Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για ρύπους στον ποταμό Λουδία (φωτο)

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στον ποταμό Λουδία τις τελευταίες ημέρες - Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στις όχθες του ποταμού Λουδία τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αλιείς της περιοχής τα νεκρά ψάρια πρωτοεμφανίστηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Ο Φορέας Διαχείρισης ειδοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και προχώρησε άμεσα στη διενέργεια αυτοψίας και στην αποστολή δειγμάτων ψαριών για εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των θανάτων. Την Πέμπτη 24-09-2015 πραγματοποιήθηκε κοινή αυτοψία με τους υπαλλήλους των Τμημάτων Αλιείας και Εσωτερικών Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας διαπιστώθηκαν νεκρά ψάρια και καβούρια σε μεγάλους αριθμούς, τα οποία παρασύρονταν προς τη θάλασσα. Τα νεκρά ψάρια ήταν ποικίλου μεγέθους, ανήκαν σε πολλά διαφορετικά είδη, αλλά κυρίως σε είδη που διαβιούν σε γλυκά νερά. Μάλιστα, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών ειδών με μεγάλη αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο γουλιανός και τα καβούρια.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αλιέων - μυδοκαλλιεργητών «Ποσειδών», Κώστας Βερβίτης, επισήμανε ότι το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο την ίδια περίπου εποχή με αποτέλεσμα τον μαζικό θάνατο των ποτάμιων υδρόβιων οργανισμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποίησε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου, δεν εντοπίστηκαν παθολογικοί παράγοντες και οι θάνατοι χαρακτηρίζονται «περιβαλλοντικής αιτιολογίας».

Στη σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων Λαγκαδά γίνεται λόγος για «περιβαλλοντικό ρύπο που εισήχθη στην κοίτη του ποταμού ανάντη και μακριά από την εκβολική περιοχή». Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα νεκρά είδη ψαριών δεν αφορούν τα ευρύαλα είδη, αλλά τα είδη του γλυκού νερού. Συμπεραίνεται επίσης ότι «η ουσία που απορρίφθηκε ήταν δραστική, με μεγάλη συγκέντρωση και σε μεγάλες ποσότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι