24

SEP
2018

Jolly in Thessaloniki

Οι 5 λόγοι που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

24 Dec 201718.11

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, βρίσκονται προ των πυλών και εμείς θα απαριθμήσουμε, σε ένα εορταστικό top-5, εκείνα τα μικροπράγματα που μας κάνουν να αγαπούμε τη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες.

1.Η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Βασιλέως Ηρακλείου

Κάθε χρόνο, στη γιορτινή περίοδο, η συγκεκριμένη οδός μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο χειμερινό πανηγύρι, με κέφι, χορό, άφθονο αλκοόλ και χαρωπή διάθεση που ευφραίνει καρδιές και μυαλά. Η κυκλοφορία καταλύεται, οι συμβάσεις κατεδαφίζονται, τα όργανα και οι οργανοπαίκτες ξεκινούν το ντελίριο, οι στοές της Μοδιάνο μπαίνουν στο παιχνίδι και ένας μικρός δαίδαλος διασκέδασης, ξεφαντώματος και χαράς μας προσκαλεί να χαθούμε μέσα του.

2.Οι φίλοι από τα ξένα

Ένα από τα πιο ευχάριστα σημεία ολόκληρης της γιορτινής περιόδου έγκειται στο ότι όλοι (ή σχεδόν όλοι, τέλος πάντων) έχουμε την ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και γενικότερα αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλη για επαγγελματικούς λόγους. Το ανηλεές brain drain είναι μία αβάσταχτη πραγματικότητα των τελευταίων ετών, μια ανοιχτή πληγή που λαβώνει τόσο τη χώρα γενικότερα όσο και την πόλη μας ειδικότερα. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, συνιστούν μία ιδανική αφορμή για να περάσουμε ορισμένες όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που λείπουν από την καθημερινότητά μας και τους οποίους νοσταλγούμε.

3.Η καθιερωμένη γκρίνια για τον στολισμό της Πλατείας Αριστοτέλους

Είχαμε αναφερθεί στο πατροπαράδοτο αυτό χριστουγεννιάτικο έθιμο της πόλης μας σε προηγούμενο άρθρο μας και σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει από το εορταστικό μας top-5. Αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες, μόνιμη επίρριψη ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, και μια διαρκής επωδός «ότι εμείς θα τα κάναμε καλύτερα». Γενικότερα μιλώντας, πάντως, ας ελπίσουμε ότι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης θα φτάσει στο σημείο να αποτελεί φάρο εορτινής καλαισθησίας και γούστου και όχι να μοιάζει με εμποροπανήγυρη χωριού.

4.Η τόνωση της τοπικής αγοράς

Κι όταν εννοούμε τόνωση της τοπικής αγοράς, δεν αναφερόμαστε σε κάποιο ντελίριο άκρατου καταναλωτισμού, με ωφελημένους μονάχα τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι τη μερίδα του λέοντος θα αντλήσουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά μαζί με αυτά θα επωφεληθούν και τα μικρότερης εμβέλειας καταστήματα, ειδικότερα σε μια εορταστική περίοδο στην οποία κυριαρχούν τα πιο προσωπικά δώρα.

5.Η «αγγελοπουλική» παραλία

Ναι, η παραλία είναι σήμα κατατεθέν της καλοκαιρίας και της διάθεσης για βόλτα, άραγμα, αγνάντι και ρέμβη. Παρόλα αυτά, μπείτε στον κόπο, όσο σας το επιτρέπει το τσουχτερό κρύο, και ρίξτε ένα βλέφαρο από κοντά στη μελαγχολική, παγωμένη, και πέρα για πέρα κινηματογραφική χριστουγεννιάτικη παραλία. Θα βυθιστείτε σε ένα θέαμα σπανίως και αδιανόητα σαγηνευτικό. 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Σαπίλα στο όνομα ενός «Αγώνα»

Τα κατάλοιπα των επεισοδίων στη ΔΕΘ


ΔΕΘ: Ναι στη γιορτή, όχι στην κοροϊδία

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από αυτό το ξεροκόμματο προσοχής


Η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη

Η πόλη επιστρέφει στους ρυθμούς της με πάταγο


Ο ΠΑΟΚ έχει όντως αλλάξει επίπεδο

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ήσυχα, σχεδόν ανεπαίσθητα


Πώς βλέπουν οι τουρίστες Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Εντυπώσεις με το βλέμμα των τουριστών…


Χαλκιδική: Αυθαιρεσία - Παραλία, σημειώσατε άσσος

Το κάθε 300 μέτρα ελεύθερη δίοδος φαντάζει κακόγουστο ανέκδοτο…


Οι φωτιές που μας καίνε

Σκόρπιες σκέψεις για μία από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην Ευρώπη


Όταν η πολιτική παίζει μπάλα στο Μουντιάλ – 4 ιστορίες (ΦΩΤΟ)

Γυρνάμε το χρόνο πίσω σε στιγμές που στιγμάτισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο


Καμία ακροδεξιά καπηλεία του ονόματος του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν ασύμβατο να συνδέεται με ιδεολογίες ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου


Η πονεμένη ιστορία της ονομασίας

Αναδρομή στο ονοματολογικό μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών  

ΜασούτηςMediterranean Cosmos
Typosthes.gr - Facebook

Huawei Y series


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία