Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η εξέλιξη της τρομοκρατίας

Ο Μάγειρας σατιρίζει...

Μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά την ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και τη διαδικασία στην εξέλιξη και αναβάθμισή τους, σημείωσε η ΕΥΠ υπό τη νέα της διοίκηση. Μάλιστα, ο Ελληνοαμερικανός ειδικός σύμβουλος της μυστικής κυβερνητικής υπηρεσίας, Τζακ Τρυποκάρυδος, μίλησε αναλυτικά στον ρεπόρτερ μας, Κούλη Σαρδάμογλου, για τα έως τώρα συμπεράσματα της έρευνας.

 

“Η εξέλιξη μιας ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτεί χρόνο και γίνεται μεθοδικά. Ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης, χρησιμοποιούνται αντίστοιχες μέθοδοι. Πάρτε για παράδειγμα την πιο νεανική σε ηλικία οργάνωση στην Ελλάδα, τη “Φωτιά στα Μπατζάκια σας”. Το ξεκίνημά της τοποθετείται -πάντα με βάση τα ευρήματα της ΕΥΠ- γύρω στο 2002. Οι πρώτες επιθέσεις της είχαν να κάνουν με το μπουγέλωμα καθηγητών σε πανεπιστημιακές σχολές. Σας θυμίζω την περίπτωση του καθηγητή Ψυχιατρικής, Ροβήρου Μουρλίδη, τον οποίον άγνωστοι -αφού εισέβαλαν στο γραφείο του- τον περιέλουσαν με δέκα λίτρα ψυχρού ύδατος, με αποτέλεσμα από τότε να έχει βουλώσει το αριστερό αφτί του, ενώ απέκτησε και το γνωστό σύνδρομο υδροφοβίας που στα συμπτώματά του περιλαμβάνει κρίσεις πανικού στην ντουζιέρα αλλά και σε πλυντήρια αυτοκινήτων.

 

Μετά από λίγο καιρό η οργάνωση ανέβηκε επίπεδο. Εγκατέλειψε τις επιθέσεις με νερό και ξεκίνησε αντίστοιχες με αβγά. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε την απορία πώς ήταν δυνατό τα θύματα τέτοιων επιθέσεων να εμφανίζουν τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Το μυστήριο λύθηκε λίγο μετά την επίθεση στον ακόλουθο της Βρετανικής πρεσβείας, Αλαν Φλούφλερ, ο οποίος  νοσηλεύτηκε με μώλωπες και δύο καρούμπαλα. Τα αβγά τα έβραζαν πριν τα χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις. Ηταν η πρώτη φορά που η αντιτρομοκρατική εντόπισε τα βραστά αβγά πεταμένα γύρω από το σημείο της επίθεσης, σε ακτίνα τριών μέτρων. Στις προηγούμενες περιπτώσεις, φαίνεται ότι περαστικοί, αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων, τα μάζευαν και τα έτρωγαν.

 

Η πρόοδος της οργάνωσης “Φωτιά στα Μπατζάκια σας” συνεχίστηκε. Από τα βρασμένα αβγά πέρασε σε πιο επικίνδυνα όπλα, όπως οι κονσέρβες και στη συνέχεια σε δοχεία με κομπόστες. Σήμερα, καθώς το επίπεδο εξέλιξης είναι υψηλό, οι επιθέσεις γίνονται με υπερσύγχρονες μεθόδους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εισβολή τριών τρομοκρατών στη δεξίωση που παρέθεσε σε πολυτελή ξενοδοχείο της Αθήνας ο Σαουδάραβας μεγιστάνας Φαρδιτσεπάρ Αλ Σεντουκί και την εκτόξευση, με ειδικούς ψεκαστήρες, ρινισμάτων καυτερής πιπεριάς αναμεμειγμένης με μπούκοβο και σκόρδο, με αποτέλεσμα 85 από τους παρευρισκόμενους να εισαχθούν στο νοσοκομείο με δερματικές και οφθαλμολογικές παθήσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
Πρόκειται για τρεις άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας
Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες
«Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία» επισήμανε o κ. Θεοχάρης
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες