Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 4+1 σενάρια της διαπραγμάτευσης!

Έγιναν τα Eurogroup συνήθεια μας...

Του Γιώργου Καλλίνη

Όλοι έχουμε ένα όριο και εγώ χθες ξεπέρασα το δικό μου, με τις διαπραγματεύσεις. Ναι, το ομολογώ, αναφώνησα και εγώ με περίσσιο θυμό και αγανάκτηση «Αλέξη, δεν βγαίνουν οι αριθμοί, μιλάς σε τοίχους, γύρνα πίσω στην Ελλάδα και προκήρυξε εκλογές άμεσα». Φυσικά για αυτό δεν είμαι κάποιος άσσος των διαπραγματεύσεων, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν αγανακτήσει, με αυτό το ατελείωτο πινγκ πονγκ διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 4 μήνες.

Το πρώτο σενάριο που πέρασε από το μυαλό μου, ήταν ότι η συμφωνία έχει έρθει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά διαφωνούν σε λεπτομέρειες. Θα μας βγάλουν την ψυχή αλλά θα συμφωνήσουν. Προς το παρόν επιδεικνύουν φοβερή όρεξη για το… ψυχοβγάλσιμο πάρα για τη συμφωνία. Κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι το να λες ότι όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου και ότι οι σύνοδοι κορυφής είναι απλά συναντήσεις για να τρώνε πίτσες οι αρχηγοί κρατών, θυμίζει λίγο «χαλαρά είναι στημένο ματς και η αντίπαλη ομάδα έχει 3 δοκάρια στα τελευταία 10 λεπτά». (Δείτε πώς καταντήσαμε με όλες αυτές τις ποδοσφαιρικές δηλώσεις των διπλωματών για το ποιος έχει την μπάλα, ούτε μια παράγραφος δε βγαίνει χωρίς αθλητική αναφορά!)

Το δεύτερο σενάριο, ήταν βαθιά ελληνικό. Εκεί που όλα δείχνουν ότι είναι εναντίον μας, ένιωσα ότι ο πρωθυπουργός, ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου, θα βγάλει ένα λαγό από το καπέλο του και θα πάρει το ματς στις καθυστερήσεις. Ο Βαρουφάκης θα αναφωνήσει «Ουάου» και ένας ένας οι αρχηγοί θα σηκωθούν από τις καρέκλες και θα χειροκροτούν, θυμίζοντας happy end αμερικάνικων ταινιών κυριακάτικου μεσημεριού. Μπορώ με σιγουριά να παραδεχτώ ότι και αυτό το σενάριο θυμίζει πλέον το ναυάγιο στη Φαλκονέρα. Το σφυροκόπημα που δέχεται ο Α. Τσίπρας στις Βρυξέλλες φέρνει πια αμηχανία. Πολύ πετυχημένα, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το διάσημο στιχάκι του Καραγκιόζη: «Θα με δείρει, θα κουραστεί, θα ιδρώσει, θα κρυώσει, θα πλευριτωθεί, θα κρεβατωθεί και θα πεθάνει». Πάει λοιπόν και αυτό.

Τρίτο σενάριο είναι αυτό της συμφωνίας «Ναι σε όλα». Έχοντας φτάσει σε οριακό επίπεδο, λίγο πριν την εξόφληση της δόσης, συναινούμε σε όλες τις παράλογες και επικίνδυνες απαιτήσεις των θεσμών. Σαφώς και το σκέφτηκα και αυτό και αναρωτήθηκα αν θα ξαναζήσουμε στιγμές 2012 με γεμάτες πλατείες. Όμως όχι, το κλίμα διαφέρει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει –ακόμη- κλίμα ηττοπάθειας, οι παράλληλες πορείες «Μένουμε Ευρώπη» και «Στηρίζουμε Ελλάδα» ήταν απλά προγραμματισμένες συγκεντρώσεις βγαλμένες από τα 80’s και ο κόσμος παρότι κουρασμένος φαίνεται να στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση δεν θυμίζει σε τίποτα το ΠΑΣΟΚ του 2012. Ενώ τότε ήθελαν πάση θυσία τη συμφωνία, σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να απορρίψει μια παράλογη πρόταση, ως έχουν τα πράγματα.

Το τέταρτο που σκέφτηκα είναι η επική ρήξη! Σηκώνεται, λέει, ο πρωθυπουργός και αναφωνεί μέσα στη σύνοδο κορυφής: «Βάλτε όλη τη συμφωνία εκεί που δεν πιάνει μελάνι». Χαμός πίσω στην Ελλάδα που έχει διαχρονικά ανάγκη τέτοιες στιγμές, ζούμε μια μέρα τεράστιας ευφορίας και μετά είτε αποδεχόμαστε μια χειρότερη πρόταση όπως η Κύπρος, είτε συνεχίζουμε μονάχοι, ως καουμπόηδες, το δρόμο μας μακριά από την Άγρια Δύση. Πραγματικά, πόσο πιθανό είναι αυτό εφόσον ο Τσίπρας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν έχει τέτοια εντολή. Τώρα βέβαια τι εντολή έχει, έχει χαθεί στο πέρασμα των μηνών…

Εγώ μπορεί με τόσα σενάρια να περνάω καλά μόνος μου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ό,τι και να γίνει, κακώς έχω/έχουμε εναποθέσει τόσες ελπίδες σε μία συμφωνία. Είναι πλέον σίγουρο, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν πρόκειται να λυθεί ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε με 10 κόλλες χαρτί. Με όποιον τρόπο και να γίνει λοιπόν (σίγουρα πιο ξενέρωτα από τα παραπάνω σενάρια!) αυτός ο τόπος δεν θα δει σύντομα άσπρη μέρα. Για αυτό ας χαμηλώσουμε τους τόνους και ας οπλιστούμε με ψυχραιμία, μήπως και παραδειγματιστούν από αυτό οι απαράδεκτοι πολιτικοί που τριγυρνούν στα κανάλια και φωνασκούν ανηλεώς ενώ στην ουσία βαδίζουν προς μία περίπου κοινή κατεύθυνση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη