Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στα 3 δισ. η αξία του κλάδου φρούτων και λαχανικών – Τι εξάγουμε και πού

Ποια είναι τα 10 κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα ...

Για τις εξελίξεις στον κλάδο φρούτων και λαχανικών,  έναν κλάδο με συνολική αξία που φτάνει τα 3 δις. ευρώ, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Ορφανός, εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Φρουτονέα, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την έκθεση Freskon που εγκαινιάζεται αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η αξία των εξαγωγών το 2016 ξεπερνούσε τα 829 εκατ. έναντι 721.35 το 2015. Κατά το ίδιο διάστημα, σταθερή παρέμεινε η αξία των εισαγωγών. Σε ότι αφορά τις κύριες αγορές της Ελλάδας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται, κατά σειρά, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γερμανία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Πολωνία και η Σερβία. Ειδικά για την Πολωνία, ο κ. Ορφανός τη χαρακτήρισε ανερχόμενη δύναμη , εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει τη Γερμανία του χρόνου. Αλλά και η Σερβία ανεβαίνει «σιγά-σιγά» από φέτος, όπως τόνισε. Σε ότι αφορά τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα, τα 10 κυριότερα, βάσει όγκου είναι τα εξής: Εσπεριδοειδή, καρπούζια, ροδάκινα, ακτινίδια, κηπευτικά, μήλα, σταφύλια, μπανάνες, πατάτες, φράουλες.

Βάσει αξίας, η κατάταξη αλλάζει και διαμορφώνεται ως εξής: Εσπεριδοειδή, σταφύλια, ακτινίδια, ροδάκινα, κηπευτικά, καρπούζια, μήλα, κεράσια, φράουλες, σπαράγγια. Όσο για κάποιες νέες καλλιέργειες, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ορφανός είπε ότι κάποιες έκαναν ένα «μπαμ» αλλά πολλοί γεωργοί «εγκλωβίστηκαν» όπως είπε και έχασαν λεφτά, καθώς μπήκαν στην καλλιέργεια χωρίς γνώσεις και έρευνα αγοράς. 

Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε και στη σημασία της θέσης της Ελλάδας, καθώς, όπως τόνισε, από εδώ ξεκινά ο δρόμος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας γίνεται ήδη κέντρο τροφοδοσίας φρούτων και λαχανικών σε όλες τις βαλκανικές χώρες.  κάτι που «ξέρουν οι μεγάλες εταιρίες». «Όλη η Ευρώπη γνωρίζει και κοιτά με καλό μάτι τα ελληνικά φρούτα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι είμαστε ως χώρα χαμηλά σε όγκο. Είπε ακόμη ότι υστερούμε λίγο και στο κομμάτι των συσκευαστηρίων , επισημαίνοντας πάντως πως ο αγροτικός κόσμος θέλει να κάνει επενδύσεις και το αρμόδιο υπουργείο κωλυσιεργεί.

Μ. Κουζούφη 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ