Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ομάδες Στήριξης και Συνεργασίας Γονέων: Καλές Πρακτικές για τα «παιδιά του κόσμου»

Στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες οι γονείς δέχονταν μια συμπαράσταση στο ρόλο τους και μια συνεργασία από το ευρύτερο περιβάλλον τους που σήμερα έχει χαθεί. Ζούσαν στο πλαίσιο ευρύτερων οικογενειών και σε στενή επαφή με τη γειτονιά. Έτσι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν άλλους γονείς και κηδεμόνες στο πώς διαπαιδαγωγούν τα παιδιά αλλά και να μοιραστούν τις ευθύνες για αυτά μαζί με άλλους. Αυτή ήταν μια πολύτιμη εμπειρία συμπαράστασης, μοιράσματος και συνεργασίας για τους γονείς, που έκανε το ρόλο τους πιο εύκολο.

Σήμερα, συχνά ένα μεγάλο και άδικο βάρος πέφτει στους ώμους των γονιών. Θεωρούνται σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι για το καλό ή το κακό των παιδιών τους, χωρίς να δίνεται η κατάλληλη συμπαράσταση και υποστήριξη. Αν και από πολλές απόψεις τα πράγματα έχουν βελτιωθεί στις σχέσεις με τα παιδιά, από άλλες απόψεις στην σημερινή εποχή οι προκλήσεις και δυσκολίες για τους γονείς είναι μεγαλύτερες. Μόνοι τους οι γονείς πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν για τα παιδιά τους νέες διαρκώς προκλήσεις που παλιότερα δεν υπήρχαν: από την οικονομική κρίση ως τις αλλαγές που φέρνει το ίντερνετ και ως τις επιρροές της τηλεόρασης, από τις αυξημένες απαιτήσεις εκπαίδευσης των παιδιών ως τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Η λογική λειτουργίας της ομάδας του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ι.Α.Ψ είναι μια λογική συνεργασίας των γονέων με την ευρύτερη σημασία του όρου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία

1.       Να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και την εξέλιξή τους με άλλους ανθρώπους που συμβάλλουν στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών (π.χ εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται) ή ανθρώπους που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά, μέσα από μια διαδικασία επιπλέον συμπαράστασης, τη διαδικασία των εξωτερικών μαρτύρων.

2.       Να πληροφορηθούν σχετικά με τη δράση και τις προθέσεις άλλων συλλογικοτήτων που δρουν κοινωνικά με πρακτικές που αντανακλούν τις ιδιαίτερες αξίες των γονέων σχετικά μ ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα και το οποίο συμβάλλει στον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζουν τα παιδιά μας. Το θέμα και τη δράση θα την επιλέξουν οι ίδιοι οι γονείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ