Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στην κορυφή του κόσμου!

Ένα «κόσμημα» και καμάρι για τη Θεσσαλονίκη

του Γιώργου Παπαδημητρίου

Η επωνυμία Raindance Festival μπορεί να μην ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι ο κόσμος (ευτυχώς) δεν τελειώνει εκεί που σταματούν τα δικά μας σύνορα, πιστέψτε όταν σας λέω ότι πρόκειται για ένα θεσμό με διεθνές κύρος και παγκόσμιας εμβέλειας πρεστίζ.

Το Raindance Festival, λοιπόν, είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που διεξάγεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο (απ’ όπου ξεκίνησε), η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Βανκούβερ, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Βερολίνο, η Βουδαπέστη και οι Βρυξέλλες. Παράλληλα, την ίδια επωνυμία φέρει η σχολή κινηματογράφου Raindance, που εδρεύει στο Λονδίνο και θεωρείται εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Όσον αφορά, πάντως, το φεστιβαλικό του σκέλος, το Raindance μοιάζει κάπως με το In-Edit, το φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ, το οποίο διεξάγεται σε πολλές πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Raindance, πέρα από το σινεφίλ κοινό, απευθύνεται σε πολλούς επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου, ενώ ενδεικτικό της ακτινοβολίας του είναι το γεγονός ότι στην τελευταία διοργάνωση του Λονδίνου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο νικητής του περσινού Φεστιβάλ των Καννών, ο υπέροχος Κεν Λόουτς. Συν τοις άλλοις, διάφορα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά έχουν κατά καιρούς πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα τους στο λονδρέζικο Raindance Festival, όπως το “Pulp Fiction” (1995) του Κουέντιν Ταραντίνο και το “Memento” (2000), του Κρίστοφερ Νόλαν.

Γιατί μας νοιάζει τόσο πολύ το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα αναρωτηθείτε, κι ευθύς αμέσως θα απαντήσω στη λογική σας απορία. Το Raindance Festival, λοιπόν, επικαιροποίησε μία λίστα που είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά το 2013, η οποία περιλαμβάνει τα (κατά τη γνώμη των συντελεστών του) σπουδαιότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ανά την υφήλιο. Μπορεί να μαντέψετε ποιο όνομα φιγουράρει φαρδύ-πλατύ στη θέση νούμερο 2 αυτής της καθόλα καλακευτικής λίστας; Καλά το φανταστήκατε, το δικό μας καμάρι, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δεύτερη θέση αυτού του καταλόγου, πίσω μονάχα από το True/False Film Festival, που διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Φλεβάρη ή στις αρχές του Μάρτη στην πόλη Κολούμπια, της Πολιτείας του Μισούρι, η οποία στεγάζει και το διάσημο ομότιτλο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Εξυπακούεται ότι, όταν μιλάμε για φεστιβάλ τέχνης, δεν υφίσταται κάποιο επίσημο point system ή κάποια κοινώς αναγνωρισμένη κατάταξη, σαν να επρόκειτο για αθλητές του τένις. Από την άλλη, όμως, όταν ένα φημισμένο αμερικάνικο φεστιβάλ καταρτίζει μία best of λίστα, στην οποία παρελαύνεις στη δεύτερη θέση, σίγουρα δικαιούσαι να καμαρώνεις. Επί της ουσίας, πάντως, η συγκεκριμένη λίστα επιβεβαίωσε μία πεποίθηση που έχουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε με βουλιμία και λαχτάρα κάθε Μάρτη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό φεστιβάλ.

Διότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης μας δεν είναι απλώς κάτι όμορφο ή ενδιαφέρον που διαδραματίζεται στη γειτονιά μας, οπότε αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μία ματιά. Είναι ένα ποιοτικότατο, πληρέστατο και απολαυστικότατο φεστιβάλ, το οποίο προσφέρει ένα μαγικό δεκαήμερο ταξίδι στις αθέατες όψεις του κόσμου μας και το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα στον χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης. Και καιρός είναι επιτέλους να αρχίσουμε να αποδίδουμε την αξία που αναλογεί σε διάφορα δρώμενα της πόλης μας και να μην ξεφύγουμε επιτέλους από τη φοβία του συνδρόμου του φτωχού συγγενούς. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί από τις 3 Μαρτίου ώς τις 12 Μαρτίου 2017, στους γνωστούς χώρους του κινηματογράφου «Ολύμπιον» (αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας») και των Αποθηκών Α΄ (αίθουσες “Stavros Tornes” και “John Cassavetes”) και Γ΄ (αίθουσες “Frida Liappa” και “Tonia Marketaki”).

Τα πρώτα διαμαντάκια της φετινής διοργάνωσης έχουν ήδη αποκαλυφθεί, μαζί με τα ονόματα των δημιουργών στο συνολικό έργο των οποίων θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα. Μείνατε συντονισμένοι στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» όσο και στο typosthes.gr, για μία αναλυτική παρουσίαση των θέλγητρων του Φεστιβάλ, καθώς και για ολοκληρωμένη κάλυψη της διοργάνωσης, όταν έρθουν εκείνες οι όμορφες ανοιξιάτικες μέρες του Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ