπε ότι στη διάρκειά τους η φιλία του προς την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της παρά μόνο τον θυμό του κατά εκείνων που κατέκριναν την χώρα. «Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα, δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ναι έτυχε μίας μεγάλης βοήθειας αλλά κατέδειξε και την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε.

«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές»

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε. «Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια»

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή των Βαλκάνια χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν την ανάγκη ευρωπαϊκής προοπτικής για να μη βιώσουμε τα δράματα της δεκαετίας του ’90», επισήμανε. Διευκρίνισε ότι «όταν η Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΠΓΔΜ, δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία. Ούτε καν έχει δοθεί ημερομηνία ένταξης. Όλοι θα κριθούν αντικειμενικά. Για την ΠΓΔΜ όταν βρέθηκα στο εκεί κοινοβούλιο είπα ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω λύση. Μπορώ να πω ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα στο μεταναστευτικό»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απευθύνθηκε αρκετές φορές στον λαό εξαίροντας τη στάση του σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αναγνωρίζοντας τις θυσίες, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για όσους άνοιξαν τα σπίτια τους στους μετανάστες σε μία δύσκολη περίοδο και για τους ίδιους. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία»

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν "όχι" στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του. «Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε στα ελληνικά: Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη.

Η προσφώνηση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανεβεί στο βήμα για την εκφώνηση της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο λέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης, δίνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια με αισιοδοξία για το μέλλον». Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ. Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε ένα περιβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες η ελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχει θετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη προσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών - μελών».

Θερμή υποδοχή Γιούνκερ στη Βουλή και δώρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέφθασε χθες στη Βουλή στη μια το μεσημέρι και τον υποδέχθηκε από την είσοδο της Λ. Αμαλίας ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η χώρα μας σε τρία χρόνια θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Έχει ζήσει ευτυχείς και δραματικές στιγμές. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα είναι μαζί μας και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ που θα απευθύνει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, πρώτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο ή μάλλον θα έπρεπε να το πω αντίστροφα: Πρώτον που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο, δεύτερον που βρίσκομαι στην Αθήνα και τρίτον που βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Βουλής δώρισε στον κ. Γιούνκερ μεταξοτυπία του Νίκου Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στη γαλλική γλώσσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ