Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες…»

Διαμαρτυρία Τσάμηδων στην επίσκεψη Κοτζιά στην Αλβανία

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς. Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις.

Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε κλοιό τσάμηδων ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Σε κλοιό τσάμηδων βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καθώς ομάδες περίπου 150 αυτοποκαλούμενων «Τσάμηδων» διαδηλωτών, και μάλιστα υπό την ανοχή των αλβανικών αρχών, επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδό του στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του αλβανικού ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς για τους Τσάμηδες

«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρνούμενος την ύπαρξη ζητήματος Τσάμηδων.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από Αλβανό δημοσιογράφο, αποσαφήνισε ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικάστηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη, εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν». «Για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας» πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ: «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται»

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα το Σάββατο όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι, την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην ύπαρξη «τσαμικού ζητήματος».

Και ενώ ο κ. Μπουσάτι έλαβε την αυστηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» καθώς και ότι «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις», το Σάββατο, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα- ο κ. Ράμα επανήλθε στο ίδιο θέμα με δηλώσεις του για το, ανύπαρκτο, όπως τονίζει η Αθήνα, ζήτημα, στο συνέδριο των κόμματος των Τσάμηδων.

Για την ελληνική πλευρά τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται, όπως είχαν επισημάνει προ εβδομάδος, κύκλοι του ΥΠΕΞ, καθώς «κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ