Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιχειρηματίες Θεσσαλονίκης: Νέα λουκέτα και ανεργία φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα εκτοξεύσει άμεσα τις τιμές στα ύψη, τονίζει ο ΣΕΘ-Νέοι Ορίζοντες  ...

Δυσοίωνες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των νέων σκληρών φορολογικών μέτρων για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες προβλέπουν περαιτέρω ύφεση, νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Νέοι Ορίζοντες, που σημειώνει ότι τα μέλη του διατυπώνουν καθημερινά την αγωνία τους για το μέλλον και "άρχισαν ήδη να μετρούν το βαρύ κόστος της νέας «λυπητερής». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Η «εκτίναξη» των συντελεστών ΦΠΑ (από το 13% στο 23%) στα είδη διατροφής, τις μετακινήσεις και την εστίαση θα επιφέρει σημαντική αύξηση των τελικών τιμών σε όλες αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, με τους καταναλωτές να επιβαρύνονται σημαντικά στα αγαθά στα οποία υπάρχει χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης (βασικά είδη, στέγαση, υγεία, μεταφορές και φροντιστήρια) και τα οποία αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη προκαλώντας ασφυξία στην αγορά, καθώς το όποιο εισόδημα θα κατευθύνεται στην αγορά βασικών ειδών και μόνο. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες», Γιώργος Ιωαννίδης «η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα εκτοξεύσει άμεσα τις τιμές στα ύψη και μάλιστα σε μια εποχή που η συρρίκνωση του εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού υπερβαίνει το 20%. Με τα νέα μέτρα, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ το διαθέσιμο εισόδημά τους θα περιοριστεί και από την υλοποίηση των άλλων φορολογικών παρεμβάσεων όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Σε απόγνωση είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα υποστούν τις επιπτώσεις από μία σειρά εξαντλητικών μέτρων όπως η αύξηση του φόρου αλλά και ο υπολογισμός της προκαταβολής με συντελεστή 100%. Εξελίξεις που αναμφίβολα οδηγούν την οικονομία σε τέλμα».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη η επιβολή των νέων δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων «θα έχει προφανείς συνέπειες στην κατανάλωση, στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και στον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, οι τιμές που θα διαμορφώσουν οι επιχειρήσεις, με την άμεση αύξηση των τιμών α΄υλών και αγαθών μεταπώλησης, οδηγεί αυτόματα σε μία αύξηση τιμολογιακής πολιτικής και σε ακριβότερα παραγόμενα προϊόντα, η οποία θα επιβαρύνει τελικώς τον καταναλωτή»

Ο πρόεδρος του ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες εκτιμά ότι τελικώς η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%, «θα κλονίσει τις προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο "λουκέτων" και απολύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ