Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοπεγχάγη: Μικρή απόδραση στον ευτυχισμένο Βορρά

Τι αξίζει να δείτε στην πρωτεύουσα της Δανίας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πόλη όπου έγραψε τα πρώτα του παραμύθια του ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με αρκετούς από τους πιο καλούς (πιθανώς) φιλάθλους (όπως αναγράφεται και στην διαφήμιση που υπάρχει στο αεροδρόμιο ενόψει Μουντιάλ, αν και η ομάδα δεν προκρίθηκε στους 8) και με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Η Κοπεγχάγη είναι η βασίλισσα της Σκανδιναβίας.

Το μικρό της μέγεθος και οι καλές της συγκοινωνίες (εύχρηστο δίκτυο λεωφορείων και μετρό, αλλά και θαλάσσια συγκοινωνία- η τελευταία περισσότερο για τουριστικούς λόγους) της προσδίδουν μια θέση ανάμεσα στους προορισμούς που θα επέλεγε κανείς για ολιγοήμερο τουρισμό. Ειδικά από την χώρα μας μπορεί κανείς να βρει προσιτές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, αν τα κλείσει εγκαίρως.

Βρέθηκα στην πόλη πριν λίγες μέρες, σε μια περιέργως ηλιόλουστη και ζεστή ως επί το πλείστον εποχή για τα δεδομένα της πρωτεύουσας της Δανίας. Παρά τις συμβουλές φίλων μου που μένουν εκεί για αδιάβροχα και γαλότσες, ευτυχώς τα μόνα που φάνηκαν χρήσιμα ήταν κάποιες ζακέτες, πουκάμισα και κλειστά παπούτσια, ειδικά για τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Η βροχή δεν έκανε την εμφάνισή της, κι εγώ επωφελήθηκα να γνωρίσω την πόλη με τον καλύτερο τρόπο: με τα πόδια!

Αν ο καιρός είναι καλός, το κορίτσι θα βγει με το ποδήλατο. Αν υπάρχει πιθανότητα βροχής θα βγει με ομπρέλα

Ζήλεψα είναι η αλήθεια τους χιλιάδες ποδηλάτες που είτε έκαναν βόλτα, είτε πήγαιναν στις δουλειές τους με ορθοπεταλιές, όμως τι να κάνουμε που δεν ξέρω ισορροπία; Το πρότζεκτ μαθήματα ποδηλάτου ακόμη εκκρεμεί….

Στα της Κοπεγχάγης τώρα! Ξεκίνησα από το κέντρο της πόλης. Στο Strøget βρίσκεται ένας από τους μακρύτερους και παλαιότερους πεζόδρομους στον κόσμο. Αξίζει να τον περπατήσετε. Να δείτε τα μαγαζιά του, να μπείτε μέσα και να ανακαλύψετε πώς ντύνονται οι Δανοί και οι Δανέζες. Αυτή είναι περίοδος εκπτώσεων οπότε ίσως βρείτε κάτι που να αξίζει για αγορά. Επίσης υπάρχει παράδοση σε διακοσμητικά αντικείμενα και αντικείμενα ντιζάιν. Μη διστάσετε να μπείτε στο Royal Copenhagen για να δείτε τις πορσελάνες (πανάκριβες είναι η αλήθεια, αλλά πανέμορφες). Εγώ βρέθηκα τυχαία και στο Louis Poulsen με τα περίφημα φωτιστικά -αγκινάρες(που επίσης είναι πανάκριβα, αλλά μπορείτε να πάρετε ιδέες για τον φωτισμό του σπιτιού σας).

Στο κανάλι Nyhavn βρίσκεται μια όμορφη γραφική συνοικία με πολύχρωμα σπίτια και στυλάτα καφέ και εστιατόρια. Το κανάλι χωρίζει την περιοχή στα δύο και τα καραβάκια περνούν κάθε λίγο γεμάτα με τουρίστες. Ακόμη και οι ντόπιοι μπορεί να τα επιλέξουν για τη μεταφορά τους. Εγώ πέτυχα έναν γάμο με τους καλεσμένους να μεταφέρονται στην εκκλησία (ή στην δεξίωση) με καράβι.

Εκεί κοντά είναι και η οικία της βασιλικής οικογένειας (σημ. η χώρα έχει βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία) Amalienborg Slot και κάθε μέρα στις 12.00 γίνεται η εντυπωσιακή αλλαγή της φρουράς. Αν σας αρέσουν οι στολές και τα παλάτια, ίσως είναι μια καλή ιδέα να δείτε αυτή την αλλαγή. 

Λίγο πιο δυτικά είναι η Marmorkirken (η μαρμάρινη εκκλησία) που σχεδιάστηκε από τον Φρειδερίκο Ε’ στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων του να επεκτείνει την πόλη προς τον Βορρά δημιουργώντας μιας νέα συνοικία για τους εύπορους πολίτες. Στην περιοχή ωστόσο τώρα γίνονται έργα. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή….

Κοντά στο κανάλι Christianhavn βρίσκεται η Christiania. Μια μικρή κοινότητα που δημιουργήθηκε το 1971 όταν καταληψίες μπήκαν στους χώρους ενός πρώην εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου και ανακήρυξαν την Christiania «ελεύθερο κράτος». Από την μια πλευρά της εισόδου μια πινακίδα γράφει «Christiania» και από την αντίθετη αναγράφεται το «Welcome to the EU». Περπατήστε στα στενά της, δείτε την περίφημη κατασκευή ποδηλάτου που έκαναν οι κάτοικοι (σημ. εδώ δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα), επισκεφθείτε τα μαγαζιά τους και πιείτε την τοπική γκαζόζα Sobogaard. Σημειώστε πως σε κάποια σημεία γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, οπότε προσοχή στη λήψη φωτογραφιών. Γενικώς κινηθείτε με διακριτικά.

Μια βόλτα στο Δημαρχείο της πόλης (Raadhuspladsen) είναι επιβεβλημένη. Το κτήριο είναι ανοιχτό για το κοινό. Δεν θα πληρώσετε είσοδο και θα δείτε την αρχιτεκτονική του. Απέναντι βρίσκεται το Tivoli. Ένα από τα πιο γνωστά λούνα παρκ στον κόσμο που έχει μοναδικούς κήπους. Τα παιδιά, και όσοι νιώθουν παιδιά, θα το λατρέψουν!

Έξω από το Δημαρχείο είναι και το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κι αν θέλετε να δείτε που είναι θαμμένος ο αγαπημένος παραμυθάς, δημιουργός ιστοριών όπως «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», τότε πάτε στο νεκροταφείο Assistens Kirkegard. Απέναντι από τον τάφο του βρίσκεται ένα παγκάκι. Αν σταθείτε να ξαποστάσετε λίγο θα διακρίνετε το σχήμα του καπέλου του Άντερσεν. Γενικώς ζήστε για λίγο όπως οι Δανοί που χρησιμοποιούν στο έπακρο τους δημόσιους χώρους και τα πάρκα για ξεκούραση, παιχνίδια, αλλά και υπαίθριο θέατρο και συναυλίες.

Ο ποδαρόδρομος είναι καλός, όμως έρχεται η στιγμή που κουράζεσαι λιγάκι. Τότε είναι η ώρα για μια βαρκάδα. Πάρτε καραβάκι (κοστίζει περίπου 95 κορώνες) για να σας κάνουν βόλτα στα κανάλια της πόλης ξεναγοί σε άπταιστα αγγλικά. Μπορείτε να δείτε το Εθνικό Θέατρο, το Black Diamond - Royal Danish Library, το Παλάτι, μοντέρνες κατοικίες, αλλά και τη Μικρή Γοργόνα, το γλυπτό που έχει τόσο βανδαλιστεί εδώ και χρόνια.

Προσωπικά ως λάτρης των τεχνών πάντα θέλω να πηγαίνω σε μουσεία. Επέλεξα το Louisiana (για το οποίο πρέπει να πάρετε τρένο από το Nørreport προς Helsingør και σταματάτε Humlebeak) και νομίζω είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία μοντέρνας τέχνης. Αξιοποίησα τη συμβουλή που δέχτηκα και σας τη μεταδίδω: ανοίξτε πόρτες, κατεβείτε σκαλιά, μπείτε σε όλες τις αίθουσες.

 Αυτό το διάστημα φιλοξενείται έκθεση αναδρομική της Gabriele Münter, που υπήρξε σύντροφος του Βασίλι Καντίνσκυ, ενώ προσωπικά λάτρεψα την εγκατάσταση The gleaming light of souls της Yayoi Kusama.

Και επειδή η τέχνη ανοίγει την όρεξη, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα ανοιχτά σάντουιτς των Δανών. Για γλυκό προτείνω τα kanelsnelge (σαν κρουασάν με κανέλα) ή τις καραμέλες από το Karameleriet (που θυμίζουν τις βουτύρου). 

 Γενικώς οι τιμές στο φαγητό είναι τσιμπημένες οπότε έχετε κατά νου πως οι πειραματισμοί ίσως δεν είναι μια καλή επιλογή. Δοκιμάστε γαλλικές κρέπες στο La Gallere, branch στο Torvehallerne, σύγχρονη δανέζικη κουζίνα στο wine bar Toto, ενώ για φθηνές μπύρες επισκεφθείτε το Floss για να δείτε αντισυμβατικούς τύπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ