Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μικρομηχανές ταξιδεύουν μέσα σε ζώο για πρώτη φορά

Όταν η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα, μικροσκοπικές "μηχανές" ταξιδεύουν μέσα σε ένα ζωντανό ζώο για πρώτη φορά.

Από τον Paul Rincon, επιστημονικός συντάκτης στην ιστοσελίδα BBC News

Οι μικροσκοπικές συσκευές παρέδωσαν ένα φορτίο νανοσωματιδίων μέσα στο εσωτερικό του στομάχου ενός ποντικιού.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano.

Οι ιατρικές εφαρμογές για τις μικρομηχανές συμπεριλαμβάνουν την απελευθέρωση φαρμάκων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Όμως έως τώρα, είχαν δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακά δείγματα κυττάρων.

Μια ομάδα με επικεφαλείς τους καθηγητές Liangfang Zhang και Joseph Wang από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, τάισαν τις μικροσκοπικές μηχανές στα ποντίκια.

Οι μηχανές, φτιαγμένες από πολυμερείς σωλήνες με επικάλυψη ψευδαργύρου, έχουν περίπου 20 μικρομέτρα μήκος και πλάτος μόλις όσο μια τούφα ανθρώπινων μαλλιών.

Ο ψευδάργυρος αντιδρά με τα οξέα του στομάχου για να παράγει φυσαλίδες υδρογόνου, οι οποίες προωθούν τις μηχανές στο εσωτερικό του στομάχου όπου και προσκολλώνται.

Καθώς οι μηχανές διαλύονται, παραδίδουν το φορτίο τους στον ιστό του στομάχου.

Οι ερευνητές λένε ότι η μέθοδος μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να χορηγούνται φάρμακα στο στομάχι και να αντιμετωπιστεί το πεπτικό έλκος και άλλες ασθένειες.

Στην μελέτη τους, αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να "εκτιμηθεί καλύτερα η απόδοση και οι λειτουργίες διάφορων φτιαγμένων από ανθρώπινο χέρι μικρομηχανών σε ζώντες οργανισμούς. Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει μόλις το πρώτο βήμα προς έναν τέτοιο στόχο."

Η ιδέα της χειρουργικής σε μικροσκοπική κλίμακα θυμίζει μια διάλεξη του διάσημου φυσικού Richard Feymann από το 1959 με τίτλο "Υπάρχει Πολύς Χώρος στον Πάτο."

Σε μια ομιλία στην Αμερικανική Ένωση Φυσικών (APS), εξήγησε: "Παρόλο που είναι μια πολύ τραβηγμένη ιδέα, θα ήταν ενδιαφέρον εάν κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου μπορούσες να καταπιείς τον χειρούργο. Βάζεις τον μηχανικό χειρούργο μέσα στο αιμοφόρο αγγείο και αυτός πηγαίνει στην καρδιά και "ρίχνει μια ματιά". Βρίσκει ποιά βαλβίδα είναι η ελαττωματική και παίρνει ένα μαχαιράκι και την αφαιρεί."

Η βασική ιδέα προσχώρησε στην επιστημονική φαντασία, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής cult ταινίας του 1966 Fantastic Voyage. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, μικροσκοπικοί άνθρωποι ταξίδεψαν μέσα σε ένα σώμα αντί για μηχανές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ