Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλγαρία: Απολαύστε ένα ταξίδι στη χώρα των ρόδων!

Ο γύρος της Βουλγαρίας στις πόλεις ορόσημά της από τη Σόφια μέχρι το Σαντάνσκι και το Μέλνικ

Η γειτονική μας Βουλγαρία είναι διάσημη για την καλλιέργεια των αρωματικών ρόδων που δίνουν το χαρακτήρα σε πολλά διάσημα αρώματα! Εκπληκτικά χιονοδρομικά, επιβλητικά κτήρια, αποστακτήρια  και ρωμαϊκά λουτρά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αυτής χώρας. Γνωρίστε την μέσα από τις πόλεις ορόσημά της:  Σόφια, Φιλιππούπολη, Μπάνσκο, Μπόροβιτς, Μπαμπόροβο, Σαντάνσκι!

Σόφια: Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ιδρύθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και η αρχιτεκτονική της είναι η απόδειξη των πολιτισμών που έχουν διαμορφώσει ένα αμάλγαμα Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Τούρκικης επιρροής. Μουσεία, εκκλησίες, αίθουσες τέχνης και θέατρα στολίζουν την πολύβουη και ζωντανή πόλη! Με τον χρυσοστόλιστο τρούλο του Καθεδρικού Ναού που είναι αφιερωμένος στον άγιο Αλεξάντερ Νιέφσκι, να αποτελεί το πιο διάσημο αξιοθέατο.  Περιηγηθείτε στο καταπράσινο πάρκο Μπορίσοβα Γκραντίνα (Borisova Gradina ), στο βορειανατολικό άκρο του κέντρου της πρωτεύουσας. Στα προάστια της υπέροχης αυτής πόλης επισκεφθείτε ένα από τα εννέα παγκόσμια μνημεία κληρονομιάς της Ουνέσκο στη Βουλγαρία, την εκκλησία Μπογιάνα (Boyana) που χρονολογείται στο 13ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της μεσαιωνικής βουλγαρικής τέχνης. Η κατασκευή της διήρκησε πάνω από δύο αιώνες κάλυψε αρκετές ιστορικές περιόδους μεταξύ 10ου και 13ου αιώνα.

Διασχίστε τις χιονισμένες βουνοπλαγιές της Βουλγαρίας

Γνωρίστε τη Βουλγαρία μέσα από τα χιονοδρομικά της θέρετρα: Το γραφικό Μπάνσκο τοποθετημένο στους πρόποδες του όρους Πιρίν αποτελεί το κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο για τους έλληνες φίλους τους σκι. Αφράτο χιόνι καλύπτει για μεγάλη περίοδο του έτους τις εντυπωσιακές πίστες που θα ζήλευαν ακόμη και τα πιο διάσημα χιονοδρομικά θέρετρα. Ενώ το Παμπόροβο, τοποθετημένο στην οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί ένα από τα νοτιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης.  Τα βουνά της Ρίλας φιλοξενούν το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας αλλά και το παλαιότερο και μεγαλύτερο χιονοδρομικό θέρετρο της Βουλγαρίας, το ξακουστό Μπόροβιτς που προσφέρει τη δυνατότητα να εξασκηθείτε σε ποικίλα χειμερινά σπορ.

Ξεχυθείτε για ψώνια στο Σαντάνσκι

Μία από τις κοντινότερες πόλεις στα ελληνικά σύνορα γνωστή για τα μαγαζιά  που φιλοξενούν την τελευταία λέξη της μόδας τυγχάνει να έχει και τον ηπιότερο καιρό στη χώρα. Ενδείκνυται για βόλτες και ψώνια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αν επισκεφθείτε το Σαντάνσκι, μη διστάσετε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για την μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας, το Μέλνικ. Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό ανάμεσα στους απανταχού οινογνώστες.

Γευσιγνωσία στη γείτονα χώρα!

Λατρεύω να ανακαλύπτω ένα τόπο μέσα από την κουζίνα του. Και αυτό που θα διαπιστώσετε από τη γείτονα χώρα είναι ότι οι κουζίνες μας δεν απέχουνε και τόσο πολύ. Δοκιμάστε την τοπική λιχουδιά μπανίτσα (banika) στριφτή πίτα γεμιστή με άφθονο λευκό με τυρί, λαχταριστό βούτυρο και σφριγηλό γιαούρτι.

Προσωπικά είχα δοκιμάσει καταπληκτικά λαδερά αλλά και φαγητά κατσαρόλας όπως το μπομπ τσορμπά (bob chorba) που στην κυριολεξία σημαίνει «μπιζελόσουπα» αλλά συνήθως αποτελείται από βραστά λαχανικά στην κατσαρόλα συνοδευόμενα από κρέας. Και φυσικά αν είστε λάτρεις του κρέατος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη βουλγάρικη εκδοχή του κεμπάπ (Kebapche)!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ TYPOSTHES.GR: Προσφορά από το Ticket Planet για τον γύρο της Βουλγαρίας 


Τολμήστε να συνδυάστε την τοπική κουζίνα με τα τοπικά αποστάγματα που συνήθως βρίσκονται μέσα σε όμορφα ψιλόλιγνα μπουκάλια και χαρακτηρίζονται από αρκετά υψηλούς  αλκοολικούς βαθμούς. Αν πάλι είστε λάτρεις του κρασιού αναζητήστε το αγαπημένο κρασί του Τσώρτσιλ από το ξακουστό Μέλνικ που έχει δώσει το όνομά του και σε μία τοπική ποικιλία σταφυλιού!

Μετά από μία μεθυστική επίσκεψη στη γειτονική Βουλγαρία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανυπομονείτε για να επιστρέψετε για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα καλά κρυμμένα (ακόμη) μυστικά της!

Καλό σας ταξίδι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ