Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταργείται το ευρώ ως μέσο πληρωμής στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το…κίνημα της πατάτας, άνοιξε το δρόμο για τα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτά, αντικαθιστούν τα ευρώ με ένα εναλλακτικό ανταλλακτικό νόμισμα, το οποίο δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται και δε δημιουργεί υπεραξία. Στη Θεσσαλονίκη, η δράση φαίνεται να αναπτύσσεται τόσο σε εθελοντικό, όσο και σε επίπεδο δήμων και αντιπεριφέρειας.

Χθες, παρουσιάστηκε το Κοινωνικό Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών με την επωνυμία «Ο χρόνος μου για το Χρόνο σου», από τους εμπνευστές και δημιουργούς του, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε μέλος θα έχει το δικαίωμα να προσφέρει και να λαμβάνει υπηρεσίες, με μονάδα μέτρησης την ακέραια ώρα, ενώ όλες οι υπηρεσίες χρεώνονται το ίδιο, με μοναδικό κριτήριο το χρόνο, ανεξάρτητα από το είδος των υπηρεσιών που παρέχει το κάθε μέλος.

«Το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών ‘time for time’, ή σε ελεύθερη μετάφραση ‘ο χρόνος μου για το χρόνο σου’, είναι ένα σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών με «μονάδα πληρωμής» το χρόνο. Χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στις συναλλαγές. Τα μέλη του δικτύου ανταλλάσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας, όποιο και αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Δικτύου, ο κ. Τζιτζικώστας. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος με δεδομένη τη μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, με σκοπό να υπάρξει ένα εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των πολιτών, το οποίο θα «καταργεί» το χρήμα ως μέσο πληρωμής.

Από το συμφέρον στην αλληλεγγύη

«Η μεγάλη πρόκληση της πρωτοβουλίας που ξεκινάμε, είναι να συμβάλλουμε στο να μεταβληθούμε σταδιακά, από μια κοινωνία συμφέροντος, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που είναι σε αδράνεια. Να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και όχι ως άτομα. Να ανακαλύψουμε ξανά το ελληνικό ήθος της αλληλεγγύης προς τον κάθε συνάνθρωπο. Να δώσουμε στους ανέργους μία ευκαιρία επανένταξης στην οικονομική ζωή, με ανθρώπινους όρους, καθώς και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους χιλιάδες που δεν έχουν», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Εξοικονόμηση ατομικού εισοδήματος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλιδης, τόνισε πως με το δίκτυο ανταλλαγής, αποκτά αξία και ζήτηση η υπηρεσία του καθενός και εξήγησε: «Το μέλος δε χρειάζεται να βρει ‘αγοραστή’ για τη υπηρεσία που προσφέρει. Χρειάζεται απλά να την ανταλλάξει με οποιαδήποτε υπηρεσία, οποιουδήποτε άλλου μέλους. Τα μέλη λειτουργούν με βάση το χρόνο. Κανείς δεν πληρώνει, ενώ όλοι αποκτούν πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες, για την απόκτηση των οποίων θα έπρεπε κανονικά να καταβάλλουν κάποια αμοιβή σε χρήμα. Καλύπτεται έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους ζωής και εξοικονομείται ένα σημαντικό μέρος του ατομικού εισοδήματος. Αυτό που είναι επίσης θεμελιώδες, είναι πως η ιδέα του Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών βασίζεται στην απόλυτη ελευθερία της συναλλαγής. Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί, για οποιονδήποτε λόγο. Κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση των μελών».

Η πλατφόρμα του Δικτύου πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από την «Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG), έναν εθελοντικό Μη-Κυβερνητικό/ Μη-Κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και δράσεις στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η ιστοσελίδα του Δικτύου είναι: www.time4time.gr.

Στην Καλαμαριά αντί για ευρώ χρησιμοποιούν… ΚοιΝο

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση πολιτών Καλαμαριάς έχει ιδρύσει από τον Ιανουάριο ένα δίκτυο ανταλλαγής, όπου οι συναλλαγές γίνονται με ΚοιΝο (Κοινωνικό Νόμισμα). Όπως αναφέρει στον «Τ.Θ.», ο Χάρης Χαλκείδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν ήδη 150 μέλη. «Το δίκτυο ξεκίνησε με στόχο να μειωθεί η ανάγκη για χρήμα, αλλά και για να βελτιωθεί η ζωή μας και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη», επισήμανε. Στο Δίκτυο, συμμετέχουν γιατροί, καθηγητές, οικονομολόγοι, παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, μοδίστρες, φοιτητές, άνεργοι, απολυμένοι κτλ.

Όποιος έχει να προσφέρει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αναρτά μια αγγελία στην ιστοσελίδα koino.com.gr και τα ενδιαφερόμενα μέλη, θα επικοινωνήσουν μαζί του. Τα υπάρχοντα μέλη, προσφέρουν μεταξύ άλλων: γραμματειακή υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων- μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα μαθήματα, μασάζ- νοσηλευτική, ραπτική, αγροτικά τρόφιμα, νομικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη κ.α. Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκείδης, ο οποίος είναι γιατρός, το κάθε μέλος με την εγγραφή του πιστώνεται με 100 ΚοιΝο. (Η αντιστοιχία είναι 1 προς 1). Ο κ. Χαλκείδης, έφερε και ένα υποθετικό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτό πως λειτουργεί το Δίκτυο: «Έστω κάποιο μέλος του Δικτύου, θέλει γιατρό και έρχεται κοντά μου. Θα χρεωθεί με 40 ΚοιΝο. Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να ανταλλάξω κάτι με το συγκεκριμένο μέλος», είπε και πρόσθεσε πως στο απώτερο μέλλον, στοχεύουν στη δικτύωση του δικτύων. Τι ακριβώς είναι αυτό; Να μπορεί κάποιος να εξαργυρώσει το ΚοιΝο στο Βόλο, για παράδειγμα, που παρέχεται μία υπηρεσία που δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ΦΠΑ στις συναλλαγές που γίνονται είπε πως αυτές δεν γίνονται με ευρώ, για να χρειάζεται ΦΠΑ. «Πρόκειται για μια δωρεάν ανταλλαγή υπηρεσιών. Δε μας ενδιαφέρει το κράτος, αλλά η επιβίωση των πολιτών», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, μέλη του ΚοιΝο, μπορούν να γίνουν όχι μόνο κάτοικοι της Καλαμαριάς, αλλά και όποιος άλλος θέλει.

Στο δήμο Θερμαϊκού οι συναλλαγές γίνονται με ΘΕΡΜΟ

Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Θερμαϊκού ξεκίνησε και διανύει σε αυτή τη φάση μια…δοκιμαστική περίοδο με εικονικές συναλλαγές από τα 60 μέλη του.

Όπως είπε στον «Τ.Θ.» ο Χρήστος Ιβάνοβιτς, μέλος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας δήμου Θερμαϊκού, στην περίοδο αυτή μπορούν να γίνονται εγγραφές στο e-thermo.gr, ενώ υπολογίζεται να γίνει η πρώτη δράση μετά τις γιορτές του Πάσχα. Το σύνθημά τους, είναι αντίσταση και ανατροπή. Οι συναλλαγές τους, γίνονται με ΘΕΡΜΟ. Ενημερωτικό, επεξηγηματικό και υποστηρικτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο e-thermo.blogspot.com Για όποιες επιπλέον πληροφορίες στο τηλ. 6948482008 ή [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα