Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προϋπολογισμός: Υπερδιπλάσιο του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα

Τι δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους

Υπερδιπλάσιο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 408 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 816 εκατ. ευρώ, που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018 και έναντι ελλείμματος 1,364 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα ανήλθε στα 2,32 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,096 δισ. ευρώ εκατ. και ύστερα από πρωτογενές πλέονασμα 1,07 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,112 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 889 εκατ. ευρώ ή 7,9% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,052 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά αυξημένα κατά 361 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,079 δισ.. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 227 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (852 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,060 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 529 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ