Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέχρι πότε πρέπει να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ οι υπόχρεοι που δεν θα συμμορφωθούν με το μέτρο

Επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς θα πρέπει να δηλώσουν, έως και τις 12 Δεκεμβρίου, στο TAXISnet, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν λιανικές συναλλαγές μέσω μηχανισμών POS ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα (e-banking κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι που δεν θα συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή εντός μηνός από την έναρξη άσκησης των δραστηριοτήτων τους.

Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στην κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας Ι. Δραγασάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και βάσει αυτής χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με απόφασή του (ΔΕΑΦ/1128500ΕΞ/13.9.2018) προχώρησε στην τροποποίηση της 45231/20-4-2017 κοινής υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016».

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις της εν λόγω νέας απόφασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται να πραγματοποιούν λιανικές συναλλαγές μέσω μηχανισμών POS ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα (e-banking κ.λπ.) οφείλουν «να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας (12-9-2018)».

2. Οι μεταβολές που επέρχονται στους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.

3. Για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού και επιφέρει το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου.

4. Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ανωτέρω πρόστιμα θα επιβάλλονται από τους Προϊσταμένους των ΔΟΥ που είναι αρμόδιοι για την παραλαβή των ετησίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κάθε υπόχρεου, θα κοινοποιούνται στον υπόχρεο κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013 και θα εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974).

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις που έχει γίνει κατάσχεση λογαριασμών από το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, κ.λπ.), η τράπεζα ή και οποιοσδήποτε άλλος πάροχος υπηρεσιών αποδοχής καρτών οφείλουν να δεσμεύσουν τους λογαριασμούς της επιχείρησης και να αποδώσουν τα ποσά των συναλλαγών στο Δημόσιο, τουλάχιστον μέχρι να εξοφληθεί η σχετική υποχρέωση. Συνεπώς, η εγκατάσταση POS είναι αρκετά δύσκολη σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι ακόμη και εάν εγκατασταθεί το POS και πάλι η ολοκλήρωση των συναλλαγών θα είναι δυσχερής.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ