23

SEP
2018

Μέχρι το 2022

60.000 συμβάσεις για παροχή φυσικού αερίου στο νομό Θεσσαλονίκης

14 Jun 201818.00

Εξήντα χιλιάδες νέες συμβάσεις για την παροχή φυσικού αερίου σε νοικοκυριά στον νομό Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται συναφθούν μέχρι το 2022, τόνισε ο διευθυντής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για νέες συνδέσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας(ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Μιχάλης Στεργιόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "η αγορά ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Διανομή και προμήθεια ενέργειας, συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο", που διοργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πέρυσι υπεγράφησαν 18.800 συμβάσεις στις δύο παραπάνω περιοχές και ήδη φέτος σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας καθώς οι νέες συνδέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 10.000 και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τις 20.000. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2022 το δίκτυο που αυτή τη στιγμή είναι 84 χιλιόμετρα, θα έχει επεκταθεί κατά 370 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, ήδη συνδέθηκαν το Φίλυρο, η Εξοχή και ο Χορτιάτης, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι και η Νέα Μεσήμβρια ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο στο Νέο Ρύσιο. Τότε υπολογίζεται να ξεκινήσει και η τροφοδότηση του Λαγκαδά. Το 2019 θα είναι έτοιμο το δίκτυο στα Βασιλικά. Στα Κουφάλια, τη Χαλκηδόνα και τη Χαλάστρα εκτελούνται εργασίες, ενώ μετά τις παραπάνω περιοχές θα γίνει σύνδεση και του Δήμου Βόλβης. Στη Θεσσαλία συνδέθηκε το Βελεστίνο, το δίκτυο θα πάει στην Αγχίαλο το 2019 και στον Τύρναβο υπάρχει εγκατάσταση με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο). Φέτος επίσης προβλέπεται η σύνδεση της Ελασσόνας, της Καλαμπάκας και στη συνέχεια της Αγιάς και του Παλαμά.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και χρηματοδότησης της Δημόσιας Επιχείρισης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) ανέφερε ότι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το δίκτυο διανομής που είναι κατασκευασμένο αυτή τη στιγμή φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, στην Κεντρική Μακεδονία τα 144 και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα 126 χιλιόμετρα. Στο σχεδιασμό, άλλωστε, της εταιρείας για το μέλλον προβλέπεται η κατασκευή άλλων 494 χιλιομέτρων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα), 334 στην Κεντρική Μακεδονία (στις Σέρρες, το Κιλκίς, την Αλεξάνδρεια, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια) και 427 στη Στερεά Ελλάδα (τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λειβαδιά, το Καρπενήσι και την 'Αμφισσα). Τα παραπάνω αφορούν την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου, ενώ σε δεύτερη φάση το δίκτυο θα επεκταθεί και στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.

Σε μήνυμά του που διαβάστηκε κατά την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Σωτήρης Μανωλκίδης, υπογραμμίζει ότι "το 2018 αναδεικνύεται σε έτος κομβικό για την ανάπτυξη και θεσμική θωράκιση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας" και προσθέτει  ότι "με την υπόθεση των κωδικών της αγοράς και ιδιαίτερα του κώδικα προμήθειας φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η εσωτερική απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Παράλληλα η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αυξανόμενη διείσδυση των  ανανεώσιμων πηγών στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν  θετική προσδοκία για την επίτευξη των στόχων που επιβάλει το σημερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κυανίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, το οποίο πρέπει να διαμορφωθεί στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, όπου θα "κουμπώνουν" ενεργειακά εφαρμογές που σχετίζονται με το φυσικό αέριο. "Η θέση της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς τις αγορές της Ευρώπης, μέσω του εν εξελίξει έργου του αγωγού ΤΑΡ (σ.σ.Διαδριατικού Αγωγού) είναι καίριας στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα έτσι θα μπορεί να τροφοδοτεί με κάθετους διασυνδετήριους αγωγούς αμφίδρομης ροής τις αναπτυσσόμενες ενργειακές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να συμβάλλει θετικά στο να λυθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να τρέξουν τα έργα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 34 εκατ. ευρώ, ώστε να συμβάλλει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους περιφερειακούς δήμους της πόλης και σε μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πολυσύνθετο και απαιτητικό χαρακτήρισε, άλλωστε, τον ενεργειακό τομεά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Southeastern European Energy Forum, Θωμάς Μπακούρας, καθώς όπως είπε, οι ανάγκες για ενέργεια αυξάνονται.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Το Internet θα χωριστεί στα δύο έως το 2028

Οικονομία22 Sep 201814.41

Η πρόβλεψη του πρώην διευθύνοντος  συμβούλου της Google και προέδρου της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, Έρικ Σμιντ

Θεσσαλονίκη: «Όχι» ΕΣΘ στο ωράριο Μπουτάρη για τα μαγαζιά

Οικονομία22 Sep 201801.10

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ την πρόταση Μπουτάρη για το ωράριο


Έναρξη αιτήσεων για νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ - Ποιους αφορά

Οικονομία21 Sep 201818.30

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας


Ενισχύεται η δράση των μικτών κλιμακίων ελέγχου στην αγορά

Οικονομία21 Sep 201818.24

Το παρεμπόριο είναι μία μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, λέει ο Πιτσιόρλας


Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον Αντιπρόεδρο της Korean Air κ. Lee Jinho, τον Γενικό Διευθυντή της Korean Air κ. Hoon Jun και η πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα Ιφιγένεια Κοντολέοντος.

Προτεραιότητα για την Ελλάδα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Σεούλ-Αθήνας

Οικονομία21 Sep 201817.50

Διαδοχικές συναντήσεις της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά 

Η ΕΣΕΕ τιμά αύριο την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Οικονομία21 Sep 201817.20

Επαναφέρει εκ νέου τα βασικά αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας


«Εκπτώσεις 70% για τα χαμηλότερα εισοδήματα με το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο»

Οικονομία21 Sep 201812.20

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης

Κοντά στο 90% της παραγωγής ακτινιδίων ετησίως εξάγεται

Οικονομία20 Sep 201821.21

Οι θέσεις της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου για τις προδιαγραφές ποιότηταςΜασούτηςMediterranean CosmosHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Τελετή θεμελίωσης για νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

δείτε το τεύχος

7222


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία