Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λύθηκε το κώλυμα με την υποψηφιότητα Μπουτάρη

Λύθηκε το κώλυμα με την υποψηφιότητα Μπουτάρη, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, πλέον, με την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για μια ακόμη θητεία στο δήμο, καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον Καλλικράτη πέρασε, τελικά, μια διόρθωση με την οποία παύει να υφίσταται ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης δημάρχου ή υποψηφίου δημάρχου και θέσης προέδρου σε Διοικητικών συμβούλια ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την υποψηφιότητα Μπουτάρη, είχε να κάνει με το ότι τοποθετήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Αύγουστο του 2011,θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 20/11/2013 – και όχι 18 μήνες πριν από τις εκλογές, όπως όριζε ο νόμος.

Από τη στιγμή που το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωνε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο υποστηρίζοντας ότι «εξαιρούνται οι αιρετοί, είναι μεταβατική περίοδος, είναι μισή η θητεία δηλαδή, επομένως μόνο 18μηνο δεν είναι. Ουσιαστικά πρόεδρος έγινα μετά την εκλογή μου».

Το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος επιχείρησε να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία άλλαζε το άρθρο 14 του Καλλικράτη, βάσει του οποίου ο κ. Μπουτάρης έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προ 18μήνου, για να μπορεί να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ο κ. Γρηγοράκος δεν κατέθεσε την τροπολογία, αφού βρήκε τη σθεναρή αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος δεν δεχόταν κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μπουτάρης δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και ότι η τροπολογία θα ήταν «φωτογραφική», εκθέτοντας την κυβέρνηση.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου φέρονται να υποστήριξαν ότι «δεν μπορεί να εμποδιστεί η υποψηφιότητα Μπουτάρη με νομικίστικους τρόπους», όταν μάλιστα τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκηςτην είχε, επειδή ήταν δήμαρχος της πόλης. Έτσι, η ψηφοφορία διεκόπη καθώς το ΠΑΣΟΚ απείλησε να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο και το θέμα πήγε σε «κεντρικό επίπεδο». Εν τέλει, την Τρίτη, και αφού στο ενδιάμεσο είχε βρεθεί συμβιβαστική λύση στην οποία συναινούσε και το Μέγαρο Μαξίμου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, εισηγήθηκε στην Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία δε θα ισχύει το ασυμβίβαστο για στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων στα Δ.Σ. Νομικών Προσώπων προβλέπεται εκ του νόμου.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Το παρασκήνιο που παίχτηκε, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Θέλετε να εξαιρέσετε τον εκλεκτό ορισμένων κομμάτων... αντί να τηρηθεί ο νόμος, φέρατε ως κυβέρνηση αλλαγές και πάτε την εξαίρεση παρακάτω φωτογραφικά για να μην εξαιρεθεί η υποψηφιότητα Μπουτάρη. Λυπάμαι πάρα πολύ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Τέρενς Κουίκ, είπε πως «έγιναν οι αλλαγές για να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του λάτρη του Κεμάλ, του κ. Μπουτάρη».

Τρ. Μηταφίδης: «Ντροπολογία» της τελευταίας στιγμής

Καυστικό ήταν το σχόλιο της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη του Τρ. Μηταφίδη, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται ότι «ο‘εναλλακτικός’ και ‘αντισυμβατικός’ δήμαρχος Μπουτάρης κατόρθωσε σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να μπολιαστεί τη μέγιστη δυνατή αναξιοπρέπεια ώστε να… καταδέχεται να είναι υποψήφιος και πάλι χάρη σε ντροπολογία της τελευταίας στιγμής που εισήγαγε ο υπουργός της μνημονιακής κυβέρνησης Γιάννης Μιχελάκης». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «με τον ίδιο τρόπο που διοικεί το δήμο, ξεχνώντας, δηλαδή τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, ο κ. Μπουτάρης ‘ξέχασε’ να παραιτηθεί εγκαίρως. Τώρα, τον επαναφέρει στη ‘νομιμότητα’ ο δεύτερος μετά τον κ. Βενιζέλο, μέντοράς του, ο κ. Μιχελάκης! Την ίδια ώρα χιλιάδες Έλληνες, δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι λειτουργοί, δεν μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης τους, λόγω ασυμβιβάστων που θέσπισαν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις της γαλαζοπράσινης δεξιάς.Εμείς σαφώς και δεν επιθυμούμε να κερδίσουμε τον αγώνα με στημένο διαιτητή. Όμως, με αυτή τη φωτογραφική διάταξη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο κ. Μπουτάρης αποδεικνύει ότι ήταν και παραμένει ο… ‘δήμαρχος της καρδιάς τους’».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα