Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απεργιακή «παράλυση» με 5 πορείες – Ποιοι απεργούν

Πέντε συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη ...

Παραλύει σήμερα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πέντε συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της πόλης για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει, στις 11 π.μ., στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στο ίδιο σημείο θα συγκεντρωθούν φορείς, σύλλογοι και τα σωματεία μέλη τους που συγκροτούν την "Κοινωνική Συμμαχία".

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου και πιθανότατα πορεία προγραμματίζει και το Π.Α.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, γυναίκες, νέους και νέες να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις στις 30 Μαΐου.

«Όλοι στον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα », αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ. Την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί οι συγκεντρώσεις της Ανταρσία και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα, καθώς και της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας,

Κινητοποίηση στις 10.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Εγνατία προγραμματίζουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Η "Κοινωνική Συμμαχία"

Η "Κοινωνική Συμμαχία", την οποία συγκρότησαν δέκα φορείς της Θεσσαλονίκης βάζει τα θεμέλια της κοινής της δράσης "ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης", σήμερα, με την "Πανεθνική Ημέρα Δράσης", που αφορά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στις 11 το πρωί

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αιτήματα των φορέων είναι, μεταξύ άλλων, καταπολέμηση της ανεργίας, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αξιοπρεπείς συντάξεις, περιορισμός της φορολόγησης, προστασία της δημόσιας υγείας, πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Κανονικά θα λειτουργήσει η αγορά

Σήμερα η αγορά στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής, Φιλιππίδης "...δεν γίνεται να υποχρεώσουμε τον κόσμο να δράσει και για αυτό όσοι επιλέξουν να βρίσκονται στα καταστήματά τους, δεν θα τους παρεξηγήσουμε, αλλά θα στενοχωρηθούμε". "Ακούμε για ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε στην πραγματική οικονομία", πρόσθεσε, χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά "τραγική" και σημείωσε: "Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, δεν έχουμε άλλες αντοχές και τα 300.000 λουκέτα που μετράμε, σύντομα θα αυξηθούν".

"Αναγκαίος ο συνασπισμός δυνάμεων"

"Ο συνασπισμός των δυνάμεων κρίθηκε αναγκαίος, με στόχο ενωμένοι, πιο δυνατά να βάλουμε "φρένο" στην ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός ιστός, σε όποια κατηγορία και εάν ανήκει, είτε είναι συνταξιούχος, είτε μισθωτός, είτε επιχειρηματίας και εργαζόμενος", τόνισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. "Τα προβλήματα είναι πιο σημαντικά από τα κομματικά συμφέροντα", είπε και υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης των φορέων της πόλης για τα μεγάλα ζητήματα.

Μόνο μέσω ενός σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου "και όχι μια έκθεση ιδεών", θα καταφέρει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, επισημαίνοντας ότι η οικοδομική δραστηριότητα από το 2009 έχει μειωθεί σε ποσοστό 85%, με τα ιδιωτικά έργα να έχουν σχεδόν πάψει να εκτελούνται και τα δημόσια "να γίνονται μόνο με κοινοτικά κονδύλια και όχι όλα".

Οι συνταξιούχοι

"Ο συνταξιούχος έχει φτάσει στο ζενίθ της αδυναμίας να πληρώσεις τις υποχρεώσεις του", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων, Νίκος Τζήκας, ενώ ο πρόεδρος των βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα με εθνικό σχέδιο και όχι άλλα μέτρα. Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, χαρακτήρισε "ιστορική απόφαση την ένωση δυνάμεων από τους φορείς" και είπε ότι η σημερινή δράση "είναι μόνο η αρχή".

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ανέφερε ότι τα μνημόνια μπορεί να τελειώνουν, αλλά οι δεσμεύσεις της χώρας θα μείνουν για πολλά χρόνια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι "πολλοί αγοράζουν κατά προτεραιότητα τα φάρμακά τους, ενώ αδυνατώντας να τα πληρώσουν όλα, κάνουν εκπτώσεις στην υγεία τους, αφού δεν ακολουθούν κανονικά την αγωγή που τους δίνει ο γιατρός".

Ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τζορμπατζίδης, χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία την κοινωνική συμμαχία απέναντι στα κοινά ζητήματα και κάλεσε με τη σειρά του τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Υπογραμμίζεται, ότι οι εκπρόσωποι των φορέων στην σημερινή κινητοποίηση θα επιδιώξουν να επιδώσουν ψήφισμα  στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλια - Τσαρουχά και στην υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη.

Οι φορείς που συγκροτούν την «Κοινωνική Συμμαχία» είναι: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Ελληνική Συνομοσπονδία Επορίου και Επιχειρηματικότητας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία στις 30 Μαΐου, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή της, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία θα ξεκινήσει 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Λόγω της στάσης εργασίας (10:00-13:00 τοπική ώρα) των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η AEGEAN ανακοίνωσε ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη και στη Θεσσαλονίκη τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία. «Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα, 30 Μαΐου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, λαμβάνοντας υπόψιν τη συμμετοχή των μαθητών σε προαγωγικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, οι ίδιοι, αν και αρχικώς προσδιόρισαν 24ωρη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τη συμμετοχή των μαθητών σε προαγωγικές εξετάσεις, αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας ως εξής:

Πρωί: από έναρξη βάρδιας έως 7.30 πμ

Απόγευμα: από 21.00 έως λήξη βάρδιας

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη