Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Google τιμά την Μάγκνα Κάρτα με Google Doodle

Ο Χάρτης των Δικαιωμάτων είναι πλέον 800 ετών…

Η Google τιμά με την Μάγκνα Κάρτα με Google Doodle. Η Μάγκνα Κάρτα (από το λατινικό Magna Carta – Μεγάλη Χάρτα)αποκαλείται και Magna Carta Libertatum («Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών») εκδόθηκε το 1215 και θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά έγγραφα στην Ιστορία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η Μάγκνα Κάρτα ουσιαστικά αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για το βρετανικό Σύνταγμα.

Συντάχθηκε λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στον Βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας και των Άγγλων βαρόνων σχετικά με τα δικαιώματα του βασιλιά, με την Μάγκνα Κάρτα να απαιτεί από τον Βασιλιά την αποκήρυξη κάποιων δικαιωμάτων του, το σεβασμό των νόμων και την προστασία των υπηκόων του βασιλιά από την παράνομη φυλάκιση.

Όπως αναφέρει το humanrights.com «Το 1215, αφού ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης παραβίασε πολλούς από τους αρχαίους νόμους και τα έθιμα βάσει των οποίων κυβερνούνταν η Αγγλία, οι υπήκοοί του τον ανάγκασαν να υπογράψει τη Μάγκνα Κάρτα στην οποία απαριθμούνται αυτά που αργότερα θεωρήθηκαν ως ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών ήταν το δικαίωμα της εκκλησίας να μην υφίσταται κυβερνητικές επεμβάσεις, το δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να κατέχουν και να κληροδοτούν περιουσία και να προστατεύονται από υπέρμετρη φορολογία. Εδραίωσε το δικαίωμα στις χήρες που είχαν περιουσία να επιλέγουν να μη ξαναπαντρεύονται και εγκαθίδρυσε αρχές νόμιμων διαδικασιών και ισότητα ενώπιον του νόμου. Περιείχε επίσης προβλέψεις για την απαγόρευση της δωροδοκίας και τις παραβάσεις καθήκοντος των αξιωματούχων». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη