Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι ευκαιρίες που δημιουργεί ο Δρόμος του Μεταξιού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Σημαντικό συνέδριο για τον τουρισμό στο «Δρόμο του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην πόλη ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το 8ο Διεθνές Συνέδριο για τον τουρισμό στο «Δρόμο του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τη μεγαλύτερη διοργάνωση του παγκόσμιου φορέα τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή πόλη. Οι δύο τελευταίες διοργανώσεις είχαν φιλοξενηθεί στην Κίνα και οι προηγούμενες, επίσης, σε χώρες της Ασίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και αντιπροσωπείες από 34 χώρες που αποτελούν μέλη του Προγράμματος του "Δρόμου του Μεταξιού". Το συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει τα οφέλη της διαπεριφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου και θα εστιάσει στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, διακρατικών στρατηγικών μάρκετινγκ και εργαλείων τουριστικού μάνατζμεντ.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν σήμερα, με την τελετή έναρξης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας χαιρέτισαν η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο γ.γ. του UNWTO κ. Zurab Pololikashvili, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο ημέρες. Όσοι σύνεδροι το επιθυμούν, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και την πόλη της Βέροιας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, η  συζήτηση αφορούσε την αναζήτηση τρόπων με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν οι συμμετέχουσες χώρες μέσα από τουριστικά προϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν. "Είναι ένας νέος τρόπος σύνδεσης των χωρών αυτών, ανταλλαγής προϊόντων και τουριστών, αλλά πάνω από όλα στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας", τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Κουντουρά, επισημαίνοντας ότι αυτό που αναζητούν οι τουρίστες, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά που μπορεί να έχει η κάθε χώρα χωριστά να προβάλλει, είναι οι αυθεντικές εμπειρίες.

"Μιλάμε για το πως η κάθε χώρα με τη δική της πολιτική και δυναμική κατάφερε να δημιουργήσει και νέα προϊόντα αλλά και να δημιουργηθεί μια διασύνδεση μεταξύ των χωρών", όπως είπε.  Χαρακτήρισε το δίκτυο των χωρών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ εξαιρετική ευκαιρία για προβολή νέων προορισμών και διασύνδεση ιστορικών διαδρομών, τονίζοντας ότι προστεθεί αξία για όλες τις χώρες.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα από παράταση της θερινής περιόδου και ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, την προώθηση νέων προορισμών, το άνοιγμα σε νέες αγορές και τη δημιουργία νέων θεματικών προϊόντων. Μίλησε επίσης για τα ρεκόρ που σημειώνει ο τουρισμός.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), στο χαιρετισμό του περιέγραψε το "Δρόμο του Μεταξιού" ως το νέο Brand στο χώρο του παγκόσμιου τουρισμού ενώ η κ. Πατουλίδου κατά την έναρξη του συνεδρίου τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί γίνει το σταυδροδρόμι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για την πορεία του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι "όταν αναλάβαμε το 2011 η Θεσσαλονίκη δεν είχε καμία σχέση με τον τουρισμό" και αναφέροντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του 2017 καταγράφηκαν στην πόλη 3 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ περίπου 1 εκατ. ήταν μη καταγεγραμμένες (μέσω airbnb κλπ), από 1,2 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2010. Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης και προέτρεψε τους συνέδρους να εκμεταλλευθούν τον καλό καιρό για να απολαύσουν τη διαμονή τους στην πόλη αλλά και τη γαστρονομία της, για την οποία είπε ότι αντιπροσωπεύει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης. "Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ελλάδας", τόνισε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το δρόμο του Μεταξιού είπε ότι βοηθά περιοχές και μέρη που ήταν ξεχασμένα και δεν είχαν τουριστική επισκεψιμότητα να μπουν σε ένα μεγάλο δίκτυο πόλεων ενώ πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ προωθεί την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, "που είναι η μόνη απάντηση στην ισοπέδωση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση".

Για τη σημαντική κατάκτηση το συγκεκριμένο συνέδριο να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη μίλησε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου. Όπως είπε, ήταν μια ευρύτερη σύμπραξη φορέων και ιδιωτικού τομέα.

"Θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε καινοτόμα τουριστικά προϊόντα πάνω σε ένα τουριστικό δρόμο πάνω στον οποίο η Ελλάδα και ειδικά η Κεντρική Μακεδονία έχει παίξει μεγάλο ρόλο γιατί σε αυτόν ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του, περπάτησε ο Απόστολος Παύλος, εδώ οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί έκαναν τα μεγάλα έργα τη via Egnatia. Έχουμε πολύ μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και τη διάθεση και τους ανθρώπους για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την τουριστική προβολή της περιοχής μας", τόνισε ο κ. Θάνος.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώνεται από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, ύστερα από την επιτυχημένη διεκδίκησή του με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Convention Bureau. Κύριος στόχος η ανάδειξη του κυρίαρχου ρόλου και της σύνδεσης του «Δρόμου του Μεταξιού» με το παγκοσμιοποιημένο τουριστικό περιβάλλον και φυσικά η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους