Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα συναισθήματα μας!

Τελικά ο σκύλος όντως είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου...

Για πρώτη φορά νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να διαβάζουν τα συναισθήματα και την διάθεση των γύρω τους και μάλιστα όχι μόνο των σκύλων αλλά και των ανθρώπων ακόμα και αν αυτοί τους είναι παντελώς άγνωστοι.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα ευρήματα γύρω από την ισχυρή ενσυναίσθηση του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, έρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίνκολν.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Biology Letters», χρησιμοποιήθηκαν 17 δεσποζόμενοι σκύλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν μπροστά από μια οθόνη στην οποία προβάλλονταν οι εικόνες ανθρώπινων προσώπων και σκύλων, μοιρασμένες σε δύο κατηγορίες: η μια είχε παιχνιδιάρικη διάθεση ενώ η άλλη εξέφραζε θυμό.

Στην περίπτωση των σκυλίσιων εικόνων, οι επιστήμονες έπαιζαν στους τετράποδους εθελοντές παράλληλα μια κασέτα με το γάβγισμα ενός σκύλου για να δουν ποια φωτογραφία θα τους κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όταν το γάβγισμα ήταν χαρούμενο, οι σκύλοι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο να κοιτάζουν τις εικόνες των σκύλων. Όταν πάλι άκουγαν γρυλίσματα, επικεντρώνονταν περισσότερο σε εικόνες θυμού. Στην περίπτωση του ουδέτερου γαβγίσματος, τα ζώα κοίταζαν εξίσου επίμονα και τις δύο κατηγορίες εικόνων.

Καταλαβαίνουν και ανθρώπους και σκύλους

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Ντάνιελ Μιλς, οι σκύλοι φάνηκε να συνδυάζουν τα οπτικά και τα ακουστικά ερεθίσματα που λάμβαναν κάθε φορά προκειμένου να αξιολογήσουν την διάθεση του εικονιζόμενου σκύλου. Και στην περίπτωση των εικόνων ανθρώπων, οι οποίες συνοδεύονταν από ηχητικό υλικό με την άλλοτε χαρούμενη και άλλοτε θυμωμένη φωνή ενός εκφωνητή, τα ζώα φάνηκε να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να διαχωρίσουν ένα χαρούμενο από ένα στενοχωρημένο πρόσωπο. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές το κατά πόσο κάτι τέτοιο αποτελούσε αποτέλεσμα εκπαίδευσης ή αν βασιζόταν στην κατανόηση των ζώων. Οι αμερικανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη δεν είχαν ξαναδεί τα προβαλλόμενα πρόσωπα ή ζώα και ούτε είχαν προηγουμένως ακολουθήσει οποιαδήποτε εκπαίδευση.

«Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, το αν δηλαδή οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα» αναφέρει ο δρ Μιλς. «Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων που δηλώνουν ότι τα κατοικίδιά τους εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από την διάθεση των μελών της οικογένειας. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εκπαίδευση των ζώων ώστε να αντιδρούν κατάλληλα π.χ. στο άκουσμα μια θυμωμένη φωνή και στο να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ένα μεγάλο εύρος εκφράσεων που υποδεικνύει συγκεκριμένες διαθέσεις στους γύρω».

«Τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν για πρώτη φορά, ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τόσο των άλλων σκύλων όσο και των ανθρώπων» καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης