Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινόσαυρους μπορεί να μην προκάλεσε τελικά παγκόσμια καταστροφή

Τι οδήγησε τελικά σε εξαφάνιση το 80% των ειδών στη γη 65 εκατομμύρια χρόνια πριν;

Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και πολύ καιρό ότι η σύγκρουση ενός αστεροειδούς με το σημερινό Νέο Μεξικό, εξαφάνισε το 80% όλων των ειδών στη γη - μαζί με τους δεινόσαυρους - περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Τι όμως συνέβη πραγματικά όταν πραγματοποιήθηκε αυτή η κατακλυσμική σύγκρουση και γιατί οδήγησε σε μαζική εξαφάνιση; Αυτές οι ερωτήσεις είναι μέρος του περίπλοκου παζλ που επιχειρούν να λύσουν οι επιστήμονες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο αστεροειδής προκάλεσε σεισμούς, ωστικά κύματα, καύσωνες και αποπνικτικά σύννεφα στάχτης που έκρυψαν τον ήλιο και επέφεραν την πτώση της θερμοκρασίας. Το 2013, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο αστεροειδής πυροδότησε επίσης μια παγκόσμια πυροθύελλα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μαζική εξαφάνιση των ειδών.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβητούν την θεωρία της πυροθύελλας αφού πραγματοποίησαν μια σειρά προσομοιώσεων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συσκευή διάδοσης πυρός για να δημιουργήσουν παλμούς θερμότητας μέσα από ισχυρές λάμπες αλογόνου. Άφησαν κάποια φυτά εκτεθειμένα σε παλμούς διαφορετικών εντάσεων και διάρκειας, για να μιμηθούν τις επιπτώσεις του φαινομένου τόσο κοντά στο κεντρικό σημείο σύγκρουσης, όσο και πιο μακριά και παρακολούθησαν τα αποτελέσματα.

Τι συνέβη; Σύντομοι αλλά πολύ ισχυροί παλμοί , οι οποίοι μιμούνταν την θερμότητα κοντά στο σημείο σύκρουσης, ήταν πολύ σύντομοι για να κάψουν το φυτό. Παραδόξως, τα φυτά που εκτέθηκαν σε λιγότερο έντονους αλλά μεγαλύτερης διάρκειας παλμούς, οι οποίοι αναπαριστούσαν την θερμότητα που διαδόθηκε μέσω της ατμόσφαιρας σε μέρη πολλά μίλια μακριά, όντως έπιασαν φωτιά.

"Αυτό το εύρημα αποδεικνύει ότι η θερμότητα ήταν πιο πιθανό να έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικοσυστήματα σε μακρινές αποστάσεις. Δηλαδή τα δάση της Νέας Ζηλανδίας ήταν πιο πιθανό να είχαν πυρκαγιές από ότι τα δάση στην Βόρεια Αμερική που ήταν πιο κοντά στο σημείο σύγκρουσης", είπε στην Huffington Post η ερευνήτρια Δρ. Κλερ Μπέλτσερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Παρόλο που οι τοπικές πυρκαγιές θα προκαλούσαν ζημιές, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είχαν την δυνατότητα να εξαπλώσουν μια πυροθύελλα σε όλη την υφήλιο - οι ωκεανοί θα είχαν σταματήσει την εξάπλωση, είπε.

"Επομένως, η έρευνα επιβάλει να αναθεωρήσουμε το ιστορικό των εξαφανισθέντων ειδών και όσων επιβίωσαν, διότι γνωρίζουμε πια ότι ο παλμός θερμότητας ήταν πιο επιβλαβής σε μακρινές αποστάσεις", είπε η Μπέλτσερ, "όπως επίσης και το δεδομένο ότι η θερμότητα και οι τοπικές πυρκαγιές είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ της εξαφάνισης. Το πιο πιθανό είναι ότι ήταν μια σειρά από γεγονότα που ήταν τόσο θανατηφόρα και όχι οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα