Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Π. Αγγελίδης: Τι είπε για την παραίτησή του από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Απολογισμός έργου και εκτιμήσεις για "έκρηξη" επενδύσεων το επόμενο διάστημα...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να απογειωθεί και ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνει έκρηξη επενδύσεων το επόμενο διάστημα, εξέφρασε ο Παντελής Αγγελίδης, ο οποίος παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες από τη θέση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, επειδή, όπως είπε, του το ζήτησε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί ο κ. Αγγελίδης, η θητεία του οποίου έληγε κανονικά τον Δεκέμβριο του 2019, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούσαν την παραίτησή του.

«Μου ζήτησε η υπουργός την παραίτηση, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει», είπε ο κ. Αγγελίδης κληθείς να απαντήσει στο γιατί παραιτήθηκε. Όσο για το αν έχει υπόψη του το λόγο, απάντησε πως όχι. «Έχω εκτιμήσεις και δεν μου αρέσει να μιλώ με εκτιμήσεις. Για αυτό θα ρωτήσετε την ίδια», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε, ο εκάστοτε πρόεδρος της ΑΖΚ ορίζεται βάσει νόμου από το υπουργείο. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να ορίσει η κάθε υπουργός όποιον θέλει. Για ποιο λόγο θα οριστεί ένας καινούριος, δεν είναι σωστό να το πω εγώ».  Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για το θέμα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ήταν ένας κύκλος ο οποίος ολοκληρώθηκε και ότι δεν μετάνιωσε που πήγε στη ΑΖΚ, καθώς «ήταν τρία και κάτι πολύ δημιουργικά και ενδιαφέροντα χρόνια». Πάντως πρόσθεσε ότι δεν αισθάνεται ότι έκλεισε βίαια, «έκλεισε επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να κλείσει». Τέλος, επί του θέματος, είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος ούτε και πότε θα οριστεί, ενώ έθεσε εαυτόν στη διάθεσή του για ενημέρωση και βοήθεια, «εφόσον το επιθυμεί».

Κατά τον ίδιο, πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια συνεργασίας και να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της πόλης το κομμάτι καινοτομία και εκπαίδευση. Εκτίμησε  ότι επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό να υπάρχει ενιαία φωνή της πόλης, που να λέει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη καινοτομίας.  Όπως είπε, δεν χρειάζεται πλέον να κάνεις προσπάθεια για να πείσεις για την πόλη, όσους ρωτούν γι’ αυτήν. «Θα γίνει φαινόμενο χιονοστιβάδας και το βλέπουμε ήδη. Μόνο από τη ΔΕΘ μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις συναντήσεις με επιχειρήσεις», είπε μεταξύ άλλων.  «Η πόλη έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, παρόλα τα στραβά και τις δυσκολίες. Έχουμε πάνω από 500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καινοτομικές, αμιγώς εξαγωγικές, με σεβαστούς τζίρους, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Αυτό λίγο να το βοηθήσεις θα εκτοξευθεί», είπε μεταξύ άλλων.

Τα πεπραγμένα

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως φορέας βρίσκεται σε σημείο ωριμότητας και αξιοπιστίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παρουσία στη ΜΜΕ και το γεγονός ότι δέχεται προσκλήσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από σημαντικούς φορείς, αλλά και την εμπιστοσύνη που της δείχνουν  αντίστοιχοι φορείς του εξωτερικού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΑΖΚ συμμετέχει σε τρία ευρωπαϊκά έργα και αυτό είναι κάτι που φέρνει λεφτά σε έναν οργανισμό που δεν έχει μεγάλη χρηματοδότηση (σ.σ. ο προϋπολογισμός της ΑΖΚ είναι 200.000 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Καινοτομίας, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους έγινε δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα στην εξωστρέφεια με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστήμονες, στην υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας (ανέφερε το παράδειγμα του OK!Thess, που όπως είπε έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα) και στη δημιουργία του θύλακα καινοτομίας. Σχετικά με το τελευταίο, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί μια επίπονη διαδικασία, η οποία γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό που μένει είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Ισχύει ο στόχος να είναι στο ΣτΕ έως το τέλος του 2018, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη. Το σημαντικό κατά τον ίδιο, είναι ότι «δώσαμε περιεχόμενο στο εγχείρημα», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για εγκατάσταση στον θύλακα.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πρόγραμμα come back, "το μοναδικό πρακτικό πρόγραμμα ανάσχεσης του brain drain στη χώρα», που αποτελεί συνεργατική πρωτοβουλία, αλλά και στο σχεδιασμό ενός fund."Τα funds καινοτομίας είναι όλα στην Αθήνα. Εμείς όταν ήταν η περίοδος των προτάσεων είχαμε υποστηρίξει τις δυο προτάσεις από Θεσσαλονίκη. Δεν έφτασε στο τέλος καμιά από τις δύο τελικά. Νομίζω ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει κάτι τέτοιο", ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ