25

JUN
2018

Μέχρι το 2022

60.000 συμβάσεις για παροχή φυσικού αερίου στο νομό Θεσσαλονίκης

14 Jun 201818.00

Εξήντα χιλιάδες νέες συμβάσεις για την παροχή φυσικού αερίου σε νοικοκυριά στον νομό Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται συναφθούν μέχρι το 2022, τόνισε ο διευθυντής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για νέες συνδέσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας(ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Μιχάλης Στεργιόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "η αγορά ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Διανομή και προμήθεια ενέργειας, συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο", που διοργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πέρυσι υπεγράφησαν 18.800 συμβάσεις στις δύο παραπάνω περιοχές και ήδη φέτος σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας καθώς οι νέες συνδέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 10.000 και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τις 20.000. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2022 το δίκτυο που αυτή τη στιγμή είναι 84 χιλιόμετρα, θα έχει επεκταθεί κατά 370 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, ήδη συνδέθηκαν το Φίλυρο, η Εξοχή και ο Χορτιάτης, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι και η Νέα Μεσήμβρια ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο στο Νέο Ρύσιο. Τότε υπολογίζεται να ξεκινήσει και η τροφοδότηση του Λαγκαδά. Το 2019 θα είναι έτοιμο το δίκτυο στα Βασιλικά. Στα Κουφάλια, τη Χαλκηδόνα και τη Χαλάστρα εκτελούνται εργασίες, ενώ μετά τις παραπάνω περιοχές θα γίνει σύνδεση και του Δήμου Βόλβης. Στη Θεσσαλία συνδέθηκε το Βελεστίνο, το δίκτυο θα πάει στην Αγχίαλο το 2019 και στον Τύρναβο υπάρχει εγκατάσταση με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο). Φέτος επίσης προβλέπεται η σύνδεση της Ελασσόνας, της Καλαμπάκας και στη συνέχεια της Αγιάς και του Παλαμά.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και χρηματοδότησης της Δημόσιας Επιχείρισης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) ανέφερε ότι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το δίκτυο διανομής που είναι κατασκευασμένο αυτή τη στιγμή φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, στην Κεντρική Μακεδονία τα 144 και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα 126 χιλιόμετρα. Στο σχεδιασμό, άλλωστε, της εταιρείας για το μέλλον προβλέπεται η κατασκευή άλλων 494 χιλιομέτρων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα), 334 στην Κεντρική Μακεδονία (στις Σέρρες, το Κιλκίς, την Αλεξάνδρεια, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια) και 427 στη Στερεά Ελλάδα (τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λειβαδιά, το Καρπενήσι και την 'Αμφισσα). Τα παραπάνω αφορούν την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου, ενώ σε δεύτερη φάση το δίκτυο θα επεκταθεί και στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε κατά την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Σωτήρης Μανωλκίδης, υπογραμμίζει ότι "το 2018 αναδεικνύεται σε έτος κομβικό για την ανάπτυξη και θεσμική θωράκιση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας" και προσθέτει  ότι "με την υπόθεση των κωδικών της αγοράς και ιδιαίτερα του κώδικα προμήθειας φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η εσωτερική απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Παράλληλα η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξανόμενη διείσδυση των  ανανεώσιμων πηγών στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν  θετική προσδοκία για την επίτευξη των στόχων που επιβάλει το σημερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κυανίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, το οποίο πρέπει να διαμορφωθεί στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, όπου θα "κουμπώνουν" ενεργειακά εφαρμογές που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. "Η θέση της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς τις αγορές της Ευρώπης, μέσω του εν εξελίξει έργου του αγωγού ΤΑΡ (σ.σ.Διαδριατικού Αγωγού) είναι καίριας στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα έτσι θα μπορεί να τροφοδοτεί με κάθετους διασυνδετήριους αγωγούς αμφίδρομης ροής τις αναπτυσσόμενες ενργειακές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να λυθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να τρέξουν τα έργα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 34 εκατ. ευρώ, ώστε να συμβάλλει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους περιφερειακούς δήμους της πόλης και σε μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολυσύνθετο και απαιτητικό χαρακτήρισε, άλλωστε, τον ενεργειακό τομεά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Southeastern European Energy Forum, Θωμάς Μπακούρας, καθώς όπως είπε, οι ανάγκες για ενέργεια αυξάνονται.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Mollers
Τύπος Θεσσαλονίκης

Αύξηση τουριστικής κίνησης 10-15% αναμένεται και φέτος στην Κ. Μακεδονία

Οικονομία24 Jun 201801.10

Ίδιες με πέρυσι οι τάσεις - Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού στον Τ.Θ.


Σύσταση εταιρειών σε μια στάση - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Οικονομία22 Jun 201817.49

Καθορισμός διαδικασιών, προϋποθέσεων, τεχνικών λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων


ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Οικονομία22 Jun 201816.10

Αφορούν το πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας


Μείωση φόρων και εισφορών ζητά ο ΣΕΒ

Οικονομία22 Jun 201816.00

Ώστε να ενισχυθούν η απασχόληση, το διαθέσιμο εισόδημα και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα 

Τσακαλώτος για τη συμφωνία για το χρέος: «Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης»

Οικονομία22 Jun 201809.40

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη σχολή πληροφορικής από γνωστή εταιρεία

Οικονομία22 Jun 201803.03

Για 4 εβδομάδες θα διαρκέσει το Deloitte Coding School


Οίνοι Βορείου Ελλάδος: Ο Στέλιος Μπουτάρης πρόεδρος μέχρι το 2020

Οικονομία21 Jun 201819.00

Επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ


Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Τζώρτζης Δ., η Δ/ντρια Παρακολούθησης Θυγατρικών, κα Καρακίτσου Κ., ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λ., ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρας Β., η Αντιπρόεδρος, κα Δημογιάννη Σ., το μέλος του ΔΣ, κ. Μάνης Π. και η Δ/ντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Στάχταρη Κ.

Επίσκεψη Διοίκησης ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Οικονομία21 Jun 201818.00

Ενημέρωση από τον κ. Μπακούρα και διευθυντικά στελέχη 

Πιτσιόρλας: Κινητοποίηση της κυβέρνησης για τα σήματα μακεδονικών εταιρειών

Οικονομία21 Jun 201817.50

Προαναγγελία από το βήμα του Export Summit VI στη Θεσσαλονίκη


Emirates: Ανοίγει θέσεις εργασίας – Open Day στη Θεσσαλονίκη

Οικονομία21 Jun 201817.00

Πότε διοργανώνεται το «Open Day» για την κάλυψη θέσεων στο Πλήρωμα ΘαλάμουΜασούτηςΕΛΠΕMollers


MollersΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Δεν φεύγει η σκληρή εποπτεία - Δεχθήκαμε πλεόνασμα 2,2% έως το... 2060

δείτε το τεύχος

7149


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία