Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ESM: Ο Βαρουφάκης στοίχισε στους Έλληνες πολλά

Πυρά κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών από το γ.γ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Καλίβ Άνεβ Γιάνσε

Πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Καλίβ Άνεβ Γιάνσε, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών στοίχισε στην Ελλάδα όχι μόνο πολλά χρήματα, αλλά και την δυνατότητα καθαρής εξόδου από το μνημόνια πολύ νωρίτερα.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας. Θέλαμε να βγουν από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός, ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ESM σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό NOS Radio 1 News.

«Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια» συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες».

O Γιάνσε, ο οποίος εμπλέκεται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την Ελλάδα από το 2010, σημειώνει επίσης πως τα δάνεια των EFSF και ESM δεν είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. «Οι EFSF και ESM έδωσαν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν προήλθαν από τους φορολογούμενους της Ολλανδίας ή της Γερμανίας. Οι δύο μηχανισμοί δανείζονται από τις αγορές, από επενδυτές ανά την υφήλιο, συνολικά έχουμε 1.500 επενδυτές από διάφορες ηπείρους, φυσικά και από την Ευρώπη.» εξηγεί.

Επισημαίνει τέλος την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο ESM και με την ανακοίνωση της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ