Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευρωβαρόμετρο: Μικρή αύξηση των «αισιόδοξων»

Ανεργία και οικονομική κατάσταση τα θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους Έλληνες, ωστόσο εμφανίζονται λίγο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, συγκριτικά με 6 μήνες πριν...

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ανεργία είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, ωστόσο βλέπουν με ελαφρώς πιο θετικό τρόπο το μέλλον απ' ότι έξι μήνες πριν, σύμφωνα με το τακτικό ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα το 97% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 59%.

Επιπλέον, το 73% των Ελλήνων θεωρεί πως κακή είναι και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενώ αντίθετα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την θεωρεί καλή κατά 68%.

Όσον αφορά τις προσδοκίες των Ελλήνων για το μέλλον, μόλις το 23% εξ αυτών θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο σε σχέση με έξι μήνες πριν, οι «αισιοδόξοι» έχουν αυξηθεί κατά 9%.

Αντίστοιχα, για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα μόλις το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, έναντι 23% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες απάντησαν ότι «τα χειρότερα έρχονται» αναφορικά με την κρίση (54%) ενώ το 44% εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της και από δω και πέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι οι «αισιόδοξοι» είναι κατά 6% περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.

Γενικά, από το τρέχον ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν κατά προτεραιότητα πιο σημαντικά θέματα στη χώρα τους την ανεργία (56%) και την οικονομική κατάσταση (51%) και σε επίπεδο ΕΕ την οικονομική κατάσταση (40% ) και τη μετανάστευση (27%).

Ο αντίστοιχος μέσος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί όσον αφορά την ανεργία στην εκάστοτε χώρα (42%) ωστόσο έχει πολύ υψηλότερα το πρόβλημα της μετανάστευσης: 23% για το εσωτερικό της χώρας του και 38% σε επίπεδο ΕΕ.

Η μετανάστευση είναι η υπ’ αριθμόν ένα συχνότερα αναφερόμενη ανησυχία σε 20 κράτη μέλη, με το αποκορύφωμα στη Μάλτα (65%) και τη Γερμανία (55%). Η ανησυχία για τρομοκρατική δράση σε επίπεδο ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τον Νοέμβριο του 2014 (17%, +6 μονάδες).

73 % των Ευρωπαίων δηλώνουν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι (51%) είναι θετικοί ως προς τη μετανάστευση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, 56 % είναι αρνητικοί ως προς τη μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ.

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς 

Σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, προς μια αρνητική απάντηση τείνει το 73% εξ αυτών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Στην ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη το 37% των Ελλήνων.

Τέλος, θετική εικόνα για την ΕΕ έχει μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ενιαία αγορά (η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ) αποτελεί το πλέον θετικό επίτευγμα της ΕΕ (57%), σχεδόν στον ίδιο βαθμό με την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών (55%).

Ο αριθμός των πολιτών που θεωρούν ότι η άποψή τους μετράει στην ΕΕ έφθασε το 42% (+2 μονάδες), παραμένοντας στο ανώτατο σημείο της δεκαετίας ακόμη και μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Η θετική στάση απέναντι στο ευρώ παραμένει σταθερή (57 % στην ΕΕ, 69 % στην ευρωζώνη). Η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε σε 14 κράτη μέλη, είναι δε πιο έντονη στη Λιθουανία (73%, +10 μονάδες) η οποία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015 και στην Ελλάδα, όπου 69% (+6 μονάδες) των ελλήνων δηλώνουν υπέρ του ευρώ .

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015 σε 34 χώρες ή εδάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ