24

JUN
2018

Διαβάστε τα τέσσερα κομβικά αιτήματα που συνυπογράφουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Οι φορείς της πόλης ζητούν 4 πράγματα από τον Τσίπρα!

30 Jul 201518.40

Σε ψήφισμα με αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης.

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν πρωτίστως από την Κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση να συμβάλλουν στην αποφυγή πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, εξέλιξη που θα λειτουργούσε εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Επίσης, ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η αγορά που είχε πρόσθετα προβλήματα από την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στους κανονικούς της ρυθμούς.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ (Δ. Μπακατσέλος), του ΒΕΘ (Παν. Παπαδόπουλος), του ΕΕΘ (Μιχ. Ζορπίδης), του ΣΒΒΕ (Θαν. Σαββάκης), του ΕΣΘ (Παντ. Φιλιππίδης), καθώς και ο Β΄αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ ( Αθαν. Τζιρίτης).

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

Προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,

Κοινοποίηση: Στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, Το τελευταίο χρονικό διάστημα το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί έχει επιδεινώσει την κρίση της χώρας και την ελληνική οικονομία με καταστροφικά αποτελέσματα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές του Ιανουαρίου, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας και όσα αποκαλύπτονται για το παρασκήνιο που υπήρξε, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το κλείσιμο των τραπεζών, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η πολιτική αστάθεια που προέκυψε κατά τη διάρκεια της ψήφισης στη Βουλή των βασικών σημείων της νέας συμφωνίας έχουν λειτουργήσει αρνητικά για την πραγματική οικονομία, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι δραματικά. Η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, η ανεργία έχει εκτοξευτεί -για μια ακόμη φορά αποκλειστικά και μόνο από τον ιδιωτικό τομέα-και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Αυτοί που σε τελική ανάλυση πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι εξαγωγείς, οι βιομηχανίες ,οι επαγγελματίες, οι εμπορικές και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Πολύ περισσότερο, τώρα, που λαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία τις επιβαρύνουν περισσότερο.

Κύριε Πρόεδρε,

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα για τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η αστάθεια αυτή θα λειτουργήσει εντελώς αρνητικά για την αγορά της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, ειδικά τώρα στην αρχή της νέας περιόδου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε με τις ενέργειες σας να αποτρέψετε την τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε οκτώ μήνες!

Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση του κύκλου εργασιών να έχει πέσει 70% σε πανελλαδικό επίπεδο και 80% στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία ΕΣΕΕ και Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας.

Η ανάγκη στήριξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι κατεπείγουσα και επιτακτική. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η φθίνουσα πορεία, και να δοθεί η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα περιοριστεί η ύφεση θα ανακάμψουν οι παραγωγικές δυνάμεις και θα μειωθεί η ανεργία.

Από την αρχή της κρίσης -και πολύ περισσότερο από την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει συσσωρεύσει προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την αγορά, αλλά και τις εισπράξεις του ίδιου του κράτους. Η μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών αναγκάζει τις επιχειρήσεις να είναι αφερέγγυες στις υποχρεώσεις τους τόσο προς τις Δημόσιες υπηρεσίες όσο και προς τους προμηθευτές τους.

Κύριε Πρόεδρε ζητάμε:

Πρώτον, να προωθηθούν άμεσα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Να ολοκληρωθούν όσα εκκρεμούν και να προκηρυχτούν αυτά που έχουν εξαγγελθεί.

Δεύτερον, να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία των τραπεζών για να μπορέσει να επανέλθει απολύτως και η λειτουργία της αγοράς. Να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, καθώς και της πληρωμής στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, που οδηγούν αδίκως πολλούς επιχειρηματίες στα κατάστιχα του Τειρεσία. Την αναστολή των πληρωμών στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης εμβασμάτων στο εξωτερικό για την πληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο τις εισαγωγές α’ υλών, ενδιάμεσων προϊόντων κλπ. Ήδη άρχισε να παρατηρείται έλλειψη προϊόντων και κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, κερδοσκοπούν.

Τρίτον, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κίνηση κεφαλαίων για παραγωγικούς και εμπορικούς σκοπούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι παραγωγικές δυνάμεις σηκώνουν το βάρος της οικονομίας και διαμορφώνουν το ΑΕΠ.

Τέταρτον, να δημιουργηθεί ένα αδιαπραγμάτευτα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με ευρύτερες συναινέσεις, που ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.  Το πρόβλημα της χώρας είναι η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί και επιτείνεται με την υφέρπουσα φημολογία για πρόωρες εκλογές, που πρέπει να αποφευχθούν.

Κύριε Πρόεδρε

Δεν πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό κανενός ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την παραγωγή που σήμερα είναι τελματωμένες. Τα όποια μνημόνια θα πληρωθούν με την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση των υγειών τομέων παραγωγής, την αγροτική οικονομία, την μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την ναυτιλία και τις υπηρεσίες.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτοί οι τομείς προαπαιτούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, καθώς και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου γενικότερα.

Γι’ αυτό σας ζητούμε να αναλάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί επιτέλους το σταθερό περιβάλλον της ανάπτυξη», καταλήγει η επιστολή. 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(2)

Mollers
Τύπος Θεσσαλονίκης

Αύξηση τουριστικής κίνησης 10-15% αναμένεται και φέτος στην Κ. Μακεδονία

Οικονομία24 Jun 201801.10

Ίδιες με πέρυσι οι τάσεις - Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού στον Τ.Θ.


Σύσταση εταιρειών σε μια στάση - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Οικονομία22 Jun 201817.49

Καθορισμός διαδικασιών, προϋποθέσεων, τεχνικών λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων


ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Οικονομία22 Jun 201816.10

Αφορούν το πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας


Μείωση φόρων και εισφορών ζητά ο ΣΕΒ

Οικονομία22 Jun 201816.00

Ώστε να ενισχυθούν η απασχόληση, το διαθέσιμο εισόδημα και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα 

Τσακαλώτος για τη συμφωνία για το χρέος: «Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης»

Οικονομία22 Jun 201809.40

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη σχολή πληροφορικής από γνωστή εταιρεία

Οικονομία22 Jun 201803.03

Για 4 εβδομάδες θα διαρκέσει το Deloitte Coding School


Οίνοι Βορείου Ελλάδος: Ο Στέλιος Μπουτάρης πρόεδρος μέχρι το 2020

Οικονομία21 Jun 201819.00

Επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ


Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Τζώρτζης Δ., η Δ/ντρια Παρακολούθησης Θυγατρικών, κα Καρακίτσου Κ., ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λ., ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρας Β., η Αντιπρόεδρος, κα Δημογιάννη Σ., το μέλος του ΔΣ, κ. Μάνης Π. και η Δ/ντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Στάχταρη Κ.

Επίσκεψη Διοίκησης ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Οικονομία21 Jun 201818.00

Ενημέρωση από τον κ. Μπακούρα και διευθυντικά στελέχη 

Πιτσιόρλας: Κινητοποίηση της κυβέρνησης για τα σήματα μακεδονικών εταιρειών

Οικονομία21 Jun 201817.50

Προαναγγελία από το βήμα του Export Summit VI στη Θεσσαλονίκη


Emirates: Ανοίγει θέσεις εργασίας – Open Day στη Θεσσαλονίκη

Οικονομία21 Jun 201817.00

Πότε διοργανώνεται το «Open Day» για την κάλυψη θέσεων στο Πλήρωμα ΘαλάμουΜασούτηςΕΛΠΕMollers


MollersΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Δεν φεύγει η σκληρή εποπτεία - Δεχθήκαμε πλεόνασμα 2,2% έως το... 2060

δείτε το τεύχος

7149


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία