Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διατροφή το καλοκαίρι: Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ξέρετε!

Ο διατροφολός-διαιτολόγος Λεωνίδας Παπαδημητρίου γράφει στο typosthes.gr

Το καλοκαίρι έχει έρθει και μαζί με αυτό η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και της διάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι ξεχνιόμαστε πιο εύκολα γιατί περνάμε καλά και διασκεδάζουμε. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να παραμελούμε την καλή ενυδάτωση που έχει ανάγκη το σώμα μας ειδικά αυτή την περίοδο, αλλά και τη διατροφή μας. Η ζέστη και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων είναι και η αφυδάτωση.

Τα τρόφιμα που συμβάλουν στην ενυδάτωση

Για τους αθλητές που αθλούνται σκληρά, τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι απαραίτητα για την διατήρηση της καλής ενυδάτωσης και της απόδοσής τους. Για εκείνους που ασκούνται ήπια ή και καθόλου, αρκεί η κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών για να ενυδατωθούν. Οι φράουλες, τα πεπόνια, τα αγγούρια, τα χόρτα και τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες ωφελούν το πεπτικό σύστημα και συμβάλουν στον κορεσμό.

Αντιοξειδωτικά και υπεριώδης ακτινοβολία

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών και της εκφύλιση που προκαλούν οι ακτίνες UV. Έχει αποδειχτεί πως η τοπική εφαρμογή ορισμένων βιταμινών «αντι-γήρανσης» και ανόργανων συστατικών, δεν παρέχει αυτές τις θρεπτικές ουσίες στο δέρμα το ίδιο αποτελεσματικά όπως η κατανάλωσή τους μέσω της τροφής. Ο Δρ Karen Burke της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αναφέρει: "Υπάρχουν τρία αντιοξειδωτικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τις επιπτώσεις της επίδρασης του ήλιου στο δέρμα και μπορούν να αποτρέψουν την περαιτέρω βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας: Το σελήνιο, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C." Τα θαλασσινά, το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης και αρκετά λαχανικά είναι πλούσια σε σελήνιο. Το λάχανο, οι πιπεριές, το μαρούλι, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή, το πεπόνι και οι φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα φυτικά έλαια, το φύτρο του σιταριού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί και τα σπόρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Δεδομένου ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στην ασφαλή έκθεση στον ήλιο, όταν αυτή γίνεται με μέτρο. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα και για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.  

Μπάρμπεκιου και λαχανικά

Οι καλύτερες επιλογές είναι λευκά κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια, τα οποία είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κόκκινα κρέατα είναι υψηλότερα σε λίπος και σε θερμίδες. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ψητά φαγητά μαγειρεύονται πολύ καλά πριν την κατανάλωσή τους. Η ζέστη μπορεί γρήγορα να αυξήσει τα επικίνδυνα βακτήρια και να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, το ψήσιμο κρέατος στη σχάρα παράγει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Όταν όμως φάτε κρέας στη σχάρα μπορείτε να στύψετε λεμόνι από πάνω του και να το συνοδέψετε με λαχανικά, επειδή αυτά αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών.  Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες (PAH) δεν παράγονται κατά το ψήσιμο λαχανικών στη σχάρα, παρά μόνο του κρέατος, όπως αναφέρθηκε. Άρα τα ψητά κολοκυθάκια, οι ντομάτες και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά αποτελούν υγιεινές εναλλακτικές επιλογές. Επίσης, ένας λόγος για να περιορίσετε την κατανάλωση κρεατοσκευασμάτων όπως χοτ-ντογκ και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων, είναι η παρουσία των νιτρικών αλάτων. Τα νιτρικά είναι πρόσθετα και ενισχυτικά χρώματος που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά  προβλήματα υγείας μετά από συχνή και μακροχρόνια κατανάλωση τους. Αντίθετα, τα μπιφτέκια λαχανικών είναι ένας πολύ γευστικός και καλός τρόπος για να πάρετε τα ωφέλιμα συστατικά των λαχανικών χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν τα κρέατα.

Διατροφικές συστάσεις

Το παγωτό σορμπέ και το παγωμένο γιαούρτι θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε διατηρώντας τις θερμίδες και το κορεσμένο λίπος χαμηλά. Προτιμάτε φαγητά και σαλάτες χωρίς μαγιονέζα, μην τρώτε πολλές σάλτσες όσοι προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλατιού και γενικά τροφίμων πλούσια σε νάτριο, πολλών καφέδων και αλκοολούχων ποτών. Αλλά όταν το κάνετε, πίνετε άφθονα υγρά ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα και να προληφθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου. Ας το ζήσουμε και ας το χαρούμε με ασφάλεια.

Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Εγνατία 96, Θεσσαλονίκη

www.diatrofionline.gr

Email: [email protected]

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές μας

Συμβουλές για να μην… πνιγούμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη