Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μόνιμη εργασία ζητούν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων

Πραγματοποίησαν πορεία χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων. Με σύνθημα «φτάνει πια η κοροϊδία» η πορεία ξεκίνησε από το ΕΚΘ, κινήθηκε επί της οδού Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου και κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου παραδόθηκε ψήφισμα.

Οι εργαζόμενες ζητούν μόνιμη πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας με αναδρομική ισχύ, αλλά και έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

Ζητούν ακόμη να μην υπάρξει μείωση στις αίθουσες και καμία απόλυση εργαζόμενης από δημάρχους και σχολικές επιτροπές. 

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί στο ΕΚΘ, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού κ. Τσαραμπουλίδης, είπε ότι εδώ και 16 χρόνια ο κλάδος κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος και ότι είναι ώριμο το αίτημα για μονιμοποίηση, καθώς οι εργαζόμενες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συγκεκριμένα μίλησε για καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας για κακές σχέσεις εργασίας για καθεστώς εκμετάλλευσης από πλευράς των διευθυντών σε πολλές περιπτώσεις.  Από χρόνο σε χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα και με μικρότερους μισθούς, τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι καθαρίστριες με σύμβαση στο νόμο Θεσσαλονίκης είναι περίπου 1500 ενώ πανελλαδικά φτάνουν τις 9.500. Όσο για τις αμοιβές αναφέρθηκε ότι είναι 1.80 ευρώ την ημέρα μικτά ανά αίθουσα. Δηλαδή αν μία καθαρίστρια έχει δέκα αίθουσες θα πάρει 372.59 ευρώ.

Οι καθαρίστριες αναφέρθηκαν στην συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Σκουρλέτη, δηλώνοντας ότι περιμένουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου να γίνουν επιτέλους πράξη.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Β.Ελλάδας-Θεσσαλίας,  Μαρία Κοσμίδου, είπε χαρακτηριστικά: Ζητούμε να αλλάξει η σχέση εργασίας εδώ και τώρα όχι λόγια όπως μας είπαν χθες. Ζήτησε να βγει ο νόμος πολύ γρήγορα και να ψηφιστεί. "Αν δεν το δω με υπογραφές δεν πιστεύω. Θα είμαστε στις επάλξεις απέναντι τους, τόνισε. Μεταξύ άλλων είπε ότι από το 2012 κόπηκαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και διερωτήθηκε πως γίνεται όταν υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στην ίδια εργασία και να μας διαχωρίζουν και η μία να παίρνει βαρέα και ανθυγιεινά και ή άλλη όχι. "Είναι σαν να είμαστε παιδιά ενός κατώτερο Θεού", όπως είπε. Η Χριστίνα Μπαξεβανίδου, πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων καθαριστριών "Ο Ευκλείδης", είπε για την προχθεσινή συνάντηση με τον Σκουρλέτη ότι υποσχέσεις πήραμε πολλές, να μην μείνουμε στις υποσχέσεις, περιμένουμε να γίνουν πράξη. "Τέλος οι κοροϊδίες και οι υποσχέσεις θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που δικαιούμαστε".

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Φύλαξης και Καθαρισμού Κ. Μακεδονίας είπε ότι δύο χρόνια ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Αν δεν κάνουν αυτά που μας υποσχέθηκαν θα μας βρουν απέναντι τους. Αν βρωμίσουν τα σχολεία δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε την Τρίτη.

Η συνάντηση με Σκουρλέτη

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των Σωματείων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων από την Αθήνα και την Περιφέρεια, οι οποίοι συνοδεύονταν από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου: Από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε το διαρκές αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων τα οποία σχετίζονται  με τις συνθήκες εργασίας, τις πληρωμές, την στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει συγκεκριμένες βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο απασχόλησης μέχρι την εξεύρεση  οριστικής λύσης στο θέμα της σχέσης εργασίας. Παράλληλα, επεξεργάζεται μία πρότυπη σύμβαση εργασίας για όλη την επικράτεια, με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς τα καθήκοντα των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθεί η σημερινή πανσπερμία συμβάσεων, οι οποίες δύναται να οδηγούν σε εργαζόμενους διαφορετικών «ταχυτήτων», παρότι το αντικείμενο εργασίας είναι ίδιο.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τους εκπροσώπους των σωματείων και της Ομοσπονδίας σε συνεργασία και ως προς την καταγραφή των περιπτώσεων που δεν παρέχονται Μέσα Ατομικής Προστασίας από τους Δήμους, προκειμένου το υπουργείο να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να τα λάβουν.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το ζήτημα της εργασιακής σχέσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στόχος είναι η επίλυσή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αμφισβητείται η λύση, αλλά και στον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να είναι περισσότερες οι διαθέσιμες επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ