Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2 βιοτεχνίες βάζουν λουκέτο κάθε μέρα!

Στοιχεία - σοκ από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Απελπισία προκαλούν τα στοιχεία από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του έτους καθημερινά κλείνουν στη Θεσσαλονίκη 2,2 επιχειρήσεις κατά μέσο όρο!

Σε ανακοίνωση του ΒΕΘ, σημειώνεται ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που από την αρχή του έτους μόνο πληγές μετρά, εξακολουθεί να είναι χαμένη στα ευχολόγια, στις υποσχέσεις και στην έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο σε μία ήδη συρρικνωμένη αγορά που αδυνατεί να βρει έστω και μία αχτίδα φωτός στο τούνελ της ύφεσης.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 595 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 251 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 2,2 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2016, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 916, ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 35%.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων γενναίων που αποφάσισαν να επιχειρήσουν ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 –πέρυσι έκαναν έναρξη 208- κατά 20,7%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (167 επί συνόλου 251 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 450 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 696.

Ασύμφορες 406 επιχειρήσεις

Ασύμφορες κρίθηκαν 406 επιχειρήσεις, ενώ εννέα οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το εννεάμηνο του 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 436 και οι πτωχεύσεις 16.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας