Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΕΕΘ για τις εξελίξεις

Δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μ. Ζορπίδη

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και έκδηλη ανησυχία, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο της χώρας η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα φαίνεται ότι απέφυγε σε αυτή τη φάση την έξοδο από το ευρώ και αφετέρου στην ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων που καταγράφηκε στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα. Όσο για την ανησυχία προέρχεται από την αντίδραση μερίδας των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν στην πράξη τη συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα και να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, όπως είναι οι εκλογές, που με μαθηματική βεβαιότητα θα λειτουργήσουν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας που ήδη είναι γονατισμένη.

Ο κ. Ζορπίδης καλεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιληφθεί την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και επισημαίνει την αναγκαιότητα η συμφωνία να εφαρμοστεί σε όλες τις διαστάσεις της. Τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, που έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, πρέπει να αντισταθμιστούν από αναπτυξιακές παρεμβάσεις και κυρίως από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, που αν αφεθεί να επιτελέσει το ρόλο του χωρίς γραφειοκρατικά και άλλα στενά κανονιστικά εμπόδια μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τη χώρα, να στηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ το τελευταίο διάστημα καταδείχθηκε ότι το κράτος με την προβληματική λειτουργία του και με την ακόμη πιο προβληματική αξιοπιστία του τόσο στο εσωτερικό (πέντε φορολογικά νομοσχέδια το χρόνο, καθυστερήσεις ΕΣΠΑ κ.λπ.), όσο και προς το εξωτερικό (συνεχείς παλινωδίες στη σχέση μας με τους εταίρους) δημιουργεί στην πραγματική οικονομία περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει. Ίσως η σημερινή κατάσταση να αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» να ξεκαθαρίσουμε με τα αρνητικά του παρελθόντος και όλοι μαζί –πολιτικοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κοινωνία- να προχωρήσουμε στον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Να κατοχυρώσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αστερίσκους και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Και ο κ. Ζορπίδης καταλήγει: «Η συμφωνία της Δευτέρας είναι ένα πρώτο μισό βήμα προς την αποκατάσταση της οικονομικής ομαλότητας και κανονικότητας της χώρας, που δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Οι στιγμές που διανύουμε είναι τόσο κρίσιμες που δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις. Αντίθετα απαιτείται αποφασιστικότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Είναι η ώρα που όλοι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν αυτά που λένε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ