Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

8 λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που θέτουν το σκυλί μας σε κίνδυνο...

Τα κυριότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων...

Κανένας σκύλος δεν είναι τέλειος, όπως και κανένας ιδιοκτήτης. Λάθη κάνουμε όλοι ακόμα και οι πιο έμπειροι, όμως κάποια είναι πιο σημαντικά από άλλα και έχουν μεγάλες συνέπειες. Τα παρακάτω λάθη είναι πολύ συνηθισμένα και το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν τα αντιλαμβάνονται καν.

1) Έλλειψη εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό μέρος στη ζωή ενός σκύλου. Ένας σκύλος ανεκπαίδευτος έχει έλλειψη πειθαρχίας και ορίων και αυτό του προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Έλλειψη εκπαίδευσης συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο σκύλος ζητάει από εμάς να του δείξουμε τι πρέπει να κάνει, να τον βοηθήσουμε και να τον κατανοήσουμε. Όταν όμως δεν παίρνει καμιά κατευθυντήρια γραμμή είναι πολύ πιθανό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

2) Λάθος εκπαίδευση

Το πως θα ζει ο καθένας με το σκύλο του είναι καθαρά δική του υπόθεση, όπως και το τι είναι σωστό ή λάθος, είναι εντελώς υποκειμενικό. Το κακό είναι όμως ότι πολλές φορές μαθαίνουμε στο σκύλο μας άσχημες συμπεριφορές και του περνάμε λάθος μηνύματα! Τα μεζεδάκια από το φαγητό του ιδιοκτήτη και το ανέβασμα στον καναπέ είναι τα πιο κοινά λάθη που διδάσκουν το σκύλο μας να μην έχει όρια.

3) Υπερβολικό τάισμα

Η παχυσαρκία είναι μεγάλο πρόβλημα για τα σκυλιά και είναι η αιτία για ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων και ασθενειών. Πολλοί ιδιοκτήτες ταΐζουν το σκύλο τους συνεχώς γιατί τον λυπούνται και δεν μπορούν να αντισταθούν στο μελαγχολικό του βλέμμα. Με αυτό τον τρόπο όμως οδηγούν το σκυλί στην παχυσαρκία και το βάζουν σε μεγάλους μπελάδες.

4) Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Πολύ συχνά ακούγεται η άποψη πως τα σκυλιά δεν πρέπει να βγούν από το σπίτι εάν δεν ολοκληρώσουν τον κύκλο των εμβολίων τους. Ιδιαίτερα όμως τα κουτάβια χρειάζονται κοινωνικοποίηση. Για ένα σκύλο που θα βγει έξω και θα δει τον κόσμο για πρώτη φορά στην ηλικία των 5 μηνών, ίσως είναι πολύ αργά και υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει επιθετικότητα με άλλα σκυλιά ή ακόμα και φοβία.

5) Έλλειψη εκτόνωσης

Ένας σκύλος για να είναι ισορροπημένος, πρέπει να καλύπτονται όλες οι σωματικές του ανάγκες. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται καθόλου με την εκτόνωση του σκύλου τους, δεν τον βγάζουν πολλές βόλτες και δεν παίζουν μαζί του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να αρχίσει να βαριέται και να βγάζει με λάθος τρόπο την ενέργεια του μέσα στο σπίτι είτε γαβγίζοντας, είτε καταστρέφοντας πράγματα.

6) Έλλειψη προγράμματος καθημερινότητας

Τα σκυλιά είναι ζώα της συνήθειας. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη να τηρεί ένα αυστηρό πρόγραμμα καθημερινότητας για να γνωρίζει ο σκύλος τι να περιμένει και πότε. Ένας σκύλος που βγαίνει βόλτες όποτε θυμηθεί ο ιδιοκτήτης και τρώει ότι ώρα βολέψει έχει συνήθως προβλήματα τουαλέτας καθώς επίσης και έλλειψη εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης.

7) Υπερβολικός καλλωπισμός

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τους σκύλους τους πάνω σε κρεβάτια και καναπέδες και έτσι φροντίζουν να τους κάνουν μπάνιο πολύ συχνά. Δυστυχώς όμως το συχνό λούσιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για το τρίχωμά τους και να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, φαγούρα και ορισμένες δερματικές παθήσεις. Πολύ συνηθισμένο επίσης είναι το πλύσιμο των ποδιών του σκύλου έπειτα από κάθε βόλτα, όπως και το υπερβολικό κόψιμο των νυχιών.

8) Βόλτα χωρίς λουρί

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος. Στη χώρα που ζούμε δυστυχώς δεν υπάρχουν νόμοι και όλοι πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Το λουρί στο σκύλο είναι ένδειξη υπευθυνότητας και πολιτισμού. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ένας “ελεύθερος” σκύλος έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο ή έχει επιτεθεί στο σκύλο κάποιου άλλου ανθρώπου που το έχει κανονικά με λουρί. Τέλος πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες σκύλων πως δεν είναι όλοι οι πολίτες φιλόζωοι. Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος εκεί που περπατάει αμέριμνα στο δρόμο να πηδήξει ένας σκύλος πάνω του, ακόμα και αν θέλει να παίξει.

Πηγή: Yourdog.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ