Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο συνταξιούχος που κέρδισε δίκη για σύνταξη – δώρα

Ο 70χρονος Οδυσσέας Τσολογιάννης μιλά στο Typosthes.gr

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Για "απόφαση βόμβα" με την οποία κρίνεται παράνομη η κατάργηση των δώρων καθώς και οι περικοπές στην σύνταξη του ίδιου νόμου και οι περικοπές του 4051/12 στη σύνταξη, σε συνταξιούχο-μέλος του, κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε ανακοίνωσή του.

Το Δίκτυο αναφέρει ότι "με την υπ’αρίθμ. 3037/2018 απόφαση το δικαστήριο θεωρεί ότι παρανόμως κόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης του νόμου 4093/12, καθώς και η περικοπή στη σύνταξη του νόμου 4093/12 και του 4051/12 και ορίζει ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689 ευρώ ο ΕΦΚΑ και 4.495 ευρώ το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57 ευρώ)".

Πρόκειται για τον 70χρονο, πολύτεκνο κ. Οδυσσέα Τσολογιάννη. Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» βγήκε στη σύνταξη στις 4/1/2011 και όλα τα χρόνια ήταν στο ΙΚΑ. Ενώ αρχικά έπαιρνε σύνταξη 2.000 ευρώ άρχισαν, όπως λέει, να "κόβουν αγρίως". Πρώτα κόπηκαν όπως αναφέρει τα δώρα και μετά άρχισαν να κόβουν με διάφορους νόμους.

"Αποφάσισα να τους κάνω αγωγή γιατί έβλεπα τη σύνταξη να κατεβαίνει κάθε μήνα. Έφτασα στα 1.000 ευρώ από τις 2.000 ευρώ. Δεν πήρα όμως δικηγόρο, την έκανα μόνος μου και μου την απέρριψε το δικαστήριο". Μετά πήγε σε δικηγόρο και έκανε αγωγή. "Η δικηγόρος συμπεριέλαβε και την άλλη αγωγή που είχα κάνει και την έλαβε υπόψη της το δικαστήριο. Βγήκε η συγκεκριμένη απόφαση πριν 4 μήνες περίπου".

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ θα του επιστρέψει 6.689 ευρώ και το ΕΤΕΑΕΠ 4.445 ευρώ, ενώ περίπου 100 ευρώ θα λάβει για ηθική βλάβη, για το διάστημα από 1/1/2013 έως 23/7/2015.

Σύμφωνα με τον κ. Τσολογιάννη, επειδή αυτοί οι δυο νόμοι έχουν κηρυχθεί ήδη αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας "πρέπει το ΙΚΑ να μην κάνει έφεση", αφού το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί. "Αυτό λένε οι συνταγματολόγοι. Φοβάμαι ότι έκαναν έφεση ή θα κάνουν, να δούμε τι θα γίνει", τονίζει χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο η Ένωση συνταξιούχων "είναι ξεσηκωμένη" για το θέμα. Το Δίκτυο Συνταξιούχων υπενθυμίζει εξάλλου, ότι πολλά μέλη του ΕΝΔΙΣΥ έχουν καταθέσει αγωγή κατά των περικοπών στις συντάξεις και κατά της κατάργησης των δώρων, ενώ ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου".

Ετοιμάζει και νέες αγωγές

Ο 70χρονος, ο οποίος είναι πατέρας έξι παιδιών αναφέρει εξάλλου ότι τώρα συμπληρώθηκε νέα τριετία και ο ίδιος προσωπικά θα κάνει νέες αγωγές. "Προσπαθώ να ξεσηκώσω τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές. Να μη φοβούνται να κάνουν αγωγές. Χρειάζεται να δώσουν κάποια χρήματα αλλά αν κάνουν ομαδικές αγωγές δεν πληρώνουν πολλά. Να κάνουν αγωγές, χάθηκε η προηγούμενη τριετία γι΄αυτούς, αυτή που διεκδίκησα. Ισχύει μόνο για μένα, αν δικαιωθώ τελικά. Η νέα τριετία από το 2015-2018 χρειάζεται νέα αγωγή για να τα διεκδικήσω πάλι. Παρά το ότι νίκησα ας πούμε, θα έπρεπε το ΙΚΑ να αρχίσει αμέσως να μου τα πληρώνει κάθε μήνα. Να μην κάνω νέα αγωγή. Αυτό δεν γίνεται όμως στην Ελλάδα, πρέπει να κάνεις νέα αγωγή για να διεκδικήσεις την καινούρια τριετία", εξηγεί.

Πάντως, κατά της παραπάνω απόφασης ο ΕΦΚΑ έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα, σε δεύτερο βαθμό, από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο και για άλλους συνταξιούχους, που προσέφυγαν με ανάλογες διεκδικήσεις στη Δικαιοσύνη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ