Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκθεση «σταθμός» του ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον υπαρκτή σε όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς

Διέρρευσαν κομμάτια της τεράστιας έρευνας για το κλίμα του IPCC η οποία θα δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα – Κάποιες περιοχές είναι πλέον αβοήθητες στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη αφήσει το στίγμα της «σε όλες τις ηπείρους και σε όλους τους ωκεανούς», καταστρέφοντας καλλιέργειες τροφίμων, συντελώντας στην εξάπλωση ασθενειών και το λιώσιμο των παγετώνων, σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε από την έκθεση του ΟΗΕ η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες συγκεντρώθηκαν στην Yokohama αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσουν στην περίληψη της έκθεσης πριν την τελική διατύπωση. Αυτή η έκθεση θα είναι η πρώτη ενημέρωση μετά από επτά χρόνια. Σχεδόν 500 άνθρωποι πρέπει να υπογράψουν για την ακριβή διατύπωση της περίληψης, συμπεριλαμβανομένων 66 ειδικών συγγραφέων, 271 αξιωματούχων από 115 χώρες και 57 παρατηρητών.

Όμως, οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να συμμερίζονται την κρίσιμη διαπίστωση ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επιπτώσεις και ότι ακόμη και μια μικρή επιπλέον θέρμανση του πλανήτη στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απότομες και μη αναστρέψιμες αλλαγές», σύμφωνα με έγγραφα δημοσιευμένα από την Guardian.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμες αλλαγές

«Τις τελευταίες δεκαετίες , οι αλλαγές στο κλίμα έχουν προκαλέσει επιπτώσεις στη φύση στους ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους και σε όλους τους ωκεανούς», σύμφωνα με την τελική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Ορισμένα μέρη του κόσμου μπορεί σύντομα να είναι σε κρίσιμο σημείο. Για άλλους, το κομβικό σημείο έχει ήδη φτάσει. «Τόσο οι κοραλλιογενείς ύφαλοι όσο και τα οικοσυστήματα της Αρκτικής αντιμετωπίζουν ήδη μη αναστρέψιμες αλλαγές», αποκαλύπτει η εγκεκριμένη έκδοση της έκθεσης.

Αυτή θα είναι η δεύτερη από τις τρεις εκθέσεις σχετικά με τα αίτια, τις συνέπειες και λύσεις για την αλλαγή του κλίματος, με βάση τους ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η πρώτη έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Στοκχόλμη, έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν η «κυρίαρχη αιτία» της κλιματικής αλλαγής και προειδοποίησε ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο θα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος για να αποφευχθεί η καταστροφική αλλαγή του κλίματος.

Η τωρινή έκθεση θα δείξει για πρώτη φορά, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ως μια σειρά κινδύνων - οι κίνδυνοι αυτοί πολλαπλασιάζονται, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το πλήρες φάσμα των πιθανών επιπτώσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιπτώσεις

«Η έρευνα αυτή αφορά πολύ περισσότερο τι είναι πιο έξυπνο να κάνουμε από εδώ και μπρος, από το τι γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα» δήλωσε ο Chris Field, ένας από τους συμπροέδρους για την επίβλεψη της έκθεσης. «Αν θέλουμε να έχουμε μια έξυπνη προσέγγιση για το μέλλον, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα πλήρες φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα πιο πιθανά αποτελέσματα, αλλά και τα αποτελέσματα για πραγματικά καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και αν αυτές έχουν μικρότερη πιθανότητα», εξήγησε.

Το σοβαρότερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στα μικρά νησιά, λόγω καταιγίδας, πλημμύρων και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Αλλά οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες αστικές περιοχές θα διατρέχουν επίσης κίνδυνο από τις πλημμύρες που απειλούν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, τα κέντρα επεξεργασίας νερού και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από κύματα καύσωνα.

Η παραγωγή τροφίμων επίσης κινδυνεύει, αναφέρει η έκθεση, από την ξηρασία, τις πλημμύρες και την αύξηση στις βροχοπτώσεις. Η απόδοση των καλλιεργειών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2% σε μια δεκαετία για το υπόλοιπο του αιώνα. Η αλιεία θα επηρεαστεί επίσης, με τη χημεία των ωκεανών να χάνει την ισορροπία λόγω κλιματικής αλλαγής. Μερικά ψάρια στις τροπικές περιοχές ενδέχεται να εξαφανιστούν. Η ξηρασία θα μπορούσε να θέσει περιορισμό στο ασφαλές πόσιμο νερό. Οι καταιγίδες θα μπορούσαν να εξαφανίσουν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να βλάψει άλλες υποδομές.

Αυτοί οι κίνδυνοι δεν θα βαρύνουν εξίσου όλο τον πληθυσμό, σύμφωνα με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνεδρίαση. Οι φτωχοί, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι σε όλες τις χώρες θα είναι οι πιο ευάλωτοι στους κλιματικούς κινδύνους. Η κλιματική αλλαγή θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες «παγίδες φτώχειας». Ορισμένες περιοχές του κόσμου, θα είναι επίσης πιο ευάλωτες - όπως η Νότια Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία.

Ο μεγαλύτερος πιθανός κίνδυνος, όμως, είναι μια σειρά από αυτά τα σενάρια να εκτυλίσσονται ταυτόχρονα και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και πολέμους σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ο Saleemul Haq, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Τα πραγματικά τρομακτικό θα είναι αν τα προβλήματα αρχίζουν να ισχύουν ταυτόχρονα μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε. « Αν υπάρχει μια κρίση σε δύο ή τρία μέρη σε όλο τον κόσμο, ξαφνικά δεν είναι μια τοπική κρίση. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση και οι επιπτώσεις των πραγμάτων θα ισχύουν για όλους».

Κάποιες περιοχές είναι αβοήθητες

Υπήρχε διαμάχη στην πορεία μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης, όταν ένας από τους 70 συγγραφείς του σχεδίου είπε ότι θα αποχωρήσει από τη συγγραφική ομάδα, επειδή «κινδυνολογούσε» σχετικά με την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Richard Tol, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Sussex, είπε ότι διαφώνησε με ορισμένες διαπιστώσεις της περίληψης. Όμως, οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επώνυμα την εκτίμησή του για το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής ως «βαθιά παραπλανητική».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η πιθανότητα πολλές πιθανές συνέπειες θα μπορούσαν να μειωθεί εάν ληφθούν φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Διαπιστώνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις - αν δράσουν τώρα - μπορούν να βοηθήσει στην προστασία των πληθυσμών από αυτούς τους κινδύνους. Όμως, η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι ένα ορισμένο ποσό του πλανήτη είναι ήδη κλειδωμένη μέσα στην κλιματική κρίση, και ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του 2007 σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιείχε ένα σφάλμα που έπληξε την αξιοπιστία του πίνακα ΟΗΕ για το κλίμα, τον εσφαλμένο ισχυρισμός ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα μπορούσε να λιώσουν το 2035. Η φετινή έκθεση υπόκειται σε πολύ πιο αυστηρό έλεγχο, λένε οι επιστήμονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης