Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μοιραζόμαστε ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς προστασία!

Αυξάνονται και οι πιθανότητες να πέσει θύμα εξαπάτησης από έναν ψηφιακό εγκληματία

Αυξάνονται και οι πιθανότητες να πέσει θύμα εξαπάτησης από έναν ψηφιακό εγκληματία

Ενας στους τρεις μοιράζεται με άλλους συσκευές με σύνδεση στο Internet και δεν λαμβάνει προληπτικά μέτρα προστασίας. Βάσει των απαντήσεων τους σε έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab, οι χρήστες αυτοί δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η κοινή χρήση συσκευών με συγγενείς, φίλους ή συναδέλφους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας ή κλοπής των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτές.

Ωστόσο, όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν μια συσκευή, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ένας από αυτούς να κάνει κάποιο λάθος και να πέσει θύμα εξαπάτησης από έναν ψηφιακό εγκληματία.

33% μοιράζεται τη συσκευή με άλλους

Πολύ συχνά, ο κάτοχος ενός υπολογιστή, τηλεφώνου ή tablet δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που τη χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 33% των εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους. Το 29% των χρηστών μοιράζεται τις συσκευές του με άλλους ενήλικες που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, το 4% τις δίνει στα παιδιά του, και το 1% επιτρέπει τη χρήση των συσκευών του ακόμη και σε συναδέλφους ή άλλους γνωστούς του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει για τις συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό αυτές να περιέχουν πολύτιμα δεδομένα, όπως τα στοιχεία σύνδεσης και οι κωδικοί πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Οταν μια συσκευή στην οποία έχουν πρόσβαση διάφοροι χρήστες δεν διαθέτει προστασία, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι άλλοι χρήστες είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις ψηφιακές απειλές. Ένας άπειρος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα απατεώνων ή να «κατεβάσει» ένα εκτελέσιμο κακόβουλο αρχείο.

Την ίδια στιγμή, το 33% όσων μοιράζονται συσκευές με άλλους χρήστες, δηλώνει ότι δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ασφάλειας, διότι «δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο». Μόνο το 38% των χρηστών δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων, πριν δώσει μία συσκευή σε κάποιον άλλο. Το 33% προστατεύει με κωδικό πρόσβασης τα δεδομένα του και μόλις το 20% προσπαθεί να μην αποθηκεύει οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία σε τέτοιες συσκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι