Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα λεφτά μπορούν να σας κάνουν λιγότερο δυστυχισμένους αλλά όχι πιο ευτυχισμένους

Η έρευνα που μελετάει το πασίγνωστο ρητό "Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία"

Μια μεγάλη έρευνα που εξερευνά την σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας έχει καταλήξει στο εξής γενικότερο συμπέρασμα: πέρα από ένα σημείο γενικότερης άνεσης, τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία.

Όμως παρόλο που τα λεφτά δεν θα σας κάνουν ευτυχισμένους, θα σας κάνουν λιγότερο δυστυχισμένους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της British Columbia. Η έρευνα υπέδειξε ότι το υψηλό εισόδημα δεν σχετίζεται με την μεγαλύτερη ευτυχία αλλά με την μικρότερη θλίψη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 12.000 ανθρώπους μέσω μιας απογραφής του 2010, διασταυρώνοντας δεδομένα των εισοδημάτων τους και του επιπέδου ευτυχίας τους. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερο εισόδημα δεν όλο και πιο ευτυχισμένοι σε καθημερινή βάση, αλλά ήταν λιγότερο δυστυχισμένοι.

"Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την μείωση της θλίψης και την αύξηση της ευτυχίας" κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ευτυχία και η δυστυχία, παρόλο που είναι πολύ ξεκάθαρες συναισθηματικές καταστάσεις, δεν είναι διαμετρικά αντίθετες. Το να είναι κάποιος λιγότερο δυστυχισμένος δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είναι περισσότερο ευτυχισμένος.

Ένας λόγος που ο πλούτος ελαφρύνει την δυστυχία (χωρίς να αυξάνει την ευτυχία) ίσως είναι ότι τα λεφτά βοηθάνε στην διαχείριση κάποιων αρνητικών καταστάσεων στη ζωή. Έχοντας παραπάνω λεφτά στην άκρη για να διαχειριστούμε προβλήματα - όπως μια διαρροή στο σπίτι ή τα δίδακτρα της κόρης μας - μπορεί να προσφέρει άνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ