Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Βίτσας: «Ανησυχητική η υπέρμετρη αύξηση αφίξεων από τον Έβρο»

Ο υπουργός διέβλεψε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα απασχολήσει για αρκετό καιρό τη χώρα

Την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ιδίως στον Έβρο, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» o κ. Βίτσας είπε ότι βρίσκεται σε «ανοιχτό δίαυλο» με τον Τούρκο ομόλογό του και στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εκλογές αυτή τη στιγμή και ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν σε τοπικό επίπεδο ότι δεν βλέπουν αυτούς που περνούν. Προσπαθούμε να το λύσουμε δίνοντάς τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, ακόμη και γνώσεις από αυτές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, μπαίνει σε κίνδυνο η συμφωνία, η κοινή δήλωση» τόνισε.

Ο υπουργός διέβλεψε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα απασχολήσει για αρκετό καιρό τη χώρα και αναφερόμενος στην αύξηση των ροών από τις 25 Μαρτίου και μετά έκανε λόγο για «τριπλασιασμό σε σχέση με τα περσινά» επίπεδα και «διπλασιασμό σε σχέση με Γενάρη-Φλεβάρη».

«Το ανησυχητικό είναι ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αφίξεις από τον Έβρο» είπε, προσθέτοντας: «Στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, εκτός από την "καρδιά" της που είναι να δίνονται χρήματα στην Τουρκία για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία, υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι που λέει ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει μέτρα ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα, τα οποία -νομίζω- τον τελευταίο καιρό έχουν χαλαρώσει κι έτσι διευκολύνονται οι διακινητές, ειδικότερα τώρα που υπάρχει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία μετά τις εξελίξεις στη Συρία και το Αφρίν».

Σχετικά με τις προσπάθειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «προσπαθούμε να τελειώνουμε ταχύτερα για να διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου και να τηρούμε τη συμφωνία, να δυναμώνουμε τις λειτουργίες εθελοντικής επιστροφής». «Η συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή χθες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών από τη μεριά του κράτους. Όμως ένας νόμος δεν φτάνει, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και στην υπηρεσία ασύλου, όπως και στις επιτροπές προσφυγών» είπε, διευκρινίζοντας πως το υπουργείο  εργάζεται ώστε να έχει περισσότερους χειριστές στα νησιά και περισσότερους διερμηνείς.

Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Μυτιλήνη ο υπουργός είπε ότι «η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της» και καταδίκασε τις ενέργειες της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία -όπως είπε- «λειτουργεί σε τελείως αντίθετο κλίμα, γιατί ήταν προσχεδιασμένο αυτό που έκανε».

Για την κατάσταση στη Μόρια, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μέσα στο hotspot». Οι συνθήκες στη Μόρια είναι δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις κακές και αυτό πρέπει και προσπαθούμε να λύσουμε» αναγνώρισε.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «καταργείται η προηγούμενη απόφαση, γιατί δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη». «Από το Σάββατο που μας πέρασε υπάρχει μία απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, η οποία είναι επαρκώς αιτιολογημένη» ανέφερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Για τρεις ολόκληρες μέρες ο πολυχώρος της Helexpo θα φιλοξενήσει το event της φετινής άνοιξης για το αυτοκίνητο από τη VAG Comment
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης