17

OCT
2018

Το κάθε 300 μέτρα ελεύθερη δίοδος φαντάζει κακόγουστο ανέκδοτο…

Χαλκιδική: Αυθαιρεσία - Παραλία, σημειώσατε άσσος

05 Aug 201802.59

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Όπως πιθανώς έχετε ήδη πληροφορηθεί, το πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε (02/08), πραγματοποιήθηκε κατεδάφιση αυθαίρετης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην παλαιά επαρχιακή οδό Πολύχρονου-Χανιώτης. Η υπόθεση, βέβαια, δεν αποτελεί φρέσκο φρούτο, αλλά μια παλιά ιστορία, καθώς επιτροπές κατοίκων της περιοχής διαμαρτύρονταν για το εν λόγω ζήτημα στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής -έχοντας ακολουθήσει τη νόμιμη οδό σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και απευθυνόμενοι σε όλους τους αρμόδιους φορείς- είχαν καταγγείλει την ύπαρξη ενός θαλάσσιου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι κάθε 300 μέτρα είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό να προβλέπεται κάποια μορφή διόδου προς την ακτή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι μαντρότοιχοι που εμποδίζουν την πρόσβαση προς την ακτή υπήρχαν, κατά πλειοψηφία, ήδη από το 2006, όταν η Χαλκιδική επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά. Η διαφορά σε σύγκριση με τώρα, που καθιστά την κατάσταση ακόμη χειρότερη, είναι πως το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο, και το οποίο είχε ανοίξει τις πόρτες του προσφέροντας δίοδο στον κόσμο που έψαχνε τρόπο να φτάσει στη θάλασσα προκειμένου να προστατευτεί, το 2006, είναι πλέον κλειστό για λόγους ανακαίνισης. Επομένως, σε μια αντίστοιχη δραματική κατάσταση, στην παρούσα φάση δεν θα υφίστατο η παραμικρή δίοδος προς τον αιγιαλό.

Η κατάσταση, φυσικά, στη Χαλκιδική είναι γνωστή τοις πάσι. Είναι γνωστή στους όλους τους αρμόδιους φορείς, στους εκλεγμένους άρχοντες της χαλκιδικιώτικης τοπικής αυτοδιοίκησης, στους κατοίκους της περιοχής, στους παραθεριστές, στον καθένα από εμάς που έχει πραγματοποιήσει έστω και μισή εξόρμηση στη Χαλκιδική το καλοκαίρι. Στη συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών χωριών, ιδίως του πρώτου ποδιού, η πρόσβαση στον αιγιαλό είναι μπλοκαρισμένη για συνεχόμενα χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα η νομοθετική ρύθμιση που ορίζει πως κάθε 300 μέτρα οφείλει να υπάρχει ελεύθερη δίοδος να φαντάζει κακόγουστο ανέκδοτο.

Μαντρότοιχοι και φράχτες έχουν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης, καθώς τόσο ιδιοκτήτες τόσο των σπιτιών (κατά συντριπτική πλειονότητα, εξοχικών κατοικιών) όσο και των ξενοδοχειακών μονάδων, αντιμετωπίζουν την ακτογραμμή και τον αιγιαλό ως ένα κατεξοχήν ιδιωτικό αγαθό, το οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν και να περιχαρακώσουν, προς δική τους τέρψη. Οι συγκεκριμένες πληγές είναι ανοιχτές εδώ και δεκαετίες και ζέχνουν τις γνωστές και διαχρονικές παθογένειες αυτού του τόπου: τον αχαλίνωτο ατομικισμό, την πλήρη διαστρέβλωση της έννοιας των κοινόχρηστων αγαθών, την ασύδοτη οικιστική επέκταση, την πλήρη επικράτηση του μικρόπνοου και κοντόφθαλμου οφέλους έναντι του μακρόπνοου σχεδιασμού και του κοινού καλού, την διολίσθηση προς την ανομία και το αθέμιτο αλισβερίσι μεταξύ ιδιωτών και κρατικών φορέων.

Αυτή τη στιγμή, και πέρα από το επικοινωνιακό ταρατατζούμ των ημερών που έχει στηθεί πάνω στα αποκαΐδια της τραγωδίας που ισοπέδωσε την Ανατολική Αττική, θα ήταν χρήσιμο και εποικοδομητικό να αλλάξουμε τελείως ρότα, να κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών. Να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο, να παλέψουμε να τον μετατρέψουμε σε κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας, όπου κανείς δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να δηλώνει αδιάφορος και προκλητικά αδρανής απέναντι στα εγκλήματα που επιτελούνται μπροστά στα μάτια του. Να γίνουμε ελεγκτές και τιμωροί της διαφθοράς και της διαπλοκής και όχι συνένοχοί της. Να μην πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, για ένα δρομάκι που οδηγεί στη θάλασσα, προκειμένου να μην καούμε όλοι ζωντανοί σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά να ορίσουμε εκ νέου τις έννοιες, τους κανόνες, τη νοοτροπία, την ανάληψη ευθύνης. Αλλιώς, απλώς θα μεγαλώνουμε την τρύπα στο νερό που κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Οι 5 λόγοι που μας έβγαλε (και πάλι) από τα ρούχα μας ο ΟΑΣΘ

Η απεργία και οι στάσεις εργασίας τελείωσαν… για τώρα


Θεσσαλονίκη: Νέο αεροδρόμιο, νέες ελπίδες, παλιά τραύματα

Ο δρόμος μπροστά μας δείχνει να είναι μονής κατεύθυνσης...


Σαπίλα στο όνομα ενός «Αγώνα»

Τα κατάλοιπα των επεισοδίων στη ΔΕΘ


ΔΕΘ: Ναι στη γιορτή, όχι στην κοροϊδία

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από αυτό το ξεροκόμματο προσοχής


Η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη

Η πόλη επιστρέφει στους ρυθμούς της με πάταγο


Ο ΠΑΟΚ έχει όντως αλλάξει επίπεδο

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ήσυχα, σχεδόν ανεπαίσθητα


Πώς βλέπουν οι τουρίστες Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Εντυπώσεις με το βλέμμα των τουριστών…


Χαλκιδική: Αυθαιρεσία - Παραλία, σημειώσατε άσσος

Το κάθε 300 μέτρα ελεύθερη δίοδος φαντάζει κακόγουστο ανέκδοτο…


Οι φωτιές που μας καίνε

Σκόρπιες σκέψεις για μία από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ΕυρώπηΜασούτηςMediterranean Cosmos
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία